(16.20 hodin)
(pokračuje Ťok)

A teď některá fakta. Zakázka s názvem 4901 Hulín-Fryšták, monitoring výskytu křečka polního v lokalitě Třebětice-Alexovice v roce 2014, byla zadána v poptávkovém řízení. Datum schválení zakázky bylo 11. 9. 2014, datum schválení smlouvy 30. 9.2014, ukončení plnění smlouvy 30. 11.2014, zakázku zpracoval vybraný zhotovitel doktor přírodních věc Vladimír Ludvík, Ekoteam, zakázku za ŘSD ČR uzavřela magistra Soňa Křítková, pověřená řízením, a součástí smlouvy o poskytování služeb je oceněný soupis prací. Cena díla byla 1 968 800 Kč bez DPH, což je 2 282 248 Kč s DPH.

Informace o problematice monitoringu křečka polního jsou veřejně přístupné na webu ŘSD ČR včetně příslušných dokumentů.

Stav správního řízení o udělení výjimky ze zvláště chráněného druhu živočicha křeček polní. Rozhodnutím Ministerstva životního prostředí ze dne 2. 3. 2015 bylo zrušeno rozhodnutí Krajského úřadu Zlínského kraje a současně zastaveno řízení týkající se této problematiky, to znamená původní žádosti ŘSD o výjimku pouze v lokalitě Třebětice-Alexovice, takzvaná malá výjimka. K dnešnímu dni lze konstatovat, že výše uvedené rozhodnutí o zrušení malé výjimky nabylo právní moci. Ředitelství silnic a dálnic proto nyní podá novou žádost o výjimku na celou stavbu R49 Hulín-Fryšták, takzvaná velká výjimka.

Co se týče toho dalšího dotazu ohledně toho, kolik takových zakázek od této firmy je, tak na to teď nejsem schopen odpovědět, ale chtěl bych informovat Poslaneckou sněmovnu, že jsem nařídil Ředitelství silnic a dálnic zveřejňovat všechny smlouvy, takže v reálně krátké době by měly být všechny smlouvy k dispozici na webu Ředitelství silnic a dálnic České republiky, takže budete moci do těch smluv nahlédnout. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Na váš dotaz mohu odpovědět písemně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Bude doplňující otázka? Pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ještě jednou děkuji za slovo. Pane ministře, děkuji za odpověď. To je typická ukázka toho, proč stavíme nejdražší dálnice v Evropě.

Já se domnívám, že by zde třeba šlo vyřídit licenci pro nějakou vysokou školu přírodovědeckou a monitoring by třeba mohli provádět studenti. Peníze byste dali vysoké škole, studentům, pokud už něco takového existuje, a aspoň by peníze byly dobře investované.

Monitoring jako takový se dá určitě očekávat i v budoucnu při výstavbě dalších silnic a dálnic. Já bych vám chtěl říci, že jsem z regionu východních Čech a budeme dostavovat rychlostní D11 a jeden kolega mi řekl, že u nás je lokalita, kde je zvláštní plaché a ohrožené zvíře, pivoň obecný podkrkonošský, a že ho asi také budeme muset monitorovat. Já jsem zjistil, že takové zvíře neexistuje, ale on říkal, že to nevadí, že za dva mega vám tu studii určitě udělá.

Mám doplňující otázku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas, pane poslanče. Položte otázku a pan ministr odpoví.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Jestli jsem vás pochopil, Agentura ochrany přírody už monitoring provedla?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Požádám pana ministra o doplňující odpověď.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vezmu to odzadu. Ano, část zakázky byla provedena a my z té druhé části budeme chtít výraznou slevu. Ta zakázka nemá tuto hodnotu.

Já s vámi souhlasím, že jsme dneska trošku v područí všech možných iniciativ, které házejí vidle do zakázek. Například na stavbě jezu, o kterém budu mluvit dále, při splavnění Labe u Děčína, máme zvláště chráněné druhy lososa a bobra. Málokdo ho tam viděl, ale mohl by se tam objevit a budeme se s tím muset nějakým způsobem vypořádat.

Děkuji vám rovněž za námět, možná dát studentům tyto práce bude levnější a efektivnější. Faktem je, že to trošku někdy vypadá jako výpalné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Požádám nyní paní poslankyni Janu Hnykovou s její interpelaci na paní ministryni Michaelu Marksovou ve věci auditu na Úřadu práce spojeného s odvoláním ředitelky Úřadu práce. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hnyková: Děkuji, pane předsedající. Přeji všem hezké odpoledne.

Vážená paní ministryně, musím se vrátit trochu do minulosti. 24. října 2014 jste odvolala ředitelku Úřadu práce paní Marii Bílkovou. Bylo to pro nás pro všechny, jak koaliční, tak opoziční poslance, veliké překvapení. Musím znovu připomenout, že spolupráce s paní ředitelkou byla výborná a já jsem osobně moc ráda, že jsem ji poznala osobně a považuji ji za opravdového profesionála.

Jedním z důvodů, které jste uvedla pro odvolání paní Bílkové, měl být audit, který byl prováděn na vašem ministerstvu. Tento audit jste zmínila nejen ve své tiskové zprávě, ale i při tiskové konferenci a dále na jednání výboru pro sociální politiku. Také jste slíbila, že poslance výboru s výsledkem tohoto auditu neprodleně seznámíte. Dosud se tak však nestalo. Víte, tento audit je pro mne, a určitě nejen pro mne, zahalen tajemstvím.

Chci vám proto položit tyto otázky: V jakém stadiu se vlastně audit nacházel v době odvolání paní ředitelky Bílkové, jaké jsou výsledky tohoto auditu a kdy bude tento audit doručen členům výboru pro sociální politiku. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně, a požádám paní ministryni o odpověď.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Dobrý den, vážený pane místopředsedo, poslankyně a poslanci. Co se týče toho auditu, to nebyl audit, ale bylo to šetření zaměřené na personálně organizační oblast, které bylo vykonáno naším odborem vnitřního auditu, a je docela možné, že já jsem použila nesprávný název, když jsem o tom mluvila. Pokud vím, tak tento dokument byl všem členům a členkám výboru zaslán. Když tak se ještě můžeme domluvit. Myslím, že byl zaslán hned, jak jsem o tom mluvila. Jestli ne, tak je to chyba a učiníme to.

Toto šetření probíhalo od 28. srpna a bylo dokončeno, myslím, někdy v říjnu. Co se týče výsledků, tak když to shrnu, v podstatě náš odbor vnitřního auditu na základě dokumentů, které tehdy dostal, v podstatě nebyl s to zjistit, jak přesně generální ředitelství Úřadu práce funguje, protože buď jsme neobdrželi požadovanou dokumentaci vůbec, anebo obdržená dokumentace neodpovídala standardům ve veřejné správě. Konkrétních zjištění je celá řada, například že nám dali snímky dne, které ukazovaly, že jsou vytíženi na 300 i 350 %, z 340 míst na generálním ředitelství Úřadu práce bylo 47 míst vedoucích, kde u mnozí vedoucí zaměstnanci měli třeba jednoho dva podřízené, což je také poměrně absurdní. A pak například naprosto neodpovídala zařazení zaměstnance, když se udělala křížová kontrola v katalogu prací, náplni pracovní činnosti či vyplněným snímkem dne. Někdy to prostě vůbec nebylo v souladu. A takových zjištění je tam celá řada.

Pokud vím, tak jsme to všem odeslali. Jestli ne, tak odešleme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Vypadá to, že paní poslankyně dá doplňující dotaz. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hnyková: Vážená paní ministryně, já jsem to nedostala. Mohli byste nám to poslat ještě jednou? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Budete reagovat, paní ministryně? Ne. Materiály budou zaslány. Díky.

Nyní požádám paní poslankyni Martu Semelovou s její interpelací na pana ministra Marcela Chládka ve věci budoucnosti dětských domovů. Máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Vážený pane ministře, byla jsem oslovena některými představiteli kojeneckých ústavů a dětských domovů, kteří vyjadřují obavy o budoucnost těchto zařízení. Je pravda, že tato oblast je značně roztříštěná. Některá zařízení spadají pod Ministerstvo zdravotnictví, zmíněné kojenecké ústavy, dětské domovy pak do resortu školství, další zařízení pod MPSV. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP