(14.10 hodin)

 

Poslanec Roman Sklenák: Ten tisk jsme vrátili do druhého čtení, to jsme absolvovali. Zasedl už i garanční výbor, který přijal usnesení k jednotlivým pozměňovacím návrhům, a mohli bychom tedy tento zákon projednat znovu ve třetím čtení.

Já tedy navrhuji, abychom tento sněmovní tisk 821, novela zákona o nemocenském pojištění ve třetím čtení, zařadili na pořad schůze. Pakliže bude tento návrh schválen, abychom jej pevně zařadili na tento pátek po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Hlásil se pan předseda Černoch a připraví se pan předseda Stanjura. Pánové se domluvili - pan předseda Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Budu poměrně rychlý. Jménem dvou poslaneckých klubů, a to ODS a TOP 09, bych vznesl námitku proti zařazení nového bodu, jak o něm mluvil před chvílí pan předseda Sklenák. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tím pádem si to tady můžeme odškrtnout. Další v pořadí s přednostním právem pan předseda Černoch. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, přeji vám hezké odpoledne. Dovolil bych si za klub Úsvit a KSČM navrhnout bod, nebo pokračování bodu, Informace vlády České republiky o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD, a to buď na zítřek 1. 2. odpoledne po pevně zařazených bodech, nebo druhá varianta - na pátek 3. 2. po třetích čteních. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane předsedo. Už nevidím žádné přihlášky s přednostním právem. První se se svým návrhem přihlásila paní poslankyně Soňa Marková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Přeji hezký den, vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové.

Žádám o pevné zařazení sněmovního tisku 721, bod číslo 119, na dnes po již pevně zařazených bodech. Jedná se o návrh poslanců Soni Markové, Miroslava Opálky, Stanislava Mackovíka a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Z jakého důvodu prosím o pevné zařazení tohoto bodu. V současné, v pravdě již předvolební době se objevilo mnoho populistických návrhů a někdy i výkřiků, které slibují v duchu hesla Nikdo vám nemůže dát to, co já vám mohu slíbit, a slibuje se tu snížení ochranných limitů na doplatky na léky pro děti a seniory, tu vytvoření investičního fondu při Ministerstvu zdravotnictví, z kterého by se financovaly investice do nemocnic, které jsou samozřejmě dlouhodobě podfinancované, protože pouhé příjmy z veřejného zdravotního pojištění, tak jak je to dnes nastaveno, nestačí. Dále se slibuje navýšení platů a mezd zdravotním sestrám. A nyní vláda schválila, že pro rok 2018 navýší platy za státní pojištěnce a na další dva roky pomocí zákona, který ale dosud předložen nebyl, a tedy bude velmi těžké dokončit celý legislativní proces. Přitom je jasné, že pouze pravidelná, tedy automatická valorizace plateb za státní pojištěnce - a máme jich u nás šest milionů, k tomu máme ještě jeden milion lidí, kteří mají příjem pod 20 tisíc korun měsíčně - je jedním z mála účinných nástrojů, jak zabezpečit předvídatelnost příjmů a zároveň stabilizace systému zdravotnictví jako veřejné služby a zároveň jak lze zajistit kvalitní potřebnou zdravotní péči pro všechny pacienty, tedy péči, která je u nás garantovaná Listinou základních práv a svobod, a tedy Ústavou.

Současná vládní koalice tento zákon sice slíbila už ve svém programovém prohlášení, ale zatím nepředložila do Poslanecké sněmovny. Přitom návrh KSČM, o kterém tady teď hovořím, a chci vás poprosit o jeho pevní zařazení, tento návrh zákona leží v Poslanecké sněmovně už od února 2016. Proto vás velmi prosím podat ruku nejenom vládní koalici, což je tedy jaksi ode mne jako opoziční poslankyně ne úplně možná žádoucí, ale spíše pacientům a pacientkám v České republice. Takže prosím, žádám o pevné zařazení tohoto bodu, aby mohl být dokončen legislativní proces a aby mohla být ta předvídatelnost a stabilizace příjmů do zdravotního pojištění zabezpečena.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji paní poslankyni za dodržení časového limitu. Další v pořadí se svým návrhem má slovo pan poslanec Antonín Seďa. Připraví se pan poslanec Vladimír Koníček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolil bych si vás požádat o podporu předřazení bodu číslo 20, což je návrh poslanců Antonína Sedi, Robina Böhnische a dalších na vydání zákona o odškodnění za ztrátu zaměstnání z politických důvodů v letech 1948 až 1989 bývalých vojáků, sněmovní tisk 378. Jedná se o druhé čtení. Ty důvody jsou, že za prvé ten zákon už je tady hodně dlouho, téměř dva roky, a za další, že množství, kterých se to odškodnění týká, neustále ubývá.

Děkuji za vaši podporu. Chtěl bych, aby se tento bod zařadil na dnes za již předřazené body.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Další se svým návrhem je pan poslanec Vladimír Koníček a připraví se pan poslanec Tomio Okamura. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, na pořad této schůze máme zařazeny dva body, které jsou novelami zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. To jsou body 131, sněmovní tisk 738, a bod 181, sněmovní tisk 842. Chtěl bych vás požádat, zda bychom mohli hlasovat o pevném zařazení, a to na středu 1. února odpoledne jako první a druhý bod po polední pauze po pevně zařazených bodech. Ty jsou tam prozatím čtyři. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Teď dávám slovo panu poslanci Okamurovi, který má dvě přihlášky. Máte slovo s prvním návrhem. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, neúprosně se blíží parlamentní volby, tedy konec našich mandátů a konec vlády koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Dovolím si znova připomenout tři roky staré programové prohlášení vlády a závazek, že přijme zákon o referendu. Skutek však utek'. Myslím, že by vláda měla najít čas na to, aby se řešilo to, co politici svým občanům slibují již po 19 let, tedy zákon o celostátním referendu.

Vím, že přijetí zákona o referendu schválně odkládáte, aby nebyl přijat. Uplynulý víkend jsme se z médií dočetli, že mezi vládními poslanci panují obavy, že by referendum mohli lidé zneužít k vyvolání otázek o odchodu Česka z Evropské unie, a proto zákon raději přijmout nechtějí. Dočetli jsme se také, že se vládní poslanci v současné době obávají konání všelidového hlasování a za odstrašující příklad považují vládní poslanci brexit a také italské referendum o změnách ústavy, po němž padl premiér.

Pochopím, že demokracie mnohým z vás nevoní. Ale blíží se volby, a jestli nyní nezačneme okamžitě zákon o referendu projednávat, tak jeho přijetí již do konce volebního období není možné stihnout. V této souvislosti připomínám, že můj zákon o referendu, který jsem zde již před třemi lety předložil, jste mi zamítli. Tehdy váš ministr Dienstbier sliboval, že vláda připraví svůj vlastní návrh. Výsledkem je, že jste jako vždy obelhali občany a neplníte to, co jste občanům slíbili. A zamítli jste mně i našemu hnutí Svoboda a přímá demokracie, SPD, také náš návrh zákona o odvolatelnosti politiků a také o jejich přímé hmotné odpovědnosti. Ale já vám říkám, že ti vaší vládou a vládními poslanci opovrhovaní občané se budou ptát, co jste udělali pro to, aby v této zemi byli odpovědní odpovědnější a ti, kterým patří Česká republika, tedy občané, skutečně ve své zemi vládli. Věřte, že ptát se na to budeme všichni.

Proto opětovně navrhuji zařadit na program schůze Poslanecké sněmovny návrh zákona o celostátním referendu, sněmovní tisk 559, dnes po pevně zařazených bodech. A doufám, že budete konečně hlasovat pro.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Jenom nepostřehl jsem číslo bodu. 66 - dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

Rovnou vám předám slovo s vaším druhým návrhem. Můžete vystoupit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP