(16.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Jaké je stanovisko ministra? Je pro sněmovní, nebo pro senátní verzi? Nebudeme hlasovat o obou. Nebudeme... (Připomínky z pléna.) To jsem vůbec nepochopil z toho vystoupení... To je možné, ale teď měl závěrečné slovo, reagoval po proběhlé rozpravě, vlastně nezdůvodnil, proč ministerstvo změnilo názor od minulého projednávání. Já to nemám rád. Když je někdo konzistentní, od začátku do konce stojí za svým, to je v pořádku, mohu s ním souhlasit nebo ne. Ale nevím proč. Jaké důvody vedly ke změně stanoviska?

Mé stanovisko je úplně jednoduché. Senátní návrh jde proti zájmům a potřebám malých a nezávislých lékáren. Tak to prostě je! Je to obvyklé, tato vláda velmi často podporuje velké na úkor malých a středních a vychází vstříc potřebám velkých a na ty malé a střední kašle. V tomto případě je to úplně stejné. A je jedno, jestli je to jeden paragraf či jedno písmeno. Zeptejte se těch malých, jak se toho bojí, jestli ti malí jsou pro senátní, nebo pro sněmovní verzi. Ta odpověď je úplně jednoduchá. Jsou pro sněmovní verzi. Tak neříkejte, když jste nepřesvědčili je, že je to ohrožuje, tak nepřesvědčujte nás. Ty malé lékárny jste nepřesvědčili, že senátní návrh jde proti jejich zájmu a proti jejich dalšímu působení na trhu. Tak proč přesvědčujete nás? Kdybyste je přesvědčili a oni nám napsali a řekli: my jsme pro senátní verzi, ta je prostě lepší, i my jako malí - protože my se logicky hájíme zájmy těch malých - jsme pro nebo nám o nevadí, tak by to byla jiná situace. Ale je to přesně naopak. Takže ministr hájí zájmy velkých. Je to legitimní, já s tím nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane poslanče, že vstupuji do vašeho projevu, ale opět požádám o klid v Poslanecké sněmovně.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: No na Sněmovnu tu bylo docela ticho, ale dobře. Mě to nijak neomezovalo.

Skutečně, kdyby vám ministr řekl, co se změnilo od minule. Kdyby tady minule vystoupil a říkal "ten návrh pana poslance Běhounka je sice z mojí strany, sice jsme z něho udělali předsedu VZP, on tomu sice rozumí, v tomhle se mýlí, nepodpořte ho", tak bych dneska věřil, že má dlouhodobý názor, stejný jako Senát. Změna ministra znamená co? Je to vládní návrh. V tom případě jste měl, pane ministře, ten návrh stáhnout, přesvědčit vládu, ať ho stáhne, a začít znova a lépe. Mně by to vůbec nevadilo. Ale přijít tady a říct: Já jsem o u toho nebyl, to byl můj předchůdce, čirou náhodou taky sociální demokrat, ale toho pan premiér vyměnil, protože jsme potřebovali tu novou, čerstvou krev, tak jsem tady já a změnil jsem názor. Tomu rozumím. Jestli je to v rámci reflexe krajských voleb, že teď musíme podporovat velké lékárny na úkor malých, proč ne? Přijde mi to divné, ale rozumím tomu.

Ono v tom podtextu, jak oni říkají, aby něco prošlo, tak co nám vlastně říkají? Pozor, pozor, ta sněmovní verze potřebuje víc hlasů, to už je riskantní. Podpořte tu senátní. Tam stačí prostá většina.

Už to říkal můj kolega pan docent Svoboda: My podpoříme sněmovní verzi, protože si myslíme, že ti malí potřebují pomoc a zastání. Ne ti velcí. (Slabý potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík Vážený pane předsedající, vážený pane předřečníku, já se poprvé dostávám do situace, jsem obviňován z něčeho politicky, co jsem opravdu nezamýšlel. Dělat z toho politikum, že někdo podporuje velké, někdo malé, já doporučuji si přečíst si ten návrh. Tady nešlo o to, že by ministerstvo změnilo názor. Tady šlo o to, že Senát přijal nějaké pozměňovací návrhy a ministerstvo se k nim vyjádřilo. Upřímně řečeno, to je legitimní legislativní proces. Ono to tak běhá. Nemohu říct, že by to byla nějaká velká změna. Jsem tu ještě nováček, omlouvám se, možná dělám nějaké chyby, to je pravda. Ale přečtěte si to, pane poslanče, protože tam se opravdu nemluví o velkých nebo malých lékárnách. Tam se mluví o tom, jestli někdo má dostat léky do dvou dnů, nebo bez zbytečného odkladu. Prosím, tak to je nějaká technika. Ale o tom se pojďme bavit.

Pak se tam mluví o tom, že distributor, podotýkám distributor, ne lékárna, ale distributor má dostat léky podle tržního podílu. Opakuji znova: to, co je tam v té novele napsáno, tedy v tom původním návrhu, distributor má dostat léky podle tržního podílu. A v té novele, kterou přijal Senát, není napsáno distributor, ale každý. Já se dokonce domnívám, že je to fakt jako přesně naopak, než říkáte. Ono je to o tom, že ta lékárna se k tomu dostane prostě lépe, protože je to v zájmu pacientů v České republice. A pak jako... já trošku jsem nesvůj z toho, že opravdu děláte politikum - pozor, ať se ten zákon přijme. No samozřejmě, ať se přijme. On je dobrý. Tam je prostě problém, že se přijal jeden pozměňovací návrh, který byl konzultován, ke kterému my jsme byli dotázáni. My jsme řekli, ten původní návrh byl přijat v dobré víře. Pozměňovací návrh je dobrý, protože byl konzultován s příslušnými autoritami. Nechci z toho dělat opravdu politikum, které z toho ještě notabene udělal někdo, kdo tady bombarduje poslance, já nevím, jakýmkoliv množstvím spamů jenom proto - a vůbec proč? Proč vlastně jste bombardovali... Já mám totiž pocit, že tady byl zmaten kdekdo.

Tady se opravdu hluboce přesvědčuje o tom, jak se pomáhá malým lékárnám. Ne, malým lékárnám se pomůže tím, že se přijme asi ještě nějaký jiný zákon, nebo spíš jiný návrh. A já vůbec nemám problém na tom začít pracovat. A dokonce si myslím, že se musím začít bavit i s ÚOHSem na téma, jak je vůbec dodržována hospodářská soutěž v rámci dodávek do lékárny, a určitě budu tlačit i SÚKL, aby velmi detailně prověřoval, kdy ten distributor lže, že ten lék nemá na skladě, anebo že ho má málo, že ho musí dodat do svých řetězcových lékáren. S tím já vůbec žádný problém nemám. Naopak, v tomhle já budu velmi tvrdě spolupracovat. Ale prostě - já se strašně omlouvám, nechci prodlužovat tuhle diskusi, ale ten pozměňovák Senátu, to je v podstatě technická věc, která něco jenom napravuje, co bylo určitě podáno s dobrým úmyslem. Já se dokonce musím i ohradit vůči tomu, že by ministerstvo jakýkoli způsobem změnilo názor. Ne. To je přesně ten legislativní proces, tak jak má být. Něco bylo přijato, v rámci diskuse se zjistilo, že bylo dobré to opravit, opravilo se to. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji jednu faktickou poznámku. Pan poslanec Svoboda. Prosím, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. To je tak trošičku školicí, abych panu ministrovi ukázal, že otevřel diskusi tím, že vystoupil. Takže teď pokračujeme zase znova dál od začátku. Pan ministr to nezná, tak já mu to říkám, aby to propříště věděl.

Já myslím, že to, co je zásadní v tuto chvíli, je to, že jsou tady dva rozdílné názory. Ty rozdílné názory nelze vyřešit jinak než hlasováním. Jsem přesvědčen o tom po všech diskusích s těmi, kdo jsou zúčastnění v tom ději, že argumentace, kterou říká pan ministr, není správná. Já jsem viděl ty objednávky, vím, jak to chodí, co s nimi distributoři dělají, co dodají, co nedodají, jak odpovědí, že lék mají, druhý den oznámí, že ho nemají. To jsou prostě věci, které jsou zásadní. A znovu říkám, je to možná pro velkou Sněmovnu nepodstatné, ale pro mě je podstatný ten jeden člověk, který jde do své lékárny, a ten lék tam není. To je pro mě rozhodující, a proto přes všechny námitky, které tu zazněly, jsem přesvědčen, že poslanecká verze je ta verze správná. A znovu říkám, čas ukáže, kdo měl pravdu. Snad se toho dožiji, že uvidím, že jsem vyhrál.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jenom pro pořádek říkám, že jsem rozpravu neuzavřel, stále probíhá a pan ministr se hlásil s přednostním právem. Prosím, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan ministr zaujal oblíbenou figuru. Nejdřív: já jsem tady nový. On je to zkušený politik, který zná všechny fígle. Kde jinde se vyučit politice než v Praze? Kdo projde Prahou, tak je velmi zkušený. Myslím, že to platí pro všechny politické strany, sociální demokracii bych z toho nevyjímal.

Pak mě školí z toho, že Senát má právo podat pozměňovací návrh. Děkuji, pane ministře, to jsem dodneška netušil. Jsem rád, že nakonec k té výměně ministra došlo, protože bychom my poslanci nevěděli, co může udělat Senát, kdyby nám to neřekl nový pan ministr zdravotnictví. A z toho, jak byl rozčilený, jsem pochopil, že jsem měl pravdu. Protože normálně člověk klidně argumentuje, dá nějaký argument. A nezlobte se na mě, pane ministře, označit obavy mnohých malých lékáren za spamy, je arogance velkých, nic jiného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP