Neautorizováno !


 

(17.40 hodin)

(pokračuje Švrček)

Nyní k tisku 390/3. Hospodářský výbor se zabýval tímto telekomunikačním zákonem na několikrát, žádal jsem dokonce jednou o přerušení na dobu jednoho měsíce z důvodu velkého množství pozměňovacích návrhů a velké složitosti projednávané problematiky. Tomuto návrhu bylo vyhověno pouze částečně na dobu asi 10 dnů, a proto projednáváme tento zákon dnes a nikoliv na příští schůzi, jak jsem původně předpokládal. Konstatuji, že došlo k nějakému zkratu a že měsíc by se velice hodil. Tím se dostávám k tomu, co obsahuje usnesení hospodářského výboru.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny po vyslechnutí výkladu ministra dopravy a spojů pana doc. Antonína Peltráma a zpravodajské zprávy mé osoby doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk č. 390 ve znění pozměňovacích návrhů, které máte uvedeny v tisku 390/3 a kterých je zde uvedeno celkem 149.

Tento zákon, jak jsem řekl, byl velice složitý. V dalších dvou usneseních je necelých 20 pozměňovacích návrhů, a to v usnesení výboru pro obranu a bezpečnost a výboru pro evropskou integraci, takže máme skoro 170 návrhů, přičemž očekáváme, že po druhém čtení překročí číslo 200.

Jsem usnesením hospodářského výboru rovněž zmocněn předložit vám tuto zprávu a dále vás provázet tímto zákonem. Dovolte mi, abych vzhledem k tomu, co jsem řekl v úplném úvodu, podotkl jednu věc, že zpravodajováním tohoto zákona jsem se sám nepověřil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Švrčkovi. Nyní se ptám pana poslance Suchánka, zda si přeje vystoupit. Je tomu tak. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, seznámím vás s usnesením výboru pro evropskou integraci k tisku 390, který jste obdrželi jako tisk 390/2.

Výbor pro evropskou integraci po uvedení ministrem dopravy a spojů doc. ing. Peltrámem a náměstkyní paní Marcelou Gerlichovou, po vyslechnutí zprávy poslance Pavla Suchánka a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila,

II. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala k tomuto návrhu zákona tyto změny a doplňky.

Myslím si, že je nemusím číst.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že se jedná o sněmovní tisk, tak nemusíte.

 

Poslanec Pavel Suchánek:

III. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu,

IV. zmocňuje zpravodaje výboru, aby o výsledcích jednání ve výboru informoval schůzi Poslanecké sněmovny,

V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní udílím slovo panu poslanci Tomáši Kladívkovi.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, výbor pro obranu a bezpečnost se iniciativně ujal projednávání zákona o telekomunikacích, i když mu nebyl sněmovnou přikázán. Výbor pro obranu a bezpečnost to učinil proto, že některé oblasti zákona o telekomunikacích spadají gesčně do jeho kompetencí. Chtěl bych upozornit, že se jedná o kompetenci v oblasti integrovaného záchranného systému a v oblasti Policie České republiky, následně stálé komise pro kontrolu operativní techniky Policie České republiky. V tomto duchu přijal i výbor usnesení na své 30. schůzi dne 13. ledna 2000. Toto usnesení vám bylo rozdáno.

Chtěl bych upozornit, že v usnesení je 16 pozměňovacích návrhů. Práce Policie České republiky se týkají pozměňovací návrhy, které jsou uvedeny pod § 6, 86, 88 odst. 1 a 88 odst. 2. Ostatní pozměňovací návrhy, které jsou k tomuto tisku uvedeny, se týkají integrovaného záchranného systému.

Tyto pozměňovací návrhy byly ve výboru přijaty velkou většinou členů, takže předpokládám, že při projednávání ve třetím čtení je sněmovna podpoří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kladívkovi a nyní otevírám obecnou rozpravu, do které jako prvnímu udílím slovo panu poslanci Švrčkovi, připraví se pan poslanec Karel Sehoř.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Omlouvám se za malé zdržení. Chtěl jsem ve svém úvodním vystoupení požádat původně, aby vzhledem ke složitosti projednávané problematiky a množství návrhů byly všechny vámi podané návrhy ve druhém čtení podány písemně do mých rukou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Sehoř je přihlášen až do podrobné rozpravy. Omlouvám se. Ptám se, zda se hlásí někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

V tuto chvíli zahajuji rozpravu podrobnou, do které je jako první přihlášen pan poslanec Karel Sehoř, kterému udílím slovo, připraví se pan poslanec Pavel Suchánek.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych právě k uvedenému spornému § 78 uvedl dva návrhy.

Návrh první. Nové znění odst. 3: "(3) Provozovatelé veřejných pevných telekomunikačních sítí, kteří jsou uvedeni v odstavci 1 a 2, jsou povinni splnit povinnost uvedenou v odstavci 1 formou nastavení předvolby čísel a povinnost uvedenou v odstavci 2 nejpozději do konce roku 2001."

V souvislosti s tím v § 98 doplnit písmeno dd), které zní: "dd) nesplní ve stanovené lhůtě povinnosti uložené v § 78 odst. 3".

To byl první návrh.

Nyní k tomuto prvnímu návrhu podávám druhý, alternativní návrh, který zní:

Nový odstavec 3: "(3) Provozovatelé veřejných pevných telekomunikačních sítí, kteří jsou uvedeni v odst. 1, jsou povinni splnit povinnost uvedenou v odst. 1 formou krátké individuální předvolby čísel pro jednotlivá volání nejpozději do konce roku 2001."

Dále nový odstavec 4, který zní: "(4) Provozovatelé veřejných pevných telekomunikačních sítí, kteří jsou uvedeni v odst. 1 a 2, jsou povinni splnit povinnost uvedenou v odst. 1 formou nastavení předvolby čísel a povinnost uvedenou v odst. 2 nejpozději do konce roku 2002."

V souvislosti s tím v § 98 doplnit nové písmeno dd) ve znění: "dd) nesplní ve stanovené lhůtě povinnosti uložené v § 78 odst. 3 a 4."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Sehořovi. Slovo má pan poslanec Pavel Suchánek, připraví se pan poslanec Miroslav Kučera starší.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Paní předsedající, dámy a pánové, předložím tři pozměňovací návrhy k tisku 390, a to nové znění § 8:

"§ 8 - Žádost o schválení typu koncového zařízení podává výrobce se sídlem na území České republiky nebo s trvalým pobytem na území České republiky nebo jiná právnická nebo fyzická osoba se sídlem na území České republiky nebo s trvalým pobytem na území České republiky, která je k tomu výrobcem písemně zmocněna, pokud mezinárodní smlouva nestanoví jinak. Žádost o schválení typu koncového zařízení, musí obsahovat: …." pokračuje další znění.

K § 78 podám také dva alternativní návrhy.

První návrh - odst. 3: "Provozovatelé veřejných pevných telekomunikačních sítí, kteří jsou uvedeni v odst. 1, jsou povinni splnit povinnost uvedenou v odst. 1 formou krátké individuální předvolby čísel pro jednotlivá volání nejpozději do 30. června 2002."

Odst. 4: "Provozovatelé veřejných telekomunikačních sítí, kteří jsou uvedeni v odstavci 1 a 2, jsou povinni splnit povinnost uvedenou v odst. 1 formou nastavení předvolby čísel a povinnost uvedenou v odst. 2 nejpozději do konce roku 2002."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP