Neautorizováno !


 

(18.30 hodin)

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Dámy a pánové, chci vám především poděkovat za konstruktivní přístup, který byl v převážné většině vašich návrhů. Je to dosti složitý zákon a jsou za ním velmi slušné obnosy peněz, takže to poutá pozornost široké veřejnosti.

Chci vás ujistit, že uděláme všechno, abychom maximum toho využili, i pokud jde o ten nešťastný paragraf 78, na kterém ale nespočívá liberalizace telekomunikací. Já bych byl nerad, abychom rodinný původ zaměřený trochu jinam měnili v exces ve směru k liberalizaci na druhou stranu.

Je tu otázka technická, jestli to dokážeme. Já osobně se pokusím přesvědčit všechny pracovníky v telekomunikacích, aby konečný termín byl v polovině července roku 2002, protože takovou lhůtu si normálně vymezují členské státy Evropské unie a  obvykle to nedodrží. Nevím, proč bychom měli na sebe uvalit přísnější opatření s určitými riziky.

Já si dovedu představit, že vzniká řada nových provozovatelů, kteří velmi přirozeně vidí v oboru telekomunikací oblast výhodného podnikání. Já bych ale prosil, abyste vzali v úvahu, že se ženou směrem k meziměstským a mezistátním hovorům a vy jako poslanci budete muset vysvětlovat babičkám na venkově, že mají velkou výhodu v tom, že mohou levněji volat do Ameriky, ale bohužel mají nevýhodu, že když budou volat lékaře, bude je to stát podstatně více. Je problém, jak uhradit univerzální služby. Je to problém všude.

Kromě technických otázek nabytí účinnosti tohoto zákona je to tedy také problém sociální, který půjde napříč politickými stranami. Vezměte si vzorek těch, kteří bojují za úplnou liberalizaci pokud možno hned, a  zjistíte, že je to právě v oblasti těch hovorů, které dnes přispívají na místní hovorné. Bude třeba to dát nějak dohromady.

Ještě mám jednu poznámku. Je zajímavé, že největší liberalizaci, pokud možno hned, prosazují ti pracovníci, kteří byli v Telecomu a kteří se nepochybně podíleli na tom, že Telecom a Telsource nesplnily některé úkoly, které vyplývají z jejich smlouvy. Mám pocit, že jen na dobrozdání těchto pracovníků by bylo velmi škodlivé spoléhat. Budeme muset získat také pohled z druhé strany.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru dopravy a spojů panu Antonínu Peltrámovi. Nyní se závěrečným slovem vystoupí zpravodaj pan poslanec Zdeněk Švrček.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Pokud jsem dobře počítal, bylo podáno dalších padesát pět pozměňovacích návrhů, tudíž byl hrubě překročen celkový počet dvou set pozměňovacích návrhů. Vypadá to asi na dvě stě třicet. Děkuji nicméně za všechny podané návrhy.

Zvláště vděčen jsem panu poslanci Sehořovi, který jako jediný myslel na sankce za nesplnění povinností v § 78, na které ostatní pozměňovací návrhy jaksi trochu pozapomněly.

Děkuji ještě jednou a  budu se snažit do pátku třetího března s tím něco udělat, abychom o tom mohli hlasovat normálním lidským způsobem.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Končím druhé čtení tohoto návrhu, neboť nezazněl ani návrh na vrácení, ani návrh na zamítnutí. Tím je bod šest, sněmovní tisk 390, ve druhém čtení projednán.

 

Nyní bychom se mohli věnovat bodu

 

17.
Návrh poslanců Vladimíra Doležala a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů,
zákon České národní rady č. 61/1988 Sb.,
o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 307/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím zástupce navrhovatelů pana poslance Vladimíra Doležala.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, domnívám se, že většina slov zazněla už při prvním čtení, takže se pokusím pouze nějakým způsobem říci, jak proběhlo projednávání ve výborech.

Tento návrh novely projednával zdravotní výbor a hospodářský výbor. Ve zdravotním výboru - což jistě zazní z úst zpravodaje - pozměňovací návrhy nezazněly, tím pádem projednávání bylo jednodušší. Horší už to bylo v hospodářském výboru, kde diskuse byla podstatně složitější. Tento návrh novely se projednával dvakrát, přičemž při druhém projednávání byl předložen komplexní pozměňovací návrh. Domnívám se, že zpravodaj navrhne, aby tento komplexní pozměňovací návrh byl základem pro další projednávání. Tento komplexní pozměňovací návrh představuje shodu všech zúčastněných na znění, které je pro všechny přijatelné.

Já bych rád ve svém úvodním slově řekl, že tato novela nemá řešit otázku a problémy bezpečnosti práce. Všichni víme, že stávající právní úprava už v současné době nevyhovuje a že je třeba ji patřičným způsobem upravit. Proto by tato novela měla umožnit její existování do doby, kdy by měla začít platit nová právní úprava. Kdo zná legislativní plán práce vlády, ví, že nová právní úprava by měla být předložena v roce 2002. Čím dříve, tím lépe.

Byl bych rád, abyste se na tuto novelu nedívali tak, že vyřeší veškeré problémy a otázky, které se váží k této problematice. Měla by spíše na dobu dočasnou vyřešit problematiku, která je velice ožehavá. Proto vás všechny prosím, abyste přistoupili k tomuto návrhu tolerantně. Jelikož návrh, který prošel hospodářským výborem, je jakousi dohodou všech zúčastněných, prosím vás, abyste pokud možno jen v minimální míře tento návrh doplňovali pozměňovacími návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Doležalovi. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Návrh iniciativně projednal také hospodářský výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 307/2 a 307/4. Prosím, aby se slova ujali postupně zpravodajové těchto výborů, nejprve pan poslanec Štrait a poté pan poslanec Starec.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví číslo 91 z 27. schůze, která se konala 12. ledna 2000. K návrhu poslanců Doležala a dalších na vydání zákona číslo 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů atd., v duchu sněmovního tisku 307, po odůvodnění předkladatele pana kolegy Doležala, zpravodajské zprávě paní poslankyně Taťány Jirousové a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s návrhem zákona číslo 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. Zmocnil zpravodaje výboru, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu se stanoviskem a usnesením výboru.

Děkuji, to je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Štraitovi. Nyní má slovo pan poslanec Starec.

 

Poslanec Martin Starec: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením hospodářského výboru číslo 187 z 10. února 2000, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 307/4. Ve své zpravodajské zprávě navážu na vystoupení zástupce předkladatelů.

Po opakovaném čtení v hospodářském výboru - který, ač si to vzal dobrovolně, normu pomohl nějakým způsobem sepsat, došlo k dohodě o komplexním pozměňovacím návrhu. Říkám předem, že tento návrh je dosti odlišný od původní verze. Některé části jsou kompletně přepsány, některé jsou doplněny a upraveny. Vesměs se na tom pracovalo tak, aby návrh byl skutečně komplexní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP