Neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 9.02 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji šestý jednací den 22. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím zde žádné takové oznámení nemám.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali ze zdravotních důvodů poslanec Josef Jalůvka, a ministr Kavan je na služební cestě ve Velké Británii. Jsou pouze dva omluvení, zdá se mi to poměrně málo.

Nejprve projednáme bod 133, sněmovní tisk 493, druhé čtení, pak nově zařazený bod 135, sněmovní tisk 316/2, což je zákon vrácený Senátem. Po projednání těchto dvou bodů bychom se věnovali druhému čtení návrhu státního rozpočtu. Tolik informace, jak budou probíhat následující chvíle.

Prosím všechny, aby konzultace prováděli mimo tento sál.

 

Budeme projednávat

 

133.
Vládní návrh zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele
a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 493/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Nedám mu ale slovo do té chvíle, než bude základní klid v sále. Pane místopředsedo, myslíte, že je dostatečný klid?

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Ponechávám to, pane předsedající, na vás.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, rozhodující důvody pro předložení zákona o ochraně nároků zaměstnanců v případě platební neschopnosti zaměstnavatele, sněmovní tisk 493, byly již řečeny v prvním čtení. Dovolte mi, abych s největší stručností zopakoval ty nejdůležitější.

Je nesporné, že dochází k situacím, kdy zaměstnancům nejsou uhrazeny jejich oprávněné mzdové nároky. Je nesporné, že tyto situace nejsou řídké, a jakkoli se vede spor o to, zda se tato situace týká 50 nebo 100 tisíc lidí, v každém případě se týká značného množství našich občanů. Dále je nesporné, že tento jev je zčásti spjat s aktuální situací ekonomiky a českého hospodářství, ale na druhé straně je trvalým jevem v moderní ekonomice, protože v omezené míře se tyto problémy objevují i v ekonomikách, které lze považovat za vyspělé. Z toho důvodů je v evropském právu koncepce zajištění těchto oprávněných nároků a je vyjádřena i v evropských směrnicích.

Tento zákon je potřeba z důvodů, které jsou dány současnou situací, z důvodů, které směřují do budoucna, a má přímou souvislost i s přibližováním ČR do Evropské unie.

V průběhu současného projednávání byly předloženy některé pozměňovací návrhy, ale jejich komentováním se budu zabývat až při třetím čtení. Mohu konstatovat, že ve všech případech se jednalo o návrhy, které byly neseny úvahami směřujícími k zlepšení předlohy, ovšem s řadou z nich nesouhlasím. V každém případě se projednávání odehrávalo s plným pochopením vážnosti předkládaného zákona a se snahou přijetí tohoto zákona neprodlužovat a ani zbytečně nebrzdit.

Dámy a pánové, předpokládám, že v debatě budou předneseny ještě další pozměňovací návrhy. Přesto si myslím, že nebude přednesen důvod, který by opravňoval názor, že by zákon neměl postoupit dál do třetího čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Znovu opakuji, aby pan poslanec Teplík a další se posadili, nebo diskutovali vedle.

Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a iniciativně tento návrh projednal petiční výbor. Usnesení obou výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky. Prosím, aby se slova ujali postupně zpravodajové těchto výborů poslanci Zdeněk Škromach a Vojtěch Filip.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví na svém 29. zasedání 10. února 2000 přijal usnesení k tisku 493, a to k vládnímu návrhu zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a změně některých zákonů. Tento tisk jste obdrželi. Výbor doporučuje tento zákon s pozměňovacími návrhy, které přijal, ke schválení. Protože se jedná o zákon, který je potřeba přijmout co nejrychleji, bude třeba jednat racionálně. Proto nebudu dále k této věci diskutovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP