Neautorizováno !


 

(18.20 hodin)

(pokračuje Grulich)

V tomto směru byla formulována i smlouva na výstavbu národní sítě Paegas, podepsaná 22. 12. 1999. To je třetí dodatek, o kterém jsem mluvil a který se podařilo dotáhnout do konce těsně před Vánocemi.

Článek 3 smlouvy je věnován podílu českého průmyslu na plnění předmětu smlouvy. Podotýkám, že zase je to jedno z ujednání, které v tzv. generální smlouvě nebylo a které se nám přesto podařilo do této smlouvy vtělit. A nyní, v kterých oblastech:

  1. projekční stavební a technologické připravenosti,
  2. zajištění záručního a pozáručního servisu terminálů (transfer servisu terminálů první a druhé generace do České republiky),
  3. výroby koncových zařízení druhé generace.

Dodatek generální smlouvy požaduje od firmy Pramacom - podotýkám, že je to česká firma, která byla právě včleněna do této zakázky a která garantuje finální umístění základových radiostanic - dodávku systému tzv. na klíč. Zapojení českých firem při získávání zakázek je tedy plně v rukou generálního dodavatele, tj. firmy Pramacom Praha, s. r. o., který nese odpovědnost za výstavbu a který musí na základě analýzy trhu odpovědně posoudit výběr svých subdodavatelů. Ministerstvo vnitra si pouze vyhradilo, že musí být seznámeno se všemi subdodavateli a má právo bez udání důvodů případného subdodavatele odmítnout.

Za páté. Vzhledem k tomu, že systém Tetrapol je prezentován výrobcem jako budoucí možný standard, kdy je povinností výrobce zveřejnit technické specifikace systému a umožnit z důvodu vytvoření konkurenčního prostředí výrobu zařízení systému i dalším firmám, bylo společností Matra Nortel Communications vytvořeno tzv. Tetrapol Forum, což je sdružení výrobců technologie Tetrapol a výrobců, kteří se svými výrobky připojili k této technologii. V současné době má toto Tetrapol Forum desítky členů, tedy firem z celého světa, které nabízejí různá zařízení využitelná v systému. V roce 1999 představila americká firma Atmel sadu integrovaných obvodů, které si může nakoupit kterákoli firma a může tak začít vyrábět radiostanice systému Tetrapol. Toto sdružení umožňuje českým firmám, které mají zájem vyrábět uvedenou technologii, připojit se k Tetrapol Foru a nabízet konkurenční výrobky nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Z českých firem je členem Tetrapol Fora pouze výše uvedená společnost RCD Radiokomunikace. Dodávám, že nic nebrání Tesle Pardubice, aby právě na základě těchto otevřených podmínek se zapojila a v budoucích letech to byla například ona, která se bude podílet na obnově, údržbě a rozšiřování tohoto projektu, protože nebudeme vybavovat pouze Policii České republiky. Je třeba v budoucích letech vybavit tímto spojením celý integrovaný záchranný systém v tomto státě.

Teď na závěr seznam českých firem zapojených do projektu Paegas v období do 22. 12. 1999.

  1. RCD Radiokomunikace, s. r. o. - zpracování projektových dokumentací, montáž technologií, výroba a montáže anténních systémů, dodávky příslušenství k radiostanicím Matra, dodávky nabíječů baterií, pouzder pro radiostanice.
  2. Projektová kancelář PSK Tuzar - jedná se o projektové dokumentace.
  3. Teploservis, s. r. o., Variel, a. s., Benning ČR, s. r. o., Japez, spol. s r. o., Penstav, s. r. o., ATG, s. r. o., VHB průmyslové baterie, s. r. o., - oblast stavební a technologické připravenosti.
  4. Med, s. r. o., Autocont CZ, a. s., Koncept, s. r. o. - dodávky informačních technologií.

Období po 22. 12. 1999, tedy po podepsání tzv. třetího dodatku smlouvy:

  1. Siemens, s. r. o., uváděný v českých firmách, protože je to firma, která podniká v tomto státě a jsou tam zaměstnáni naši pracovníci, čeští občané.
  2. PSK Tuzar - zpracování projektových dokumentací.
  3. RCD Radiokomunikace, s. r. o. - zpracování projektových dokumentací.

Podle informace od firmy Pramacom, o které jsem říkal, že je garantem finálního dodání a zavedení celého systému, je další spolupráce s jinými firmami v různém stadiu jednání. Záleží na vedení Tesly Pardubice, aby projevilo příslušnou iniciativu, protože dnes už nejde o dny a hodiny. Projekt běží. Celá síť už je ve výstavbě. Praha musí být dobudována do 30. 6. tohoto roku, aby bylo zajištěno spojení pro realizaci kongresu Mezinárodního měnového fondu. Současně s tím se rozběhla a realizuje výstavba základových stanic po celém státě, i když jedna z podmínek, kterou jsem si vymínil, je postupné předávání jednotlivých oblastí podle jednotlivých policejních správ v plné funkčnosti a v postupném předávání i v propojenosti jednotlivých oblastí. Aby bylo jasno, co jsem myslel tím, když jsem se zmínil, že Pramacom, který zastupuje tuto dodavatelskou firmu Matra Francie ve finálním provedení, je povinen předávat na klíč, tzn. v plné funkčnosti, aby nedošlo k situaci, která tady byla zavedena v roce 1994, kdy se vyhodila skoro miliarda a nikdo nevěděl, jestli systém funguje nebo nefunguje. Pravděpodobně buď z lajdáckosti, nebo záměrně.

Pokud firma Tesla promeškala některé záležitosti, je ještě řada oblastí, ve kterých se může zúčastnit, ale musí to projednat s finálním dodavatelem, protože v této fázi už není v silách Ministerstva vnitra, aby jakýmkoli způsobem do této smlouvy vpravilo nového dalšího účastníka, novou firmu. Firma se musí přizpůsobit těm podmínkám, které si stanovilo Ministerstvo vnitra a které jsou vtěleny do tohoto vzpomínaného třetího dodatku ke generální smlouvě z roku 1994.

Děkuji. To je prozatím vše.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně nehodlá položit doplňující dotaz.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli končím blok ústních interpelací. Vyhlašuji sedmiminutovou přestávku do 18.30 hodin a budeme pokračovat odpověďmi na vznesené interpelace písemné. Budeme pokračovat v 18.35 hodin. Poté, bude-li Poslanecká sněmovna usnášení schopná, bychom měli doprojednat blok zahraničních smluv, které se týkají kompetence ministra práce a sociálních věcí pana místopředsedy vlády Vladimíra Špidly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP