Neautorizováno !


 

(9.40 hodin)

(pokračuje Dostálová)

Nicméně na faktu, že generálním ředitelem byl zvolen, je a bude medvídek Pú, nezměníme absolutně nic.

Proto je mi o to víc líto, že nebyl přijat můj návrh usnesení, ve kterém jsem žádala Ministerstvo kultury o předložení věcného záměru zákona o České televizi do 30. 4. t. r., a samotného zákona do 30. 6. t. r. Vnímám však snahu a vstřícnost pana ministra kultury zabývat se alespoň urychlenou novelizací zákona o České televizi.

Ráda bych vás, vážené kolegyně a kolegové, po tomto výkladu požádala o podporu přijetí těchto usnesení a také o podporu následujícího usnesení, o kterém bychom mohli hlasovat a které by znamenalo odvolání Rady České televize. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Faktická poznámka pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, debata, kterou slyšíme, je velmi zajímavá. Já jsem tady slyšel pro mne mnoho nových informací. Jsou to informace, které má mediální komise, které nemáme my jako členové Poslanecké sněmovny. Proto navrhuji přerušit tento bod a pozvat sem pana předsedu této komise, aby na tyto věci reagoval osobně na mikrofon, abychom měli přímou informaci i my, kteří nejsme členy mediální komise, abychom mohli slyšet stanovisko Rady České televize, protože by bylo dobré slyšet komentář ze strany těch, o kterých se tady vede debata. Je to i moje hluboké přesvědčení, které vyplývá i z mé profese, že jedná-li se o někom, má být i ten, o kom se jedná, slyšen. To je můj procedurální návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je to návrh, o kterém se rozhoduje bez rozpravy. Já počkám, až se dostaví ještě několik poslanců do sněmovny, abychom mohli hlasovat. Budeme tedy nejprve hlasovat o přerušení tohoto bodu. V případě, že by tento návrh byl přijat, budeme hlasovat o druhém návrhu.

 

O návrhu na přerušení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 875, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 875 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 154 vyslovilo 46 a 87 bylo proti.

 

Slovo má pan poslanec Jaromír Talíř, připraví se pan poslanec Vladimír Mlynář. Než pan poslanec Talíř dojde k řečništi, sděluji, že poslanec Skopal má náhradní kartu č. 8 a pan poslanec Mareš má náhradní kartu č. 9.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážená paní předsedající, páni ministři, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se ve velice stručném vystoupení připojil k diskusi, která se zde vede na téma "postavení veřejnoprávní televize v naší společnosti" a zejména jejího orgánu, kterým je Rada ČT.

Byly zde předneseny návrhy na přijetí dvou usnesení, která se týkala dvou okruhů spadajících do činnosti České televize. Musím říci po pravdě, že s prvním usnesením nemám žádný velký problém, protože projekt vysílání onoho normalizačního seriálu byl vystaven kritice také v našem poslaneckém klubu a domnívám se, že se zcela minul svým účinkem.

Druhé usnesení se týká víceméně hospodaření České televize a toho, jak ke kontrole, sledování a ovlivňování hospodaření České televize se staví Rada ČT jako orgán. Tady už jsem trochu skeptický, protože bych chtěl obrátit vaši pozornost k tomu, co vlastně definuje a určuje postavení rady a poslání České televize, čili k zákonu o České televizi.

Ten zákon není nijak obsáhlý. Když se na něj podíváte, zjistíte, že má 15 paragrafů, z toho jsou dva zrušené, že financování České televize jsou tam věnovány dva řádky, že kompetence rady, které jsou v tomto zákoně definovány, jsou definovány ve čtyřech písmenech. Co mě zarazilo nebo co je třeba připomenout, je to, že v tomto paragrafu, kde se definuje působnost rady, chybí ono slůvko zejména, takže působnost rady je taxativně vymezena. Jsem přesvědčen, jestliže zákon říká, že Rada ČT je především zástupcem veřejnosti a kontrolou veřejnosti směrem k veřejnoprávní České televizi, že má vykonávat přesně ty kompetence, které jí zákon svěřuje. Nedomnívám se, že je v možnostech devítičlenné rady provádět např. detailní kontrolu - zvláště za podmínek, které má zákonem stanoveny - takového kolosu, jako je Česká televize.

V tomto se liším od svých předchůdců, protože já spatřuji problém České televize někde jinde. Já ho nespatřuji jenom v Radě ČT, já ho spatřuji především v zákoně o České televizi. Myslím si, že se nám stane to, že přestože míříme na lišku, trefíme Maryšku, protože Poslanecká sněmovna má v ruce dva nástroje. Jeden je poměrně jednoduchý, tím je přijmout usnesení o tom, že Česká televize neplní své poslání dané jí zákonem, a o odvolání rady. Druhý je poměrně komplikovanější, to je urychleně tlačit na to, aby příslušné ministerstvo, tedy Ministerstvo kultury, předložilo nový zákon o České televizi, který bude lépe definovat postavení rady, který bude lépe definovat veřejnoprávnost a zadání, které Česká televize má plnit vůči české veřejnosti, a upraví tedy tyto poměry.

Domnívám se, že odvolání Rady ČT je samozřejmě možné a po pravdě řečeno jsou pro ně důvody. Na druhé straně si myslím, že to vůbec neřeší problém, který bychom měli řešit a kterým bychom se měli zabývat, to je postavení veřejnoprávní televize v české společnosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Talířovi. Nyní vystoupí pan kolega Vladimír Mlynář. Připraví se paní kolegyně Machatá. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře kultury, vážený pane ministře školství, jako mnoho mých předřečníků, i já mám samozřejmě výhrady k práci České televize. Mám výhrady k postavení, práci a rozhodování Rady ČT. Mám výhrady k seriálu majora Zemana. Mám výhrady ke způsobu volby ředitele České televize.

To, o čem tady dnes máme hlasovat, není formulace většinového politického názoru na kvalitu České televize, na majora Zemana, na její dramaturgický plán či hospodaření České televize. To, o čem máme hlasovat, je spuštění procedury odvolání Rady ČT. To je realita, protože takový je zákon o České televizi.

Myslím, že k tomu zákonu o České televizi můžeme mít spoustu výhrad, a mám je také. Nicméně jeho logika a smysl je takový, že sněmovna deleguje rozhodovací pravomoci v oblasti České televize na Radu ČT a s touto rozhodovací pravomocí na ni deleguje také odpovědnost za práci České televize. Můžeme diskutovat o tom, jestli to je dobře. Můžeme diskutovat o tom, zda to máme změnit, či nemáme. Ale tak to prostě v tuto chvíli je.

Můj názor je, že princip veřejnoprávních rad je v pořádku, byť - tak jako většina z vás - se domnívám, že Rada ČT byla v minulosti zvolena personálně špatně a že to je důvod, s kterým se teď tady potýkáme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP