Neautorizováno !


 

(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A nyní prosím o klid v zasedací místnosti, protože přistoupíme ke stanovení pořadu 29. schůze, jehož návrh byl uveden na pozvánce.

Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout žádnou změnu ani nelze navrhovat doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený program.

Přesto se hlásí pan poslanec Zahradil - nebo se mi to zdá? Nikoli, opravdu, pan poslanec Zahradil se hlásí. Nevím dost dobře, k čemu byste se mohl hlásit (k posl. Zahradilovi), protože nyní budeme hlasovat o pořadu schůze. Nevím o ničem, co by se dalo procedurálně probírat. (Předseda konzultuje vzniklou situaci s místopředsedy sněmovny.)

Myslím, že bych mohl udělat pouze to, že bych udělil slovo předsedovi klubu, ale nikoli tomu, kdo nemá přednostní právo. Tomu nemohu v tuto chvíli umožnit vystoupit, byť by byly jeho úmysly sebelepší.

Ano, hlásí se pan poslanec Tlustý, tomu to umožnit musím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, chtěl bych se zeptat, s odkazem na jaké ustanovení jednacího řádu bráníte panu poslanci Zahradilovi, aby odůvodnil zařazení bodu, který je navrhován na konání této mimořádné schůze?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě není rozprava. Aby schůze začala, musíme odhlasovat její pořad. Jediný bod, o kterém je možno jednat, je ten, který je na pořadu schůze. Mně připadá správné, abychom si ujasnili, jestli ten pořad schválíme, nebo ne, pak se můžeme věnovat tomuto bodu.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Má-li být ale, pane předsedo, hlasováno o konání této schůze s bodem, který je navrhován, je legitimní chtít objasnit, proč je navrhována tato schůze a tento bod, a tomu rozhodně jednací řád nebrání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já ale opakuji, že podle jednacího řádu v tuto chvíli mohu umožnit vystoupení pouze těm, kteří na to mají přednostní právo, jinak žádnou rozpravu nepovedeme. Já bych se zase mohl vás zeptat, o co vy opíráte ten požadavek umožnit vystoupení panu poslanci Zahradilovi.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, o právo, které říká, že pokud tomu nic nebrání, tak že takové vystoupení má být umožněno. A pokud to nerespektujete, tak protestuji proti postupu předsedajícího. (Potlesk klubu poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já mohu nechat v tuto chvíli hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího, a rozhodneme tím o tom, jak pokračovat.

Prosím, budeme tedy hlasovat, Pan poslanec Tlustý vznesl námitku proti postupu předsedajícího. O této námitce nyní rozhodneme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce od pana poslance Tlustého?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 se z přítomných 163 poslanců 50 vyslovilo pro, 78 proti. Námitka nebyla přijata.

 

Budeme tedy postupovat tak, jak jsem navrhoval, že totiž budeme hlasovat o návrhu pořadu 29. schůze, tak jak nám byl písemně předložen s podpisy poslanců. (Z poslaneckých lavic zaznívá námitka, že nebylo vyhověno žádosti o odhlášení.)

Ano, rozumím. Ruším tedy toto hlasování a prohlašuji ho za zmatečné, protože jsem krátce předtím obdržel žádost o to, abych vás odhlásil. To tedy činím, odhlašuji vás všechny a prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Hlasujeme tedy nyní o návrhu pořadu 29. schůze, jak jste ho obdrželi.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, přijmout tento návrh pořadu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 4 se z přítomných 162 poslanců pro vyslovilo 77, proti 24. Návrh pořadu této schůze nebyl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP