Neautorizováno !


 

(15.50 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Vytvoříme další nebezpečný precedens, který určitě nebude posledním. Lze čekat, že takovéto zákony, týkající se konkrétních věcí, konkrétních staveb, konkrétních občanů, v budoucnosti mohou přibývat, a za chvíli se právní řád zcela rozpadne na soubor poučení, doporučení a víceméně nebude souborem obecných pravidel, která mají platit pro všechny.

Pane předsedající, prosím přes vás, aby se příslušný ministr k tomu vyjádřil.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to byl příspěvek pana poslance Pospíšila. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Pan ministr Bureš se stává příslušným ministrem. Jsem rád, že se takto chopil výzvy. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr a předseda Legislativní rady vlády ČR Jaroslav Bureš Pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věci se mají tak, že pan ministr Paroubek předložil podle plánu legislativních prací a v souladu s ním Legislativní radě vlády k projednání návrh nového stavebního zákona, který zahrnuje také tradičně stavební řád a samostatný návrh zákona o vyvlastňování. Legislativní rada už na dvou zasedáních projednala návrh stavebního zákona a projednávání se chýlí ke konci. Návrh zákona o vyvlastňování byl také projednán, legislativní rada vyjádřila určité náměty na upřesnění a dopracování té předlohy. Prozatím mne to projednávání naplňuje přesvědčením, že vláda bude schopna předložit návrh nového stavebního zákona a návrh nového zákona o vyvlastňování na příští schůzi Poslanecké sněmovny, tak aby mohlo být zahájeno prvé čtení.

Je samozřejmé, že já nemohu zastávat jiný názor, než jaký zde předestřel pan ministr Paroubek, totiž že vyzval Poslaneckou sněmovnu, aby vyčkala s předložením vládních návrhů zákonů, tedy stavebního zákona a zákona o vyvlastňování. Nic jiného jménem vlády přednést nemohu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Probíhá obecná rozprava. Kdo se ještě hlásí? Žádnou ruku nevidím. Žádnou přihlášku nemám. Proto mi nezbývá, než obecnou rozpravu v této chvíli ukončit.

Ptám se zpravodaje pana poslance Schlinga, zda vidí něco, o čem by se mělo hlasovat. Zdá se, že nevidí.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Pelce. Pan poslanec Pelc je v tuto chvíli jediný písemně přihlášený do podrobné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Pelc: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, jakkoli se připojuji k návrhu poslance Šeicha na zamítnutí, tak v případě, že by Sněmovna nevyslyšela jeho návrh, navrhuji tyto dílčí pozměňovací návrhy:

V § 1 odst. 1 se za slova "jako veřejně prospěšné stavby" vkládá tečka a slova "a které stanoví vláda nařízením" se zrušují.

V § 2 se odst. 8 zrušuje. Dosavadní odst. 9 až 11 se označují jako odst. 8 až 10.

Třetí pozměňovací návrh - § 4 a § 6 se zrušují.

Čtvrtý pozměňovací návrh - v § 9 se účinnost 1. 1. 2006 nahrazuje datem 1. 1. 2008.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Do podrobné rozpravy se hlásí v této chvíli pan poslanec Hanuš.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si připomenout to, co zde bylo už jednou předneseno, aby za základ dalšího projednávání, tak jako to bylo minule, bylo vzato usnesení hospodářského výboru, kde je komplexní pozměňovací návrh.

Nyní si dovolím přečíst legislativně technické úpravy. Víceméně se jedná o poznámky pod čarou.

Část první, § 1 odst. 1. U slov "rychlostní silnice" se stávající poznámka 1 nahrazuje číslem 2, které zní: poznámka pod čarou číslo 2 - § 5 odst. 3 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. U dalšího slova "silnice" se poznámka 1 nahrazuje číslem 3, které pod čarou zní: § 5 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.

V § 1 odst. 2 na konci věty se stávající poznámka označená 2 označuje č. 4, která zní: Článek 11 odst. 4 Listiny základních práv a svobod; § 108 odst. 2 písm. a) a f) zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

V § 2 odst. 1 na konci se stávající poznámka č. 3 nahrazuje č. 5, které zní: § 49 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších předpisů.

V § 2 odst. 7 se stávající poznámka č. 4 nahrazuje č. 6, které zní: § 40 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších předpisů.

V odst. 7 téhož paragrafu se stávající poznámka 5 nahrazuje č. 7, které zní: § 137 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

V témže paragrafu, ale v odst. 8, je poznámka č. 6 nahrazena číslem 8, které zní: § 7 odst. 5 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění zákona č. 13/2004 Sb.

Na konci téhož odstavce 8 se stávající poznámka č. 7 nahrazuje poznámkou č. 9, která zní: Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.

V témže paragrafu odst. 9 se stávající poznámka č. 8 nahrazuje č. 10, které zní: § 67 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.

V témže paragrafu odst. 10 se stávající poznámka č. 9 nahrazuje č. 11, které zní: zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Paragraf 3 na konci odst. 1 se poznámka č. 10 nahrazuje poznámkou č. 12, která zní: § 71 odst. 1, 3 a 4 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád.

V § 3 odst. 4 se poznámka č. 11 nahrazuje č. 13, které zní: § 57 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád.

Další poznámka v témže odstavci, tedy poznámka č. 5 se nahrazuje č. 7, které zní: § 137 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP