Neautorizováno !


 

(15.20 hodin)
(pokračuje Janeček)

A to, co možná policii chybí, není to, že ji zbavíme problému legalizací, ale to, že ji vybavíme pravomocemi, aby mohla tuto úmluvu vynucovat a aby mohla kontrolovat její dodržování. Domnívám se, že to je správná cesta, protože se nedomnívám - a varoval bych před tím - že je možné nad tím problémem takovým způsobem zavřít oči.

Mně to připomíná onen problém s měkkými drogami. My jsme říkali, že měkké drogy nejsou tak škodlivé, a najednou se ukázalo, že mládež na to naskočila a že jsme jednou ze zemí, kde je největší spotřeba marihuany na osobu. Ty věci spolu souvisí a postoj státu, společnosti říká, zda k tomuto chování být, či nebýt tolerantní.

Já se připojuji ke všem kolegům, kteří navrhovali zamítnutí tohoto vládního návrhu, neboť ho považuji za nemravný. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím pana poslance Hojdu, který je připraven, další bude pan poslanec Benda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já nechci rozebírat podstatu prostituce a jak proti ní bojovat, protože si myslím, že v řadě vystoupení to zaznělo. Zejména se mi líbilo vystoupení pana poslance Karase a paní poslankyně Čelišové, kteří myslím velmi přesně zhodnotili daný stav, a jak se i já postavím k návrhu této smlouvy.

Protože bydlím v Chebu a v příhraničí je tento problém velmi značný, chtěl bych říci, že je to dáno tím, že v roce 1990 obrovsky stoupla poptávka, a zákonitě, když stoupne poptávka, následuje samozřejmě nabídka.

Chtěl bych říci, jaké já osobně mám zkušenosti. Když byl okresním ředitelem policie v Chebu už bývalý prezident policie pan Tomášek, tak v Chebu, přímo v ulicích Chebu, prakticky žádná prostitutka nebyla, protože si pan bývalý policejní ředitel a předtím ředitel police v Chebu dokázal zřídit respekt, a prostě prostitutky v Chebu nebyly. Jakmile pan Tomášek odešel z funkce v Chebu, tak se opět radostně prostitutky do města vrátily. Proč to říkám? Říkám to proto, že když přejedu hranice do západního Německa, tak se tam na ulici nikde s žádnou prostitutkou nepotkám. Možná že bych je potkal, kdybych přijel do Hamburku nebo do Berlína, ale v žádném případě to není v příhraničí. Pročpak to asi je? Je to proto, že to není pro ně atraktivní, nebo také proto, že tam funguje policie, že policie prostě jakmile někdo takhle postává, okamžitě se zajímá o to, kdo to je, co to je, co tam dělá. Kdežto u nás? U nás maximálně asi se policie podívá na druhou stranu, aby tu prostitutku neviděla, nebo si s ní popovídají nějaké vtipy a tím to končí. Bohužel, taková je situace.

Já jsem byl trošku překvapen vystoupením pana Bendy za ODS. Ne pokud jde o obsah toho vystoupení, ale byl jsem překvapen, protože - to už přede mnou říkal tuším pan poslanec Jičínský - právě starostové, zejména z ODS, volají po tom, aby se vypověděla tato smlouva a legalizovala se prostituce, protože vidí jedině cestu v legalizaci prostituce, jak ji nějakým způsobem umravnit, dostat ji do tzv. vykřičených domů.

Já osobně se nedomnívám, že to je ta správná cesta, a proto se určitě také připojím k zamítnutí tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. A nyní tu mám ještě přihlášku pana poslance Marka Bendy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, já se domnívám, že to je základní omyl, že se vypovězením této smlouvy a dokonce přijetím nového návrhu zákona zlikviduje pouliční prostituce. Snažil jsem se to ukázat. A je to možná omyl, který sdílejí i někteří starostové za ODS - budu jim to starostlivě vysvětlovat. Ale jsme demokratická strana a máme různé názory ve straně, ač je to pro někoho možná překvapivé.

Pokud se týká pouliční prostituce, s tou se tímto nestane vůbec nic. Toto je snaha zlegalizovat kuplířství. A to je ten problém, na který poukazujeme, že stát se stává kuplířem a ještě chce tolerovat ty, kteří z prostituce kořistí, aby tak mohli činit legálně.

A jestli mi tady profesor Jičínský vyčítal, že do toho tahám nějaké politické aspekty - já jsem se pouze zeptal, jestli pan předseda vlády dodržuje zákony této země a oznamuje střet zájmů. A není problémem mým, je bohužel problémem této země a zejména sociální demokracie, že má v čele vlády a ve svém čele muže, jehož ženě ručí za úvěry osoba, která zcela zjevně v rozporu s touto úmluvou vědomě pronajímá nebo najímá budovu nebo jiné místo, nebo její část, za účelem prostituce druhých osob. Ostatně to sama vícekrát potvrdila. (Potlesk poslanců klubu ODS.) A teď je jenom otázka, jestli to dělá přes nějakou nastrčenou firmu, je to trestný čin, nebo jestli to dělá sama - ona tvrdí, že to dělá přes nějakou další osobu. Ale toto je problém, který má řešit sociální demokracie, a já jsem se ptal pouze na dodržování zákonů této země, zda došlo k oznámení, že je některý z členů vlády ve střetu zájmů, protože na tom má osobní zájem. Na tuto otázku mi samozřejmě nebylo odpovězeno a nepředpokládám, že by mi bylo odpovězeno, protože se to nerado přiznává, že porušujeme zákon, že? (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dále se hlásí do obecné rozpravy? Toto byla poslední přihláška. - Hlásí se ještě pan poslanec Zdeněk Jičínský, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, pan poslanec Benda ve svém vystoupení hovořil o tom, že sám nebude dávat návrh na zamítnutí. Ten návrh dali někteří jiní.

Já jsem ve svém vystoupení řekl, že sám nemám žádné jednoznačné stanovisko. Ale přece jen bych chtěl Sněmovně doporučit: chceme-li se skutečně vážně tímto nepochybně vážným problémem zabývat, přerušme jednání o této smlouvě, nechme si od vlády předložit její návrh zákona, posuďme tyto věci dohromady, a pak zaujměme stanovisko po věcné diskusi. Myslím, že to by bylo serióznější, pokud chceme říci, že se tímto vážným problémem Sněmovna vážně zabývala.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pokud nikdo, obecnou rozpravu v tuto chvíli končím.

Je možné, že pan ministr by chtěl zareagovat. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já jsem vyslechl několik vašich názorů, některých si vážím, některých méně. Musím se přiznat, že místy jsem si připadal jako na tridentském koncilu, protože tam se také zakonzervovala církev svatá na několik století.

Tento návrh na vypovězení úmluvy nepředkládám z nějaké loajality. Já jsem si celou tu problematiku dobře prostudoval a měl jsem několik dlouhých hodin jednání i různých návštěv různých nevládních organizací, také jsem mluvil s mnoha starosty, hejtmany, mluvil jsem s "nevládkami", které se zabývají touto problematikou, které mají na starosti některé ty ženy, které byly nuceny k prostituci, zabývají se dětmi, které k tomu byly nuceny, apod.

Já bych se možná vás, pane poslanče Bendo, zeptal, jestli jste absolvoval podobné jednání, anebo jestli to vyplynulo, ty vaše názory, pouze z nějakého lefebvristického kroužku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP