Neautorizováno !


 

(11.00 hodin)

Poslanec Radim Turek: Návrh doprovodného usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby předložila návrh zákona, kterým ukončí platnost osvědčení vydaných na základě zákona č. 255/1946 Sb. těm jeho držitelům, kteří se aktivně podíleli na potlačování demokracie v Československu."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, toto je text doprovodného usnesení. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 143. Kdo je pro jeho přijetí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 179 pro návrh 82, proti 46. Konstatuji, že návrh doprovodného usnesení nebyl přijat.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu, kterým je bod

 

48.
Vládní návrh zákona o kontrole obchodu s výrobky,
jejichž držení se v České republice omezuje
z bezpečnostních důvodů, a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 766/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a zpravodaj hospodářského výboru kolega Karel Vymětal. Pozměňovací návrhy byly rozdány ve sněmovním tisku 766/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Hlásí se kolega Miloš Patera. Prosím.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Poprosil bych Sněmovnu, aby odsouhlasila stažení mého pozměňovacího návrhu, který byl rozdán jako sněmovní tisk 766/2 bod D, poněvadž v tuto chvíli můj pozměňovací návrh je již bezpředmětný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, myslím si, že v mezidobí probíhaly v Poslanecké sněmovně velké diskuse ohledně lhůt, které se týkají vyřízení žádosti o povolení, a sice základní lhůta je navržena hospodářským výborem na 30 dnů oproti původnímu vládnímu návrhu 60 dnů, s tím, že ve zvláštních případech je tato lhůta navržena na 90 dnů, přičemž jsou velké tlaky na to, aby tato lhůta byla zkrácena na 60 dnů.

Chtěl bych říci, že o této záležitosti jsme jednali už v hospodářském výboru, hlasováním zkrácení této lhůty na 60 dnů neprošlo. Chtěl bych říci, že jde skutečně o výjimečné případy, a to, že takovéto případy existují, potvrzuje současná praxe, která je. Ale na druhé straně rozumím tomu, že by měly být tyto případy skutečně výjimečné. Není možné, aby povolovací orgán, to znamená licenční správa na Ministerstvu průmyslu a obchodu, nějakým způsobem zneužíval tuto delší lhůtu 90 dnů. A proto bych byl docela rád, kdyby pan ministr zde i prohlásil, že dá hospodářskému výboru, pokud bude lhůta 90 dnů podržena zde ve Sněmovně, analýzu, jak je tato lhůta využívána, v kolika případech, aby bylo jasné, že tato lhůta není zneužívána. O toto bych chtěl ještě poprosit pana ministra. Jinak bychom se mohli dostat do problémů, že prostě lhůta 60 dnů nebude v některých případech dodržena a nebyl by dodržován ani zákon.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan ministr Milan Urban. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Děkuji za doplnění, které provedl pan zpravodaj. A v této chvíli mohu jednoznačně prohlásit, že tato lhůta nebude využívána nadměrně a že jsem připraven hospodářskému výboru předložit analýzu, abychom mohli posoudit, zda devadesátidenní lhůta odpovídá možnostem zákona, odpovídá možnostem licenční správy. A zavazuji se tedy k tomu, že takové zhodnocení, taková analýza bude hospodářskému výboru předložena.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane ministře. Slovo má pan kolega Jaromír Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Kolegyně a kolegové, já se vám všem omlouvám, ale než začneme hlasovat o tomto zákonu, dovoluji si požádat o přestávku na jednání klubu KDU-ČSL v délce trvání 15 minut.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Přerušuji jednání do 11.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP