Neautorizováno !


 

(10.50 hodin)
(pokračuje H. Šedivá)

V případě, že tento návrh nebude schválen, budeme hlasovat o legislativně technické úpravě, kterou navrhl pan poslanec Seďa, a poté postupně o pozměňovacích návrzích tak, jak jsem je uvedla, a nakonec bychom hlasovali o ústavním zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní zpravodajko. Chci se zeptat, zda je námitka proti takto navržené proceduře? Pokud námitka není, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Nejprve, tak jak bylo navrženo, rozhodneme o návrhu na zamítnutí. Prosím o stanoviska. (Zpravodajka: Doporučuji. Navrhovatelka: Nesouhlas.)

Na žádost pléna jsem vás odhlásil a prosím, abyste se znovu před tímto hlasováním přihlásili.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 126. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 183 kolegyň a kolegů pro návrh 99, proti 49. Konstatuji, že návrh na zamítnutí byl přijat a tento návrh zákona byl zamítnut.

 

Děkuji paní zpravodajce, děkuji paní navrhovatelce. Končím projednávání bodu číslo 83.

Slovo má pan kolega Černý. Prosím.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, chtěl bych jenom opravit pro steno, že v hlasování číslo 125 jsem se zdržel hlasování, ale na sjetině mám, že jsem souhlasil. Nezpochybňuji hlasování, chci jen opravu ve stenu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

86.
Návrh poslanců Petra Nečase, Jana Vidíma a Tomáše Kladívka
na vydání zákona o Vojenském zpravodajství
/sněmovní tisk 661/ - třetí čtení

 

Prosím pana kolegu Nečase a pana poslance Antonína Seďu, aby zaujali místa u stolku zpravodajů. Obdrželi jste sněmovní tisk 661/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Pan kolega Vidím se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, paní a pánové, v rámci rozpravy bych jako legislativně technickou úpravu navrhoval následující. V usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, které ve sněmovním tisku 661/4 je uvedeno pod písmenem B, je v bodě B12 chyba vzniklá zřejmě přepisem, neboť bod B12 zní: V paragrafu 28 se vypouští slovo "čtvrtého" a za slova "kalendářního měsíce" se vkládá slovo "následujícího". Čili byl bych rád, aby v rámci legislativně technické bylo připuštěno hlasování o tomto.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. O slovo požádal ministr obrany Karel Kühnl. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl jenom připomenout před hlasováním skutečnost, že Vojenské zpravodajství žije už přes deset let v právní anomálii, kdy jedna jeho část, Vojenské obranné zpravodajství, je založena na existujícím zákoně, druhá část, Vojenská zpravodajská služba,, prakticky nemá zákon žádný a Vojenské zpravodajství jako celek je zmíněno v zákoně 153, čili v obecném zákoně o zpravodajských službách. Tato skutečnost nevytváří dostatečně pevnou základnu pro činnost Vojenského zpravodajství, proto asi před rokem jak vláda, tak skupina poslanců předložily zákonnou úpravu, která by tuto anomálii odstraňovala. Oba tyto návrhy, jak návrh vládní, tak návrh poslanecký, jsou obsahově zcela totožné. Jediným rozdílem mezi nimi je legislativně technický postup, který je v případě poslaneckého návrhu přehlednější. Proto jsem se i já jako ministr na jednání výboru v září loňského roku přiklonil k tomu, že technicky se vydáme cestou tohoto poslaneckého návrhu.

Prosím tedy kolegy, aby brali tento návrh jako návrh vládní, protože ministr, pod kterým je Vojenské zpravodajství, stojí za tímto návrhem. A znovu zdůrazňuji: je obsahově zcela totožný s návrhem vládním, pouze je legislativně přehlednější.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Prosím, kdo se hlásí dál do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu proto končím.

Dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem nejprve zástupci navrhovatelů panu kolegovi Nečasovi.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat všem kolegům poslancům, kteří odpracovali kus práce na tomto zákoně, především ve výboru pro obranu a bezpečnost. Chtěl bych zdůraznit to, že bylo dosaženo široké shody i s představiteli exekutivy, s představiteli Ministerstva obrany na výsledné podobě, která je kompromisem, který podle mého názoru je i z legislativního hlediska velice kvalitní, a jsem přesvědčen, že existují zákony, které jsou přijímány na delší dobu. Bezesporu zákony, které se týkají zpravodajských služeb, by neměly být předmětem politického střetu a doposud projednávání tohoto zákona, velmi dlouhé a velmi pečlivé, vedlo k tomu, že bylo dosaženo širší shody nad podobou tohoto zákona, takže s tímto zákonem souhlasí jak představitelé vlády, tak představitelé opozice.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, pozměňovací návrhy máte uvedeny v tisku 661/4.

Ve druhém čtení byl položen návrh na zamítnutí panem poslancem Janem Škopíkem, takže o něm bychom měli hlasovat jako o prvním. V případě, že návrh na zamítnutí neprojde, navrhuji následující hlasování.

Za druhé - hlasovat o legislativně technické úpravě, kterou přednesl poslanec Vidím. Za třetí - hlasovat o pozměňovacím návrhu C1 k pozměňovacímu návrhu B2 výboru pro obranu a bezpečnost. Za čtvrté - hlasovat o pozměňovacím návrhu C2. Za páté - hlasování o pozměňovacích návrzích výboru pro obranu a bezpečnost uvedených pod bodem B. Navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích B1 až B12 dohromady, pokud nebudou nějaké připomínky. A poté za šesté - hlasovat o návrhu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je námitka proti této proceduře? Námitku nevidím. Prosím, pane zpravodaji, předložte první návrh a vyjádřete se k němu.

 

Poslanec Antonín Seďa: Byl předložen návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, to je první návrh, o kterém musíme rozhodnout. Prosím stanovisko. (Zpravodaj: nesouhlas, navrhovatel: nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování číslo 127. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 187 pro návrh 59, proti 114. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Antonín Seďa: Za druhé bychom hlasovali o legislativně technické úpravě, kterou načetl poslanec Vidím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 128. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Ze 189 pro návrh 148, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP