Neautorizováno !


 

(15.10 hodin)
(pokračuje Martínek)

Dovolím si paní kolegyni Horníkové připomenout, že jsme zde, na půdě Poslanecké sněmovny, měli seminář speciálně k tomuto zákonu a speciálně k této normě. Je to norma, se kterou se musíme všichni seznamovat, a je to norma, se kterou se také musíme vyrovnat, protože Evropská unie má mnoho různých předpisů, ale na jednom, myslím si, docela vážně trvá, a to je na rovnoprávnosti přístupu k zakázkám, resp. trhu. Ten zákon de minimis se zdaleka nevztahuje, jak jsme se ostatně na semináři dověděli, jen k segmentu bydlení, ale vztahuje se k celé řadě výhod, které poskytují jednotlivé veřejné organizace, a týká se to i věcí, které jsme byli v těchto krajích zvyklí dělat normálně, jako např. poskytování obecních pozemků na různé účely atd. Z tohoto důvodu také naše ministerstvo obeslalo obce v nedávné minulosti, aby je upozornilo na tuto záležitost. Ne že by je chtělo nějak svazovat nebo je nutit něco dělat nebo nedělat, ale prostě je upozornilo, že toto pravidlo naším vstupem do Evropské unie existuje také u nás a jeho výsledkem mohou být poměrně velké těžkosti, pokud se toto pravidlo poruší.

Dámy a pánové, chtěl bych skončit s tím, že si myslím, že by bylo dobré, aby tento zákon prošel a doplnil škálu nejrůznějších forem bydlení a možností výstavby těchto forem bydlení. Jsem si samozřejmě vědom omezení tohoto zákona a ujišťuji pana kolegu Kvapila, že budeme-li jednat tak, jak obecně jednáme, jednak o tom, aby mohly být podporovány (opravovány?) vady panelové výstavby, abychom na ně mohli použít evropské prostředky, tak také budeme dále jednat o tom, aby družstevní bydlení mohlo být v České republice podporováno, protože např. v sousedním Rakousku podporováno je.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Jsme stále ještě v obecné rozpravě a do ní se hlásí paní poslankyně Marta Bayerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, nezlobte se na mě, chci jen velice stručně reagovat na repliku pana kolegy Doležala. Myslím si, že hodnocení ministrů by mělo být až po určité době hájení a ne tak ostře, jak to dnes zaznělo. Kromě toho jsem přesvědčena, že pan ministr Martínek prošel komunální politikou, dlouhá léta je zkušený komunální politik a ví, o čem mluví. To je všechno, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní předsedající. Chci jen rychle reagovat. Děkuji za reakci poslanců Komunistické strany Čech a Moravy, ale překvapuje mě, že pana kolegu Martínka, jeho zkušenosti a kvality, právě oceňují oni, nikoli jeho soustraníci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se na další přihlášky do obecné rozpravy. Opět paní poslankyně Marta Bayerová.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážení přátelé, nechci to brát jako nějakou diskusi, ale chtěla bych říci, že po třech letech pod předsednictvím pana Martínka ve výboru pro životní prostředí a regionální rozvoj vím, o čem mluvím, a proto za ním stojím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ještě další, opětovný dotaz na to, zda se někdo chce zúčastnit obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Nevidím takovou přihlášku, obecnou rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k rozpravě podobné, protože jediný návrh, který zazněl, byl návrh na zamítnutí a o něm budeme rozhodovat na počátku třetího čtení. Nyní tedy zahajuji rozpravu podrobnou. Vidím, že se o slovo hlásí pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, nejprve bych parafrázoval radu přítele Doležala tak: deregulujme nájemné, zjistíme, kolik máme bezdomovců, a pak pro ně postavme byty. Zdá se mi to poněkud náročný způsob.

Ale k podrobné rozpravě. Nerad bych se dostal do rozporu mezi ministerstvy, ale byl jsem požádán Ministerstvem financí, abych přednesl některé pozměňovací návrhy k tomuto zákonu, protože podle názoru Ministerstva financí tam některé věci chybějí.

Můj první pozměňovací návrh zní, abychom v § 2 na konci písm. f) tečku nahradili čárkou a doplňuje se písm. g), které včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:

"g) podlahovou plochou bytu součet podlahových ploch všech místností bytu a jeho příslušenství,1/ pokud je užíváno výhradně nájemcem bytu s tím, že podlahová plocha příslušenství, které není místností, a sklepa se započítává polovinou."

Poznámka pod čarou: § 121 odst. 2 občanského zákoníku. Další poznámky se přečíslují.

Změna dvě. V § 11 v předvětí se zrušují slova "je-li fyzickou osobou".

Změna tři. V § 11 písm. a) se před slova "právo na uzavření nájemní smlouvy" vkládají slova "je-li fyzickou osobou,". V části věty za středníkem se za slova "každý právní nástupce" vkládají čárka a slova "je-li fyzickou osobou".

Návrh čtyři. V § 11 písm. b) zní: "b) povinnost platit nájemné na základě kalkulace ekonomicky oprávněných nákladů, zahrnujících úroky z úvěrů týkajících se domu, daň z nemovitostí týkající se domu a pozemku, náklady na pojištění domu, náklady spojené s užíváním pozemku, náklady na opravy a údržbu domu a bytu, náklady na správu domu a družstva, zvýšené o tvorbu rezerv k jejich úhradám a splátky úvěrů".

Konečně pozměňovací návrh číslo pět. Za § 20 se vkládá nový § 21, který zní: "§ 21 Ministerstvo financí vydá vyhlášku, ve které upraví způsob výpočtu a placení nájemného z jednotlivých bytů, zahrnujícího částky odpovídající splátkám úvěru bytového družstva a jeho příslušenství ve smyslu § 11 písm. c) a ekonomicky oprávněné náklady týkající se bytu, domu a pozemku, včetně tvorby rezerv k jejich úhradě, jejich rozdělení na jednotlivé byty a způsob rozúčtování a placení úhrady za plnění poskytovaná s užíváním tytu a záloh za ně."

To jsou mé pozměňovací návrhy, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Stanislavu Křečkovi. Ptám se na další přihlášky do obecné rozpravy. Vidím dvě - Vladimír Doležal, pan kolega Vnouček. Jestli to může být v tomto pořadí, prosím.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní předsedající. Já se nebudu vyjadřovat k vyjádření pana kolegy Křečka, ale pokud on teď přináší ve druhém čtení do podrobné rozpravy pozměňovací návrhy Ministerstva financí do vládního návrhu zákona, tak dovolte, abych předložil jen jediný návrh, a to vrácení tohoto materiálu zpět do výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Slovo má nyní pan poslanec Vnouček.

 

Poslanec František Vnouček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, měl bych pozměňovací návrh v tom duchu, že § 6 odst. 1 bych chtěl v původním znění, a přečtu, o co se jedná: "Obsahuje-li žádost náležitosti podle § 5 odst. 1, je-li doložena doklady podle § 5 odst. 2 a 3, vyplývají-li z předložených dokladů předpoklady pro výstavbu družstevních bytů a pro plnění závazků z poskytnutého úvěru, jsou-li splněny podmínky přímo použitelného předpisu Evropských společenství upravující podporu malého rozsahu a má-li fond na poskytnutí podpory prostředky, uzavře fond s bytovým družstvem smlouvu o poskytnutí podpory."

V souhrnném pozměňovacím návrhu schváleném výborem pro sociální politiku a regionální rozvoj je slovo "může" poskytnout. Já bych s tím nesouhlasil, protože v případě, že může uzavřít smlouvu, by se jednalo o nerovný přístup k žadatelům. Já jsem byl u zrodu tohoto zákona a na Legislativní radě vlády bylo i projednáváno, že dikce musí být "uzavře", aby ten pojem byl ohraničen. Chci říci jen to, že pokud tam budou slova "může uzavřít", tak samozřejmě to vytváří určitý manévrovací prostor pro fond a určitě to vytváří i trochu prostor pro korupční prostředí, s čímž nemohu souhlasit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP