Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Kühnlovi za jeho úvod.

Dávám nyní slovo paní ministryni zdravotnictví, která je spolupodepsána jako navrhovatelka tohoto návrhu zákona. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Vážená paní místopředsedkyně, já se připojuji ke slovům pana ministra Kühnla a k jeho argumentaci. Také bych zopakovala pouze svůj projev v souvislosti s prvním čtením tohoto návrhu zákona.

Považuji tedy tímto svoje vystoupení za ukončené.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám, paní ministryně.

Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro obranu a bezpečnost a také výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výborů nám bylo rozdáno jako sněmovní tisky 959/1 a 959/2. Prosím, aby se nejprve ujal slova zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Jiří Bílý a seznámil nás s jednáním výboru, popřípadě s jeho usnesením.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych přečetl usnesení výboru pro obranu a bezpečnost č. 211 z 25. května 2005, a to k vládnímu návrhu na vydání zákona o sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň, sněmovní tisk 959:

Po odůvodnění náměstkem ministra obrany Ing. Pavla Štalmacha a po zpravodajské zprávě poslance Jiřího Bílého a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vyslovit souhlas s vládním návrhem na vydání zákona o sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň, sněmovní tisk č. 959;

2. pověřuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, a prosím nyní zpravodaje výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pana poslance Josefa Mikutu, aby nás informoval o výsledku jednání tohoto výboru.

 

Poslanec Josef Mikuta: Dobrý den. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přijal k vládnímu návrhu zákona o sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň, sněmovní tisk 959, usnesení č. 257 z 38. schůze dne 2. června 2005, které zní:

Po odůvodnění ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou, náměstkem ministra obrany Ing. Pavlem Štalmachem, zpravodajské zprávě poslance Josefa Mikuty a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

1. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona o sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň, sněmovní tisk 959;

2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny, a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Podepsáni Josef Mikuta, zpravodaj, Petr Tluchoř, ověřovatel, Jaroslav Krákora, předseda výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do níž nemám žádnou písemnou přihlášku. Registrovala jsem ale přihlášku pana poslance Jiřího Bílého, který má slovo jako první. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Dámy a pánové, nejdříve bych vám chtěl vysvětlit prostřednictvím rozhlasu komplexní pozměňovací návrh, kde je také odůvodnění a důvodová zpráva. Je to neobvyklé, ale považoval jsem za důležité, abyste se seznámili s vývojem, jak se vyvíjela situace ohledně převodu Vojenské nemocnice Plzeň na jiný subjekt. Dovolte mi krátce v obecné rozpravě, abych zopakoval, jak vše probíhalo.

Do vlády šla předkladatelská zpráva. Nebudu ji celou citovat, máte to všichni rozdáno, řeknu z toho jen to nejdůležitější.

Ministerstvo obrany, které vykonává funkci zřizovatele vojenské nemocnice, zřídilo příspěvkové organizace podle zákona č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice, ve znění pozdějších předpisů, který byl zrušen zákonem č. 218/2000 Sb. Jednou z vojenských nemocnic je i Vojenská nemocnice Plzeň, která se stala v důsledku realizace koncepce pro Ministerstvo obrany nepotřebnou.

Zpracování návrhu zákona předcházelo - a na to teď upozorňuji - nabídkové řízení ve smyslu zákona -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče.

Já se opravdu domnívám, že tu není klid k tomu, abychom všichni poslouchali a vnímali to, co nám sděluje pan poslanec Jiří Bílý. Já vás opakovaně žádám, vážené paní poslankyně a páni poslanci, pokud nechcete poslouchat tento bod, samozřejmě vás nemůže nikdo nutit, odejděte ale mimo jednací síň a zůstaňte zde pouze ti z vás, kteří poslouchat chcete. Děkuji.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bílý: Paní místopředsedkyně, moc vám děkuji. Já vím, že tento materiál a tento problém asi nezajímá většinu, ale jedná se zde o majetek v hodnotě cca třičtvrtě miliardy, účetně skoro půl miliardy. Domnívám se, že je třeba tomu věnovat náležitou pozornost, protože to jsou finanční prostředky nás všech, všech občanů.

Zopakuji tedy znova, že zpracování návrhu zákona předcházelo nabídkové řízení ve smyslu zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů. V rámci tohoto řízení Ministerstvo zdravotnictví ani jiná organizační složka státu neprojevily zájem o převedení Vojenské nemocnice Plzeň jako funkčního celku. Ministerstvo zdravotnictví projevilo zájem pouze o její majetek.

O Vojenskou nemocnici Plzeň projevil vážný zájem Plzeňský kraj, který je připraven převzít tuto nemocnici jako funkční zdravotnické zařízení, tj. movitý i nemovitý majetek státu, závazky i pohledávky - opakuji: závazky i pohledávky! - dále včetně všech stávajících pracovníků. Proto se navrhuje transformace této státní příspěvkové organizace na příspěvkovou organizaci Plzeňského kraje. Vojenská nemocnice Plzeň by jako právnická osoba nezanikla, změnila by se pouze forma jejího právního postavení. Zůstala by prostřednictvím Plzeňského kraje nositelem všech práv a závazků, včetně práv a povinností z pracovněprávních vztahů. Návrh zákona byl podpisem ministra obrany ze dne 16. listopadu 2004 rozeslán do připomínkového řízení se lhůtou 20 pracovních dnů ode dne doručení návrhu zákona.

Ministerstvo zdravotnictví projevilo zájem o převod dotčeného zdravotnického střediska včetně veškerých závazků až po zahájení připomínkového řízení k návrhu zákona dopisem č. 35 033/2004 ze dne 3. prosince 2004. Tento zájem uplatnilo i v rámci připomínkového řízení ve formě zásadní připomínky. S ohledem na závazná jednání s Plzeňským krajem nemůže Ministerstvo obrany brát dodatečně zřetel na připomínky a zájem Ministerstva zdravotnictví, a to ani po opakované korespondenci mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem obrany. Obsahem zásadní připomínky Ministerstva zdravotnictví je jeho požadavek na převedení Vojenské nemocnice Plzeň z působnosti Ministerstva obrany do působnosti Ministerstva zdravotnictví. Zásadní připomínka Ministerstva zdravotnictví s ohledem na předchozí jednání mezi Ministerstvem obrany a Ministerstvem zdravotnictví a zejména s ohledem na výsledky jednání mezi Ministerstvem obrany a Plzeňským krajem se nestala předmětem dalšího projednávání. Proto je návrh zákona předkládán vládě k projednání s rozporem mezi Ministerstvem obrany a Ministerstvem zdravotnictví.

Připomínku zásadní povahy s výjimkou Ministerstva zdravotnictví uplatnilo i Ministerstvo financí. Ministerstvo financí v ustanovení § 3 odst. 3 návrhu požaduje vypustit poslední větu, kterou se zakládá kontrolní úkol Ministerstvu financí vůči Plzeňskému kraji ve věci předložení příslušných listin katastrálnímu úřadu. Připomínce Ministerstva financí bylo v požadovaném rozsahu vyhověno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP