Neautorizováno !


 

(18.50 hodin)
(pokračuje Gruntová)

V této souvislosti si dovolím ocitovat názor pražského publicisty a kronikáře: "Kronikáři se snaží stávající rozporné a překonané zákonné předpisy přiměřeně aplikovat. Ve snaze o poctivý výkon se ale dostávají na hranici právních předpisů a musí někdy stavět pouze na dobrém slovu. Zákon o kronikách, nebo alespoň jeho výklady, je tedy opravdu zapotřebí urychleně novelizovat."

Z uvedených důvodů vás, kolegyně a kolegové, prosím o propuštění sněmovního tisku 940 do druhého čtení a o jeho přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Já totiž věřím, že zde nalezneme dostatek pochopení pro připomínky odborníků i shody potřebné pro zpracování nového zákona o kronikách obcí, který bude respektovat potřeby a podmínky 21. století. Předkladatelé nevylučují možnost přípravy komplexního pozměňovacího návrhu, který by mohl být důstojným nástupcem zřejmě nejstaršího dosud platného zákona.

Děkuji vám, kolegyně a kolegové, za pozornost i za podporu našeho návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo vystoupení v rámci obecné rozpravy. Ještě se hlásí pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, domnívám se, že každá obec se snaží, aby měla pravdivě popsánu svoji historii. Pracoval jsem dvanáct let jako starosta. Mohu říci, že snahou obce vždy bylo, abychom historii obce měli popsánu pravdivě a nezávisle. Nad tou nezávislostí bdí jak kronikář, tak samozřejmě letopisecká komise i starosta.

Nepovažuji za vhodné, aby vlastně každý občan měl možnost podávat návrh na změnu zápisu do kroniky. Připadá mi to v praxi obtížně realizovatelné. Je potom možné, že zápis do kroniky by trval dva tři roky, kdyby každý občan z obce měl možnost podávat návrh na změnu zápisu. Toto ustanovení skutečně považuji za nešťastné.

Domnívám se, že dosavadní platná úprava plně vyhovovala potřebám obcí. Nepovažuji za vhodné tento zákon novelizovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Pokud ne, obecnou rozpravu končím. Ptám se ještě zpravodaje, jestli se chce vyjádřit. Já registruji, že byl podán návrh na zamítnutí tohoto návrhu. O něm zřejmě budeme hlasovat. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za udělené slovo, pane předsedo. V obecné rozpravě vystoupili čtyři poslanci. Dvakrát padl návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Jediná věc, o které bychom měli hlasovat, je právě tento návrh.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Právě proto ještě zvoním na poslance, kteří ještě mají síly. Odhlásím vás. Ti, kteří budou hlasovat, se musí znovu přihlásit. Prosím o přihlášení.

Máme před sebou návrh na vydání zákona o kronikách obcí. V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Právě o tom nyní budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 269 bylo přítomno 102 poslanců, pro hlasovalo 38, proti 56. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme hlasovat o přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo ještě jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání tohoto návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 270, přítomno bylo 102 poslanců, pro hlasovalo 87, proti jediný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Děkuji zpravodaji i navrhovateli.

Samozřejmě vzhledem k času končím dnešní jednací den. Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 18.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP