Neautorizováno !


 

(16.30 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

Pan ministr řekl, že změna, která je nám předkládána, musí být vstřebána. Pravděpodobně ano, pokud bude zákon schválen. Ale daň, kterou za něj zaplatíme, je nárůst počtu pracovníků na všech stupních veřejné správy.

Dejme tomu, i to bych jakýmsi způsobem překousl, kdyby tady byla splněna jakási smlouva s občanem, kdyby se řeklo - ano, činnost stavebních úřadů se musí zkvalitnit, zpřísnit, ale za to, občane, tady máš zjednodušení byrokracie, nebudeš chodit po jednotlivých resortních stanoviscích a dostaneš stavební povolení nebo jakékoli rozhodnutí jako celek. Kdyby existovala takováto smlouva, bylo by to přínosem a zcela určitě by poslanecký klub Občanské demokratické strany s takovýmto návrhem souhlasil. Bohužel, to, co je nám předkládáno, není smlouva s občanem, ale je to nařízení občanovi. Z toho titulu my budeme zcela určitě hlasovat pro návrh, abychom tuto legislativní normu vrátili vládě k dopracování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hrnčířovi. O slovo se přihlásil pan ministr Radko Martínek.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, myslím, že pan kolega Hrnčíř sám sobě odpověděl. Já jsem tady přece zdůrazňoval, že řada věcí je přenášena ze stavebního řízení na územní řízení. Právě proto, jak budou kvalitní územní řízení, jak budou územní podklady kvalitní, o to méně samozřejmě bude byrokracie v dalším období.

Nechci samozřejmě v této chvíli tvrdit, že to je jednoduchá norma. Určitě zejména územní analytické podklady, pokud mají být kvalitní, budou vyžadovat odborníky opravdu na úrovni. Ale na druhé straně je zcela zřejmé a z toho zákona to jasně vyplývá, že pokud územní analytické podklady, územní plány a regulační plány budou kvalitní a budou udělány, jak předpokládá zákon, potom skutečně nastane to, co pan kolega Hrnčíř chtěl. To znamená, že občan opravdu nebude muset obíhat úřady, protože stavební úřad to bude mít k dispozici.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Pokud nejsou další přihlášky, obě rozpravy končím.

Závěrečné slovo pana ministra jsme zřejmě už vyslechli, jak avizoval. Nyní prosím, aby se slova ujal pan zpravodaj. Poté co přivolám všechny, kteří chtějí hlasovat o návrzích, které k hlasování v tuto chvíli jsou, k hlasování přistoupíme.

Hovoří pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, v rozpravě, která byla vedena sloučeně k oběma tiskům, vystoupilo osm poslanců a pan ministr. Byl předložen návrh na vrácení návrhu zákona k dopracování vládě. Také zazněl návrh na prodloužení lhůty k projednání ve výboru o 60 dnů. Navrhuji, abychom nejprve hlasovali o vrácení normy vládě k dopracování, pak o přikázání, potom o prodloužení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, věřím, že všichni, kteří chtějí hlasovat, již jsou přihlášeni svými hlasovacími kartami.

 

V hlasování pořadové číslo 392, které jsem zahájil, rozhodneme o tom, zda vrátíme předložený návrh navrhovateli k dopracování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 47 pro, 96 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. V rozpravě nezazněl žádný další návrh.

V tuto chvílí se hlásí pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Jistě k nelibosti svých kolegů, ale navrhuji, aby oba návrhy zákonů byly přikázány i do ústavněprávního výboru. Předpokládám, že zákon bude provázen zákonem o vyvlastňování, půjde do ústavněprávního výboru. Tady je řada věcí, které také souvisí s ochranou majetkových práv. Podle mého názoru mají projít ústavněprávním výborem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Návrh zní na přikázání ústavněprávnímu výboru. Předpokládám, že v případě, že projde při projednávání tohoto tisku, podobný návrh bude i k tomu druhému tisku, ale k tomu se dostaneme. Další návrhy nejsou.

 

V hlasování pořadové číslo 393 rozhodneme o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 151 pro, 1 proti. Tento návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 394 se ptám, kdo souhlasí s návrhem na přikázání ústavněprávnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo Hlasovalo 167 poslanců, 52 bylo pro, 65 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poté co pan ministr vyslovil souhlas, Sněmovna rozhodne o prodloužení lhůty k projednání o 60 dnů v hlasování pořadové číslo 395. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 153 pro, jediný proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme věnovat zákonu o změně některých zákonů, sněmovní tisk 999. Nevím, jestli tady zazněl návrh na vrácení. (Poslanec Hrnčíř: Ano.) Také.

 

Takže nejprve rozhodneme o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 48 pro, 95 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Ptám se pana poslance Marka Bendy, zda chce zopakovat návrh na přikázání ústavněprávnímu výboru. - Považuje to stejně jako já za bezpředmětné v tuto chvíli.

 

Organizační výbor navrhl předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zahajuji hlasování číslo 397. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 144 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Předpokládám, že návrh na prodloužení lhůty k projednání se týká i této předlohy.

 

V hlasování pořadové číslo 398, které jsem zahájil, se táži, kdo souhlasí s prodloužením lhůty o 60 dnů. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 143 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny návrhy pro hlasování. Děkuji panu ministrovi i panu poslanci Hrnčířovi coby zpravodaji k oběma tiskům.

 

Budeme pokračovat projednáváním dalšího bodu, což je

 

143.
Návrh poslanců Michala Doktora, Michala Krause, Jaroslava Lobkowicze,
Vlastimila Ostrého a Petra Braného na vydání zákona, kterým se mění
zákon číslo 319/2001 Sb., kterým se mění zákon číslo 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 965/ - prvé čtení

 

Stanovisko máme k dispozici jako sněmovní tisk 965/1. Já prosím, aby se slova ujal pan poslanec Michal Doktor coby zástupce navrhovatelů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP