Neautorizováno !


 

(18.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Škromachovi. Nyní pan zpravodaj se závěrečným slovem.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Chtěl bych před shrnutím nezvykle krátké diskuse sdělit několik statistických údajů. V současné době 29 246 zaměstnavatelů se zaměstnanci nad 25 osob, což činí celkem 3 148 907 zaměstnanců, spravují nemocenskou, karanténu, ošetřovné, mateřské 100 % času, v novém systému by měli spravovat pouze dvě dávky a ne čtyři, a to v době 14 dnů. To znamená, že těmto větším zaměstnavatelům na úkor České správy sociálního zabezpečení administrativy výrazně ubude. Problém je s malými zaměstnavateli, kterým určitá administrativa zákonitě přibýt musí, ale mají možnost určitého režimu změny. Tolik k obsahu.

V jednom diskusním příspěvku, který zde zazněl, padl návrh na zamítnutí jak tisku 1005, tak tisku 1006.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Protože byla skončena sloučená obecná rozprava, budeme pokračovat v projednávání nejdříve bodu č. 72, tisku 1005. Pokusil jsem se zvonkem přivolat všechny, kteří mají zájem o hlasování k této věci.

Než rozhodneme o návrhu paní kolegyně Páralové, všechny vás odhlásím. Požádám vás o to, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zjistíme přesný stav poslanců ve sněmovně.

A o návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 646, které jsem právě zahájil.

Promiňte, prohlašuji pořadové číslo 646 za zmatečné. Dávám ještě slovo panu ministru práce a sociálních věcí. - Pane ministře, otevíráte rozpravu.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Omlouvám se, protože jsem zaznamenal, že ještě někteří poslanci chtěli uplatnit pozměňovací návrhy při projednávání zákona, chtěl bych jim dát možnost, aby je mohli přednést v rozpravě. Proto jsem vystoupil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Správně jste to pochopil, pane ministře. Ve chvíli, když jste ukončil své závěrečné slovo, jste rozpravu znovu otevřel. Prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Chtěl bych zopakovat to, co jsem při svém vystoupení ve zpravodajské zprávě navrhoval, to znamená, aby oba tisky projednávaly a byly přikázány jednak výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a v oblasti gesce také výboru pro obranu a bezpečnost, ústavněprávnímu výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Druhý návrh je, aby oba tisky měly prodlouženou lhůtu pro projednávání ve výborech. Navrhuji o 60 dnů, jak jsem se zástupci předkladatelů domluvil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prodloužení lhůty o 60 dnů je se souhlasem předkladatele. Pan ministr kývá, že tomu tak je.

Má někdo další do znovuotevřené rozpravy ochotu se přihlásit? Není tomu tak, rozpravu znovu končím.

 

Budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí v hlasování pořadové číslo 647, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro zamítnutí návrhu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 647 z přítomných 114 pro 27, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Další návrh je o prodloužení lhůty k projednání.

Ještě jednou výbory - pro obranu a bezpečnost, ústavněprávní výbor…

 

Poslanec Miroslav Opálka: Dovolte mi ještě jednou, abych to zdůvodnil, i když není rozprava. Výbor pro obranu a bezpečnost k problematice své, ústavněprávní výbor k problematice soudců a státních zástupců, veřejná správa, regionální rozvoj a životní prostředí - problematika zastupitelů, jmenovaných a volených zástupců.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, nemluvíte v rozpravě, mluvíte jako zpravodaj a opakujete návrhy, které padly v rozpravě, přestože byly vaše.

Budeme hlasovat o projednání ve čtyřech výborech a o prodloužení o 60 dnů.

 

První rozhodneme o přikázání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 648 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 648 z přítomných 114 pro 103, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru pro obranu a bezpečnost v hlasování pořadové číslo 649, které jsem právě zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 649 z přítomných 114 pro 44, proti 40. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru ústavněprávnímu, a to v hlasování pořadové číslo 650, které jsem zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 650 z přítomných 114 pro 58, proti 26. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, a to v hlasování pořadové číslo 651, které jsem zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 651 z přítomných 114 pro 56, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o prodloužení lhůty k projednání o 60 dnů. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 652 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 652 z přítomných 114 pro 106, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a výboru ústavněprávnímu a že lhůta k jeho projednání byla prodloužena o 60 dnů. Končím bod č. 72.

 

Nyní přistoupíme k přerušenému bodu 73, kde je návrh na zamítnutí. Podle vyjádření zpravodaje jsou návrhy stejné, jako byly k tisku 1005. Znamená to, že budeme rozhodovat hlasováním o přikázání výborům.

Ptám se pana zpravodaje, když neprošly dva výbory, jestli trvá na tom, aby se hlasovalo o výboru pro obranu a bezpečnost a o výboru pro veřejnou správu.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Netrvám na tom, ale věřím, že až zjistí, o co jde, vezmou si to samy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Než budeme rozhodovat o zamítnutí, o kterém musíme hlasovat nejdříve podle návrhu Aleny Páralové, všechny vás odhlásím a požádám o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí tisku 1006 v hlasování pořadové číslo 653, které jsem právě zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 653 z přítomných 112 pro 24, proti 79. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP