Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové poslanci, dalším bodem našeho pořadu jsou

 

138.
Ústní interpelace

 

Jsou určeny předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády.

Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Jiřího Paroubka a pak na ministry vlády. Interpelace na premiéra budou probíhat v čase od 14.30 do 15.15 hodin a pak další hodinu budou interpelace na členy vlády.

Seznamy poslanců byste měli mít rozdány v lavicích. A když se dívám na seznam poslanců, jak si vylosovali své pořadí, tak první by měl dostat slovo pan poslanec Miloslav Kučera, který by měl přednést interpelaci na pana premiéra ve věci majetku oprávněných osob z transformace zemědělských družstev. Prosím, pane poslanče, máte slovo jako první.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére. Před sedmi týdny jsem se vás ptal, jak budete řešit situaci oprávněných osob ze zemědělství, které jsou v rozporu s ústavou o svůj majetek okrádány. Řekl jste mi, že jste ve vládě pouze krátce a ať se o to osobně postarám já. Přiznal jste pouze, že když věc bude rozhodovat soud ve Štrasburku, bude mít Česká republika problémy.

Několik hodin po této odpovědi jste ale zde v Poslanecké sněmovně říkal věty zcela jiné. Cituji vás: "Vláda nese velkou odpovědnost a disponuje velkými praktickými prostředky pro řešení těchto palčivých požadavků dne. Ovlivňuje celou veřejnou správu, řídí justici, soudnictví, policii, připravuje zákony, vydává příslušná nařízení, zabezpečuje konkrétní podmínky prosperity, stability a bezpečnosti. Jsme pevnou součástí západoevropské kultury, morálky a ekonomiky, a proto s korupcí musíme jednou provždy zúčtovat, i kdyby ji bránili jakékoliv politické síly a lidé třeba na místech nejvyšších. Zato všem čestnými lidem, což je drtivá většina občanů této země, musíme ochránit jejich majetek, bezpečnost a klidný spánek."

Moje otázka, pane premiére, zní: Už víte, jak těmto čestnými lidem, kteří jsou o svůj majetek okrádáni, konkrétně pomůžete, nebo ještě budeme čekat nějaký čas na vaši odpověď? Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme první interpelaci, a slovo má předseda vlády Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Já bych spíše než u emotivních otázek zůstal u faktů. Jinak jsem rád, pane kolego, že čtete mé projevy, to mě skutečně těší.

Takzvaná transformace zemědělských družstev proběhla v souladu se zákonem č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, který nabyl účinnosti dne 28. ledna 1992. Tento zákon měl jako součást privatizačního procesu především zprůhlednit majetkové vztahy v družstvech a přispět k tomu, aby se vlastníci zemědělského majetku vrátili k zemědělské výrobě. S tímto cílem byla družstva povinna ze svého čistého jmění stanovit majetkové podíly oprávněných osob, které se k transformaci přihlásily, a majetkové podíly svých členů. Výše majetkového podílu sestávala ze základního podílu, který byl buď u člena družstva majetkový vklad, anebo u oprávněné osoby nárok na náhradu podle restitučního zákona o půdě a z dalšího podílu, který vyplynul z transformace družstva. Kritéria stanovená pro výši tohoto dalšího podílu zohledňovala rozsah majetku užívaný družstvem do roku 1990 a také počet odpracovaných let v družstvu.

Následně v roce 1993 novelou zákona o půdě byly nároky na vypořádání majetkových podílů upraveny jako pohledávky. Zároveň se stalo jednoznačným, že vztah mezi transformovaným družstvem a oprávněnou osobou je vztahem závazkovým mezi dlužníkem a věřitelem. Transformační zákon pro vypořádání majetkových podílů oprávněných osob stanovil rozdílný režim u osob, které provozovaly anebo se rozhodly provozovat zemědělskou výrobu. Těm založil nárok na jeho vypořádání do 90 dnů od podání žádosti. Pro ostatní oprávněné osoby zákon stanovil, že mají nárok na vypořádání majetkového podílu po sedmi letech od schválení transformačního projektu. Tato lhůta byla potom v roce 2002 novelou transformačního zákona prodloužena ještě o deset let.

V této souvislosti je třeba zmínit, že transformační zákon založil vztah mezi družstvem a oprávněnými osobami jako vztah občanskoprávní a spory mezi nimi přísluší rozhodovat pouze soudu.

V praxi tento zákon přináší stále řadu problémů, zejména proto, že oprávněným osobám nezaložil nárok na vypořádání majetkového podílu v penězích. Zároveň však jde o osoby, pro které jiné věci z majetku družstva, viz stáje, movitý majetek, nemají prakticky žádný význam. Řada těchto osob proto své nároky na vypořádání majetkových podílů jako pohledávky převedla, řada byla ochotna se dohodnout na splátkách či na vypořádání v nižší hodnotě, než ze zákona vyplynulo. Řada se jejich vypořádání domáhá soudní cestou. Velká část oprávněných osob však dosud tyto své pohledávky vypořádány nemá a patrně právě této skupiny s týká předmětná interpelace.

Zde nelze než připomenout, že Poslanecká sněmovna se těmito problémy opakovaně zabývala a snažila se do vztahů takto transformačním zákonem založených zasáhnout. V roce 1999 byla pod č. 144 přijata novela transformačního zákona, podle které měly tyto oprávněné osoby obdržet 10 tis. Kč v hotovosti a zbytek majetkového podílu měl vypořádat Pozemkový fond České republiky v cenných papírech s právem stát se potom věřitelem družstva. Ústavní soud však svým nálezem č. 3 z roku 2000 tuto právní úpravu zrušil. Poslanecká sněmovna se v následujících letech 2000 až 2004 otázkou dosud nevypořádaných majetkových podílů opakovaně a bezvýsledně zabývala, což vám určitě, pane poslanče, je známo, protože jste sám byl, jak jsem byl informován, autorem řady návrhů.

V současné době se opět opakovaně zvažuje částečné řešení cestou novely zákona o daních z příjmů, které by mělo družstva motivovat k vypořádání těchto jejich závazků a přispět tak k dořešení nároků oprávněných osob na vypořádání jejich majetkových podílů z transformace zemědělských družstev. Tato změna, novela zákona o daních z příjmů, byla Poslaneckou sněmovnou projednána a schválena dne 29. června 2005 v rámci sněmovního tisku 846 v rámci novely zákona o zemědělství.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, pane premiére. Prosím pana poslance Kučeru, který určitě využije minuty, kterou má k dispozici, pro doplňující otázku.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Je mi to velice líto, pane premiére, ale přečetl jste nám zde podruhé po sedmi týdnech tu samou přípravu, kterou jste dostal od své administrativy. Doplnil jste tam jen tu jednu větu, že Sněmovna schválila novelu zákona o daních. Tu jsem nejprve předkládal Sněmovně já, tam jste ji slavnostně zamítli. Teď jste ji dali vy, ale my jsme na rozdíl od vás tuto novelu podpořili, takže tady pouze kličkujete a stavíte mě i občany této země do polohy, že musejí vaše slova, kdy jste tady představoval programové prohlášení vlády, brát buďto jako lež, nebo jako prázdnou soustavu slov, které nepřikládáte žádný význam, jinak byste musel konkrétně odpovědět na moji konkrétní otázku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP