Neautorizováno !


 

(18.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Dále měli účastníci nabídkového řízení možnost provést právní audit aktiv Fondu národního majetku a České konsolidační agentury v Unipetrolu. Provedení právního auditu zahrnovalo návštěvy ve sjednaných prostorách se shromážděnými údaji, prezentace managementu, diskuse, návštěvy vybraných objektů a další činnosti organizované finančním poradcem ve spolupráci s managementem všech společností skupiny Unipetrol. V průběhu podávání nabídek byla struktura transakce projednávána se všemi účastníky zařazenými na užší seznam."

Dále cituji ze stanoviska Evropské komise: "Konečné nabídky byly hodnoceny výlučně na základě jejich ceny, čímž se zvýšila transparentnost procesu. Bylo rozhodnuto prodat společnost Unipetrol společnosti PKN Orlen, která předložila nejvyšší a jedinou závaznou nabídku.

Dále bylo v daném případě provedeno ohodnocení finančními experty za účelem stanovení tržní hodnoty na základě všeobecně akceptovaných tržních indikátorů a hodnotících norem. Hodnocením se určilo, že předpokládané výnosy z privatizace zahrnující veškerá privatizovaná aktiva se pohybují v rozpětí mezi jedenácti až patnácti miliardami korun. Cena nabídnutá společností PKN Orlen činila 13 miliard korun a nacházela se v odhadovaném rozmezí hodnoty určené finančním poradcem Fondu národního majetku a České konsolidační agentury."

Dále cituji: "Za těchto podmínek komise usuzuje, že prodej podílu českého státu ve společnosti Unipetrol, a. s., a v jeho dceřiné společnosti Spolana, a. s., a prodej pohledávek státu za určitými subjekty skupiny Unipetrol neobsahuje státní podporu ve smyslu článku 87 odstavec 1 Smlouvy o Evropských společenstvích."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Sobotkovi za úvodní slovo. Zahajuji obecnou rozpravu. Mám přihlášku od pana poslance Martina Římana. Jako první vystoupí právě tento poslanec.

 

Poslanec Martin Říman: Pane předsedající, děkuji za udělení slova. Dámy a pánové, já jsem byl upřímně udiven, když jsem si přečetl program schůze Poslanecké sněmovny a mezi body programu byl i bod informace vlády o privatizaci Unipetrolu. Byl jsem překvapen, protože jsem nečekal takovou vstřícnost ze strany vlády vůči kauze, která poslední dva měsíce hýbe českou společností. Nicméně poté, co jsem nyní pečlivě vyslechl to, co pan ministr financí přečetl z rozdávaného materiálu, pochopil jsem, proč ta nebývalá vstřícnost. Vláda se rozhodla hrát stínohru, kdy sice o privatizaci Unipetrolu hovoří, ale nehovoří o otázkách, které rezonují poslední týdny českou společností, veřejným míněním, médii a politikou.

Zkrátka a dobře - odpovědi na klíčové otázky, které jsou v posledních týdnech kladeny, nebyly nejen zodpovězeny, ale řečník se jich ani okrajově nedotkl. A já musím říci, že pokud na tyto otázky nebude dána jasná a jednoznačná odpověď, tak celá transakce, která zde byla popsána, bude i nadále vzbuzovat silné podezření, a to takové, že součástí privatizace byly s největší pravděpodobností i nekalé obchody, jejichž aktéry byli v některých případech i vysocí představitelé České strany sociálně demokratické.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová odeslala již před několika týdny žádost předsedovi Sněmovny panu Zaorálkovi, aby požádal Sejm Polské republiky o zpřístupnění informací, které získala zvláštní vyšetřovací komise tohoto zákonodárného tělesa. Pan předseda Zaorálek tuto logickou žádost o spolupráci mezi parlamentními orgány zamítl. Stejně tak předseda Občanské demokratické strany o několik dnů později požádal premiéra Paroubka v otevřeném dopise, aby využil svých pravomocí a prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí předložil české veřejnosti kompletní informace, ke kterým dospěly polské vyšetřovací orgány v souvislosti s okolnostmi prodeje státního podílu ve společnosti Unipetrol. Pan premiér, pokud je známo, tak rovněž neučinil.

My jsme však rozhodnuti otázky, které hýbají tímto případem, klást i nadále a i nadále trvat na jejich zodpovězení. Dovolte mi, abych ty otázky shrnul. Není jich málo.

1. Jak kvalitně vláda zkoumala bezpečnostní rizika zájemců o koupi Unipetrolu? Je známo, že tři ze zájemců byli hned v jakémsi předkole vyřazeni právě z těchto důvodů. Jak zkoumala tuto skutečnost u firmy PKN Orlen, když v té době již tato firma byla vyšetřována už zmíněnou zvláštní vyšetřovací komisí polského Sejmu a když v orgánech této společnosti a majetkovými podílníky jsou lidé, kteří jsou navázáni na ruské tajné služby?

2. Z jakého důvodu poslal premiér Paroubek svého ředitele kabinetu Zdeňka Doležala jednat s polským předsedou vlády?

3. O čem jednal Zdeněk Doležal s polským premiérem a co bylo výstupem tohoto jednání?

4. Existuje z tohoto jednání zápis? Co je jeho obsahem? Proč není zveřejněn?

5. Je pravdou, že není zveřejněn proto, že obsahem jednání byla nabídka obchodu z české strany v podobě zastavení vyšetřování korupce českých vládních politiků polskou prokuraturou výměnou za schválení výkupu akcií minoritních akcionářů Unipetrolu za cenu 139 korun českých? Přičemž připomínám, že současná cena na burze se pohybuje téměř na dvojnásobku.

6. Je pravdou, že premiér Paroubek intervenoval v této věci telefonicky u šéfa Komise pro cenné papíry Hollmanna?

7. Věděl premiér Paroubek o jednání svého ředitele kabinetu Doležala a svého poradce Roberta Piksy s panem Spyrou? Bylo to jejich jediné jednání, na které byl vyslán.

8. Jak si pan premiér vysvětluje větu "pět na stole českých"?

9. Proč pan premiér tvrdí, že Robert Piksa nebyl jeho poradcem, když sám podepsal jeho jmenování?

10. Proč se politici České strany sociálně demokratické tak intenzivně scházeli s panem Spyrou - podle informací týdeníku Euro třicetkrát za poslední tři roky - když pan ministr financí věděl, že tento člověk je trestně stíhán?

11. Proč pan premiér tvrdí, že jde o provokaci vůči sociální demokracii? Jeho dnes již sice bývalý, ale tehdy reálný zaměstnanec Zdeněk Doležal si v rozhovoru, který viděl celý národ, aktivně určoval podmínky tohoto "obchodu". Nebo snad dva premiéři ČSSD zaměstnávali provokatéra?

12. Vzhledem k postoji Komunistické strany Čech a Moravy, která ještě před 14 dny hřímala dokonce o nutnosti svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ve věci Unipetrolu - čím zaplatila ČSSD komunistům za to, že dnes ji zachránili před zřízením vyšetřovací komise?

Dámy a pánové, to jsou otázky, před kterými nelze strkat hlavu do písku. Jak jsme se všichni mohli dnes, nebo dokonce i včera dozvědět ze sdělovacích prostředků, zvláštní komise polského Sejmu ukončila po více než roce svého působení vyšetřování této aféry kolem koncernu PKN Orlen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP