Neautorizováno !


 

(18.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Ale není na polském parlamentu, aby posuzoval kvalitu české privatizace. To je věcí českého parlamentu, české vlády. A já znovu opakuji, že tato privatizace proběhla standardním způsobem a tato privatizace, její výsledky, byly plně potvrzeny rozhodnutím Evropské komise.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal pan předseda vlády Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já se vrátím o řekněme tři týdny dozadu a začnu vyprávět příběh. (Poslanci ODS: A jéje!) Chcete slyšet pravdu, pánové, anebo nechcete? Asi ne! Vy chcete slyšet jenom to, co se vám hodí! (Značný hluk v pravé části sálu.)

Tehdy se objevila nahrávka, kterou mně předala Nova. Nebyla to moje iniciativa…

Pane místopředsedo, nemohl byste ty lidi tam uklidnit? (Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ti lidé jsou poslanci, pane předsedo vlády…

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: A měli by se podle toho chovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já se pokusím zjednat takový klid, aby vás bylo slyšet.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Objevila se nahrávka předaná mně Novou. Já jsem o ni nijak nestál, nicméně mně byla přinesena. Já jsem se seznámil s jejím obsahem. Musím říci, že obsahem této nahrávky bylo blábolení jakéhosi pana Spyry, kterému bohužel přizvukoval bývalý šéf mého kabinetu pan Doležel. Ta debata probíhala na úrovni páté cenové skupiny. Pan Doležel si podle Novy měl říci o pět milionů korun. Dodneška nebyly předloženy žádné přímé, ani nepřímé důkazy. Nepředložil je ani vážený pan kolega Říman. Přitom se neví, proč by pan Doležel si měl říci o ty peníze a také za co by si měl říci o ty peníze.

Okamžitě poté, co jsem uslyšel tuto nahrávku s obsahem slov páté cenové skupiny, poté, co jsem celou věc zvážil, učinil jsem opatření, aby šéf úřadu propustil pana Doležela. Předal jsem dvě trestní oznámení na pana Doležela a na pana Spyru, na účastníky té debaty páté cenové skupiny, policii, protože policie je tady od toho, ne premiér, aby řešila tyto věci, aby zjišťovala pravdu spolu s dalšími orgány. Přitom připomínám že ten výtečný pan Spyra, který je korunním svědkem, v uvozovkách, jak v Polsku, tak v Česku, pokud se týká této pseudokauzy, tak je v Polsku trestně stíhán a tady je trestně stíhán rovněž, přitom běhá dva roky klidně po svobodě, to je také zajímavé, za podvod, za pokus o podvod ve výši 240 mil. korun. Je to důvěryhodný člověk? Já říkám, že ne.

Pokud jde o to, co je spojeno s Unipetrolem. Myslím, že pan místopředseda vlády tady velmi seriózně popsal privatizaci Unipetrolu. Ptám se, co je možné na privatizaci Unipetrolu po roce a půl změnit? Nic! Prostě nic. Chtěl bych připomenout to, co tady říkal pan místopředseda. Byly podány koneckonců i notifikační posudky Evropské unie, čili celá věc proběhla, jak proběhnout měla, včetně stanovené ceny. Proč by měl někdo dnes, ptám se, nabízet úplatky? Já to nepochopím. To je přece úplný nesmysl. Stejně tak jako spojování Stanislava Grosse s celou touto záležitostí, protože celá věc proběhla a nebyla zpochybňována, nebyla zpochybňována dokonce ani Občanskou demokratickou stranou ještě za Špidlovy vlády.

Připomínám, že není z těch informací, které se týkají této záležitosti, této privatizace, nic tajeno. Jsou tři týdny, možná že ještě déle, to ještě může upřesnit pan místopředseda vlády, uvedeny na webové stránce Ministerstva financí. Je tam přehled privatizace, je tam stanovisko Ministerstva financí, stanovisko Evropské unie k notifikačnímu procesu. Čili ta notifikace privatizace ze strany Evropské unie, to je řekl bych věc, která má větší hodnotu než deset Spyrů!

Já nemám nic proti tomu, aby si třeba média vybírala. Já chápu, že už druhý den, že to byla jaksi zcela spontánní reakce, už druhý den poté, co se tato kauza zveřejnila, že se objevil třeba Stanislav Gross s tímto panem Spyrou, jak předávali před nějakými osmi deseti lety nějaký vozík ochrnutému policistovi. Bylo to úplně náhodou, určitě! Úplnou náhodou se to objevilo ve sdělovacích prostředcích. (Oživení v pravé části sálu.)

Pokud jde o pana Spyru. Vy jste se ptali, kdo je provokatérem. No přece nikdo jiný než ten pan Spyra. S kým je spjat? Jestli se tady objevila slova o tom - jednoho šéfa jedné skupiny, abych nejmenoval Setuzu, pana Pitra, který říká, že ho pan Spyra požádal o pět milionů korun českých, tak mě už to do toho zapadá. O co tady šlo - o nějaký konkurenční boj, o něco takového, jakési dosvědčení požadavku úplatku jedním z šéfů Setuzy. Já bych chtěl říci, že pan Spyra je korunním svědkem, v uvozovkách, v Polsku i u nás. Pokud jde o Polsko, tam se o jeho vyjádření, které si nahrál podobným způsobem, jako bylo nahráno v hotelu Hoffmeister, kdy pan Spyra hovoří o jakýchsi 42 mil. eur provizí, tak si nahrál pan Kluzek, který pak s tímto vystoupil před krakovskou prokuraturou. Když se krakovského prokurátora zeptali, a bylo to zveřejněno v denním tisku, našem denním tisku, zda má nějaké jiné důkazy než toto svědectví, v uvozovkách, tak pan prokurátor řekl, že má ještě nějaké materiály v češtině a v angličtině, ale že ještě nejsou přeloženy. Takže on neměl k tomu datu žádná svědectví.

Pokud jde o to, co je tady v Česku, tak opět je tady pan Spyra, ta věrohodná osoba. Pokud jde o pana Piksu, chci vás ubezpečit, že pan Piksa nikdy nebyl mým poradcem. Měl být v jakémsi týmu, který se sešel jednou. Nebyl v žádném právním vztahu s úřadem vlády! Nemá ode mě žádné pověření k jednání! Jestli takto vystupoval jako můj poradce, vystupoval o své újmě a musí nést důsledky! A koneckonců, je na něj také podáno také trestní oznámení.

Pan Piksa chodil do úřadu vlády, prokazatelně, protože tam máme poměrně vyspělou techniku, chodil za panem Doleželem - ve dnech 22. 7. a 26. 8. Po tu dobu já jsem byl tři týdny na dovolené, ani mě navštěvovat nemohl. Musím říci, že jsem jej viděl jenom jednou, když mě byl doporučován jako poradce. Viděl jsem ho třicet vteřin. Musím říci, že mě osvítil duch svatý, protože po třiceti vteřinách po jeho odchodu z mé kanceláře jsem řekl, že toto nebude nikdy mým poradcem. A také nebyl mým poradcem.

Pokud jde o dopis pana Topolánka, já myslím, že na slušný dopis jsem slušně odpověděl, také přes média. Myslím, že je známo, co jsem odpověděl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP