Neautorizováno !


 

(18.50 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Myslím, že to byl správný postup. Stejně měl postupovat předseda vaší strany pan Topolánek, pokud byli v jeho okolí lidé v loňském roce, před rokem, obviněni z korupce. To je úplně souměřitelná věc. Úplně souměřitelná věc. Já jsem při pouhém podezření podával trestní oznámení.

Chci tady slyšet, prostřednictvím pana místopředsedy, od paní místopředsedkyně z těch 70 stránek jména. Jména českých politiků, kteří jsou zapleteni do korupce. Jména na stůl. Dejme je na stůl, dejme je na stůl! Prosím, dejte je na stůl. Bylo by také dobré, kdyby si také paní místopředsedkyně zjistila, že v té době nebyl také premiérem pan Gross, když se prováděla privatizace, ale pan Špidla. Jestli si to nezjistili ti, kdo vedou vyšetřovací komisi v Polsku, tak je to možná drobné opomenutí, ale ona by to měla vědět.

Pokud jde o polského prokurátora, já jenom beru to, co jsem četl v denním tisku. Přes všechny řeči, které jsem slyšel, že budou vyzváni čeští politici, aby dávali svědectví, a jsou k tomu připraveni, pokud budou požádáni, tak se nikdo na mě neobrátil jako na předsedu vlády.

Pokud jde o pana Kluzka, kterého jste tady zmiňovala, tak pan Kluzek je ten muž, jehož svědectví před polským Sejmem, komisí, je svědectvím, které se opírá o tzv. svědectví, nahrané potajmu, pana Spyry. A zase se vám uzavírá absurdní kruh. Ono je to asi tak jako tehdy v tom Švejkovi, jak Švejk šel po hrázi, oblékl se do ruské uniformy, pak byl chycen a měl být odsouzen za domnělou dezerci, tak to je jako paní místopředsedkyně, když teď říká, přiveďte odsouzeného, co to říkám, obžalovaného, a mluví o nitkách a dalších nitkách.

Dámy a pánové, já vám říkám, že pan předseda Poslanecké sněmovny požádá polský Sejm o to, aby bylo předloženo 70 stran, nebo kolik jich je, které se týkají Čech, a dáme je okamžitě na internet. Nebojíme se toho. Je potřeba hrát s otevřenými kartami, a já umím hrát s otevřenými kartami. Nevidím v tom žádný problém.

Jinak si uvědomuji jednu věc. Jakákoliv komise, která vznikne, tzv. vyšetřovací komise, není komisí, která bude soudem. Ona bude mít politický charakter. Vzpomeňme si také na to, že jsme zde ustavili před časem komisi pro kauzu Nomura, nebo jste ustavili, já u toho nebyl. Dnes při arbitráži, která probíhá, a probíhá střídavě oblačno, a já věřím, že s větším úspěchem pro český stát snad, tak druhá strana se opírá právě o vyjádření této vyšetřovací komise. Ne vždycky věci, které se zdají být užitečné, užitečnými jsou.

Jsem pro absolutní otevřenost ve věci. Pan předseda Poslanecké sněmovny i na můj požadavek bude žádat, aby bylo předloženo 70 nebo 100 stran, nebo kolik se týká českých politiků. To vám slibuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Paroubkovi. Pan místopředseda Filip musí dát přednost dvěma faktickým poznámkám, a sice jako první vystoupí s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka zní takto. Když, pane Paroubku, tak milujete hraní s otevřenými kartami, tak nám prosím vysvětlete, proč pan Doležel - Dobře, prostřednictvím pana předsedajícího nám, pane Paroubku, vysvětlete proč pan Doležel, který ve Velkém Meziříčí zpronevěřil z obecní pokladny 300 tisíc korun, o němž to bylo známo, člen sociální demokracie, se poté stal vysokým státním úředníkem pod vedením vašeho předchůdce a vy jste si ho ponechal. Prosím, vysvětlete nám a s otevřenými kartami nám řekněte proč, když jste věděl, že tento podvodník z Velkého Meziříčí postupuje na vrchol sociální demokracie a prorůstá do státní správy, proč jste si ho ponechal také ve svých službách. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, slova, která tady používá pan předseda vlády, jsou někdy až fascinující, ale tvářit se, že jestli si šéf mého kabinetu řekne o 5 milionů úplatku, se jedná o subtilní problém, to o něčem, bohužel, podle mého názoru svědčí.

Já se tedy ptám, proč pan Doležel byl vyhozen. Protože jestli je to proto, že mluvil jako v hospodě páté cenové skupiny o nějakém nezávazném jednání, tak to je opravdu zvláštní s tímto předsedou vlády. A jestli je to proto, že si řekl o úplatek, a já si myslím, že jsme to všichni viděli, že pět na stole v českých, kdo nerozumí, tak je to asi jako ve fotbalové korupci, kde někteří nerozuměli kapříkům a vykládali o tom, jak kapříci jsou ryby, tak se pak ptám, proč se nic neděje. Proč se po třech nedělích nestalo vůbec nic kromě toho, že pan předseda vlády vykřikuje, jak rozdal trestní oznámení? Já se ptám, kde trestní oznámení končí, a divím se, že tady není přítomen ministr vnitra.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo vlády, se stejnou předností je přihlášen pan místopředseda Vojtěch Filip. Bohužel musím dodržovat jednací řád, a pokud on vám nedá přednost, tak musíte počkat a vystoupit až poté, co svou řeč ukončí. Po vás je přihlášen ještě místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka, z místa se hlásí pan poslanec Václav Exner.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, nebudu dlouho zdržovat. Já jsem nebyl z těch, kteří říkali, že je potřeba zřídit vyšetřovací komisi. Já jsem chtěl, aby se věc řešila nejdřív v hospodářském výboru. Vím, že to není žádná jednoduchá záležitost a obě strany mají svou pravdu.

Když jsem se seznámil postupně s jednotlivými informacemi, musím říci, že čím dál víc si myslím, že je potřeba zřídit vyšetřovací komisi. Jediné, co mně brání v tom, abych o tom rozhodoval už dnes, je, že nemám dostatek informací, a jsem rád, že předseda Poslanecké sněmovny požádá o zprávu vyšetřovací komise polského Sejmu, a s chutí si ji přečtu.

Jednu věc bych se ale chtěl dozvědět tady, v České republice. Kdo zorganizoval, že v hotelu Hoffmeister byla nainstalována nelegální kamera a natáčela nějaký rozhovor. To by mě zajímalo. Jde tedy o zpravodajskou hru, nebo skutečně o to, že novináři mají více informací než politici? To by bylo velmi zajímavé.

Druhá otázka, kterou bych chtěl položit, je: Má smysl v souboji privátních firem začít souboj dvou sousedních států? Já si myslím, že to je také důležité, a pokud máme nějaké vyšetřovací komisi dát zásadní otázky, prosím, jsem pro zřízení vyšetřovací komise. Budu pro to hlasovat, ale chci, aby všichni, kteří jste tady už delší dobu a už jste si nějakou vyšetřovací komisi zažili, víte, že nejpodstatnější je na začátku ustanovení vyšetřovací komise umět položit správnou otázku. A já dnes ještě ty správné otázky položit neumím. To říkám zcela jednoznačně, protože pro mě, a kolegové, alespoň právníci mě určitě dobře chápou, protože nelegální, nelegitimní důkazní materiál nemůže být nikdy důkazem v trestním řízení. A pro mě nelegální a nelegitimní cizí kamera, byť skrytá, není důkazem v trestním řízení. Já bych nerad skončil tak, že tady budeme vyšetřovat ve vyšetřovací komisi, a pak z nás ze všech 200 poslanců udělají, promiňte mi to, vážení kolegové, pitomce. Já se považuji za normálního obyčejného venkovského advokáta, který je momentálně v politice, ale abych ze sebe nechal dělat hlupáka, to nenechám. Já chci vědět všechny věci tak, abych mohl vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny položit ty správné otázky. Ne ty, které chce jenom někdo.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Po dohodě vystoupí nejprve ministr financí a poté předseda vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP