Neautorizováno !


 

(19.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

Chtěl bych ovšem říci, pokud chce pan místopředseda vlády a pan místopředseda vlády slyšet věcné argumenty a věcné otázky, a zeptat se přímo, kde se bere ono troufalé tvrzení, které bylo prezentováno v médiích v rámci snahy o rozšíření spoluodpovědnosti za průběh privatizace Unipetrolu, a sice podíl České konsolidační agentury na rozhodovacím procesu. I před chvílí ve vystoupení pana místopředsedy vlády a ministra financí tady zazněla Česká konsolidační agentura jako partner, který nějakým způsobem ovlivňoval průběh privatizace.

Přijímám onu výzvu ke korektní rozpravě a korektní a odpovědné diskusi tady vedené a také ke korektní diskusi v médiích. Když si dáme fauly navzájem, neprospějeme především sami sobě. Jak mám ale chápat fakt, že se součástí rozpravy vedené na veřejnosti stane interní dokument na veřejnost vynesený členem dozorčí rady České konsolidační agentury - považte, zřejmě ne člena ODS! - který nejenže je dokumentem neveřejným, ale je zneužit k tvrzení, že členové dozorčí rady České konsolidační agentury a Česká konsolidační agentura jako taková nese spoluodpovědnost za rozhodování v této kauze? Přece ministr financí musí velmi dobře vědět obsah korespondence a znát míru úlohy České konsolidační agentury v celém procesu. Ví, že byl upozorněn přinejmenším dopisem ze dne 10. 5. 2004, a já z něj budu citovat:

"Vážený pane místopředsedo, usnesení vlády číslo 415 ze dne 28. 4. 2004 ukládá České konsolidační agentuře uzavřít se společností PKN Orlen - se sídlem vypustím - smlouvu o koupi akcií, jejímž předmětem bude úplatný převod 745 tisíc kusů kmenových akcií." - Věřím, že pan místopředseda vlády a ministr financí obsah dopisu velmi dobře zná. Proto ocituji závěrečnou část: "ČKA si je vědoma zákonné povinnosti dané usnesením vlády České republiky a nutnosti uzavření výše uvedených smluvních dokumentů tak, aby nebylo ohroženo úspěšné završení procesu privatizace společnosti Unipetrol. V této souvislosti si vás, vážený pane místopředsedo, v souladu s § 5 odstavec 6 zákona č. 239/2001, o ČKA, dovoluji upozornit na skutečnost, že se jedná o operaci, která by mohla být hodnocena jako operace v rozporu s pravidly obezřetného podnikání."

Odpovězte mi prosím, pane ministře financí, na přímou, vcelku jednoduchou otázku: Byla snad Česká konsolidační agentura v postavení relevantního partnera, který nesl spoluodpovědnost za přípravu, průběh privatizace a její dokončení? Na základě jakého dokumentu je toto tvrzeno zástupci sociální demokracie? Na jaký dokument se odvoláváte? Protože tomu tak není, žádám vás, aby se členové sociální demokracie, kteří toto veřejně tvrdí, veřejně omluvili.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní jsem ve složité situaci, protože jsou přihlášeni tři, kteří mají přednostní právo. Jako první pan místopředseda Ivan Langer - dává přednost panu ministrovi financí, protože ten byl vyzván k odpovědi.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu velmi stručný.

Trochu mě překvapilo vystoupení pana poslance Doktora, protože já jsem ve svém vystoupení nemluvil o nějaké odpovědnosti členů dozorčí rady České konsolidační agentury. To téma zde otevřel on. Já nevím, jestli má potřebu se obhajovat před touto Poslaneckou sněmovnou z hlediska postupu dozorčí rady, ale já jsem zde ve svých vystoupeních žádnou kritiku na stranu České konsolidační agentury neuvedl. Nevidím důvod, proč bych se do této kritiky pouštěl. Česká konsolidační agentura postupovala v souladu s usnesením vlády a členové dozorčí rady schvalovali příslušné prodeje pohledávek a majetkových účastí na základě zákona o České konsolidační agentuře. Jestliže jsme prodávali pohledávky v nominální výši vyšší než 500 milionů korun, pak dozorčí rada byla kompetentní k tomu, aby tyto transakce schvalovala. Ale já jsem zde ve svém vystoupení nekritizoval konsolidační agenturu. Já jsem zde pouze uvedl, že pokládám proces privatizace za transparentní a že nevidím žádný důvod, proč by měl být zpochybňován. Ten důvod, jestliže ho vidí ODS, pak je to na ODS, aby zde nějaké pochybnosti pronášela.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi financí. Nyní vystoupí předseda Sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, já se omlouvám, že jsem se neúčastnil té debaty, protože jsem se ještě loučil s předsedou kanadského parlamentu. Proto jsem nemohl být u toho, když se zde mluvilo i o naší komunikaci s polským Sejmem.

Chtěl bych říci toto. Já jsem v pravidelném kontaktu s předsedou polského Sejmu panem Cimoszewiczem. Jednal jsem s ním o práci vyšetřovací komise, která se týká PKN Orlen a kontaktů této společnosti s polskými politiky. Protože jsem zaregistroval, že se zde jednalo o nějakých výsledcích práce vyšetřovací komise, rád bych vám sdělil, že jak mi bylo sděleno a jak mi bylo sděleno i v průběhu dneška, k dispozici je pouze pracovní verze zprávy, která nemá definitivní podobu, jsou k ní vznášeny připomínky. Je problém nám předat nějakou oficiální verzi, která v této chvíli prý neexistuje. V pátek se snad v polském Sejmu bude o této zprávě jednat. Neexistuje, jak mi bylo řečeno, stále definitivní podoba. Pan Cimoszewicz mě ujišťuje, že ve chvíli, kdy by měl k dispozici jakoukoliv podobu něčeho, co mi může definitivně předat, tak mi to dá. Jenomže takováto zpracovaná, poslanci odsouhlasená verze v této chvíli k dispozici není. To, co je, je nyní pouze pracovní návrh.

Já vám sděluji, že toto jsem obdržel jako stanovisko z polského Sejmu. Byl bych rád, kdybychom tato fakta respektovali. O celé věci se teprve bude jednat. Nevím, jestli má někdo v ruce něco jednoznačnějšího, ale já v tuto chvíli vám to poskytnout nemohu. Mám ujištění, že se nám to dostane až ve chvíli, kdy to skutečně bude.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, jsou přihlášeni v tuto chvíli řádně dva poslanci - pan poslanec Exner a pan poslanec Benda.

Vím, že pan poslanec Doktor zastupuje předsedu klubu, takže proto mu dávám slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych vznesl požadavek na přestávku v jednání do 21.00 hodin na jednání poslaneckého klubu ODS. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Z toho vyplývá, že se dnes už jednat nebude.

Dámy a pánové, končím dnešní odpolední jednání. Sejdeme se zítra v 9 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 19.18 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP