Neautorizováno !


 

(9.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

K postoupení jsou navrženy pouze konkursní pohledávky jednotlivých zdravotních pojišťoven za plátci pojistného v konkursu nebo vyrovnání, které jsou řádně přihlášeny a v plné výši přezkoumány a zjištěny, v nominální hodnotě nad 100 tisíc Kč u každé jednotlivé pohledávky, a to podle stavu ke dni 30. června 2005. Pohledávky budou postoupeny za úplatu ve výši 100 % nominální hodnoty jednotlivých pohledávek až do výše vyčerpání celkové úplaty stanovené ve výši 3,8 miliardy Kč. Celková úplata za postoupení části pohledávek na Českou konsolidační agenturu u každé jednotlivé zdravotní pojišťovny je konkrétně specifikována v návrhu usnesení vlády a v důvodové zprávě.

Vzhledem k vysokému počtu pohledávek v řádu několika tisíců schválila vláda také způsob realizace nabytých pohledávek po uskutečnění navrhované transakce, a to následné postoupení předmětných pohledávek ze strany České konsolidační agentury formou blokových transakcí do doby ukončení činnosti České konsolidační agentury. Ztráta vzniklá České konsolidační agentuře v souvislosti s tímto postoupením bude hrazena z příslušné části Ministerstva financí, a to tak, aby byla uhrazena nejpozději do 31. října 2007.

Chtěl bych připomenout ještě dvě skutečnosti Poslanecké sněmovně. Od 1. ledna 2006 již nebude možné na Českou konsolidační agenturu převádět žádná nová aktiva takovýmto způsobem a Česká konsolidační agentura na základě již schváleného zákona zanikne 31. 12. 2007. To jsou také součásti legislativních změn, ke kterým došlo v uplynulých letech.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Zahajuji všeobecnou rozpravu v této chvíli, do které mám písemnou přihlášku paní poslankyně Lucie Talmanové. Jinou přihlášku nemám. Prosím paní poslankyni, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji vám za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, právě s vědomím, že dnes ráno bude projednáván bod o jednorázovém postoupení části pohledávek zdravotních pojišťoven za Českou konsolidační agenturou, jsem navrhovala, aby tomuto bodu předcházela rozprava o stavu českého zdravotnictví. Považovala bych to za systémovější řešení. Proto mi dovolte vystoupit velmi stručně k tomuto bodu, který posléze navrhnu - avizuji - k přerušení.

Situace v českém zdravotnictví a ve veřejném zdravotním pojištění je bezesporu vážná a lze ji řešit jen při respektování reality a při ochotě a schopnosti vlády České republiky a zejména Ministerstva zdravotnictví České republiky převzít za stávající stav českého zdravotnictví odpovědnost.

Materiál, který dnes projednáváme, tedy postoupení části pohledávek zdravotních pojišťoven na Českou konsolidační agenturu, má částečně vyřešit deficit veřejného zdravotního pojištění. Dámy a pánové, bohužel se ovšem jedná pouze o jednorázový akt, který rozhodně v žádném případě neřeší podstatu vzniku deficitu tohoto zdravotního pojištění.

Já tedy s lítostí, že nebylo Sněmovně umožněno vést kvalifikovanou rozpravu o stavu českého zdravotnictví, prosím paní ministryni, aby zde teď přednesla zprávu o aktuálním stavu svého resortu a českého zdravotnictví a aby nás seznámila se všemi opatřeními, která hodlá učinit pro to, aby se deficit veřejného zdravotního pojištění zastavil. Bez této informace nemá absolutně smysl tento jednorázový akt, který je nám dnes předložen, činit. Pokud paní ministryně k tomuto není schopna a připravena, a já pevně věřím, že je, potom navrhuji přerušení tohoto bodu do doby předložení komplexních opatření, která vyřeší zastavení dlouhodobého deficitu veřejného zdravotního pojištění.

Děkuji vám. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vy jste tedy navrhla přerušení projednávání tohoto bodu, jestli jsem to dobře slyšel. Po uplynutí - v které fázi bychom se měli o to přerušení pokusit? Prosím.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já jsem vyzvala ministryni zdravotnictví, aby k tomuto bodu přednesla zprávu o aktuální situaci v resortu a aktuální situaci českého zdravotnictví a seznámila nás se všemi opatřeními, která povedou k trvalému zastavení deficitu zdravotního pojištění, neb jsem přesvědčena, že bez této informace nemůžeme tento bod, který právě teď projednáváme, kvalitně projednat a nemá absolutně smysl se jím zabývat. Jestliže toto paní ministryně nepředloží, potom navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu do doby předložení všech komplexních opatření vedoucích k trvalému zastavení deficitu veřejného zdravotního pojištění vládou České republiky.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To by znamenalo třeba po uplynutí obecné rozpravy nechat hlasovat o přerušení. Tak jsem to pochopil.

Takže mám tady další přihlášené - pan poslanec Michal Doktor, pak to bude pan poslanec Janeček. Nyní pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji, pane předsedo, za udělené slovo. Já hned na úvod svého vystoupení odbočím a dotknu se oné žádosti pana ministra financí o to, abyste mu zjednal pořádek v jednacím sále. Přehlédnu-li fakt, že tu není o nic větší ticho než v průběhu jeho vystoupení, pak já jen dovodím, respektive dořeknu, že já už jsem si na to zvykl. Ale k námitce pana ministra financí na příliš velký hluk ve sněmovně bych mu chtěl odpovědět vaším prostřednictvím: Alespoň, pane ministře, vidíte, jak to vypadá, když vyrušujete vy. Bohužel musím říci, že zlým zvykem pana ministra financí je velmi často vyrušovat při vystoupení ostatních kolegů ve sněmovně a nenaslouchat tomu, co říkají. (Poslanci ODS tleskají.)

A teď dovolte, abych se vyjádřil alespoň ve zkratce k věci. Pan ministr uvedl ve svém slově, že námi projednávaný sněmovní tisk 1124 je návrhem, kterým budou převedeny pohledávky v celkovém úhrnu 3,8 miliardy Kč do portfolia České konsolidační agentury. Mou povinností je tu před vámi a před veřejností oznámit střet zájmů, neb jsem členem dozorčí rady České konsolidační agentury, a k mému vystoupení mě nevede jen fakt, že námi projednávaná věc zvýší ztrátu soustavy veřejných rozpočtů o další 4 miliardy Kč, ale především atmosféra, která zde byla na některá citlivá témata v tomto týdnu.

Myslím, že se velmi nevyplatilo nevést veřejnou diskusi, respektive neprobírat některé důsledky činnosti vlády až do detailů. Bohužel nepříliš často zazněly důsledky a vyjádření finančních důsledků rozhodování vlády České republiky v některých kauzách. A proto jsem se rozhodl alespoň v této věci říci zcela zřetelně několik námitek, aby bylo jasné, o čem že to jednáme: To není jenom návrh na jednorázové oddlužení zdravotních pojišťoven, které jsou uvedeny v tom sněmovním tisku. To je návrh na zvýšení ztráty České konsolidační agentury o 4 miliardy Kč. A to tu nezaznělo!

Je zvláštní, že proti jiným případům, s kterými se musela Česká konsolidační agentura vyrovnávat, a to byl nám-li uložen převod některých nedobytných aktiv obdobného rázu, použiji-li tento výraz, tak abych nebyl zbytečně detailní, pak to bylo vždy v nějakém poměru k nominální hodnotě. Tentokrát je to poprvé, kdy budou na Českou konsolidační agenturu převedeny takové nedobytné pohledávky, a nominální hodnota toho inkasa, které obdrží zdravotní pojišťovny, je 1 : 1. To znamená, že to oddlužení, tak jak je navrženo, postrádá jakoukoli spoluúčast zdravotních pojišťoven na faktu, že se špatně staraly o své pohledávky, že příliš pozdě přišly ke společnostem, které se ocitly v konkursu, a jediné, co stojí za zmínku, respektive za kladnou poznámku v této věci, je fakt, že ty pohledávky jsou alespoň zjištěné, to znamená, že ty zdravotní pojišťovny zabraly alespoň na tom konci. Veškeré pohledávky mají právní náležitosti takové, že nenesou právní vady a Česká konsolidační agentura je bude moci snad ze 100 procent postoupit dál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP