Neautorizováno !


 

(11.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Budeme pokračovat čtvrtým pevně zařazeným bodem. Tím je bod číslo

 

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb.,
o investičních pobídkách a o změně některých zákonů
(zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1050/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Opakuji, že je navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Nyní už prosím, aby předložený návrh uvedl z pověření vlády ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, novela zákona č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách, obsahuje dílčí technickou změnu, a to v ustanovení § 8 odst. 2 zákona, který v současném znění vylučuje rozhodnutí o příslibu investičních pobídek ze správního a soudního přezkumu. Umožněním soudního přezkumu správního rozhodnutí o příslibu investičních pobídek, tak jak ho předpokládá současný i budoucí správní řád, bude zcela naplněn princip soudní kontroly nad správním rozhodováním ve věci investičních pobídek a bude posílena právní jistota podnikatelů.

Návrh této změny vychází z požadavku Evropské komise. Česká republika se zavázala k odstranění této určité disproporce. Proto je před vámi, vážené paní poslankyně, páni poslanci, tato stručná technická novela. Navrhovanou změnu totiž nelze provést jinak než novelou zákona o investičních pobídkách. V souladu s požadavkem Evropské komise na urychlené přijetí změny zákona je navrženo schválit návrh v Poslanecké sněmovně podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny již v prvém čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miloš Melčák, který už je připraven. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedající, za udělení slova. Má úloha je poměrně jednoduchá, protože pan ministr zdůvodnil důležitost té novely. I já bych se přimlouval za to, aby Poslanecká sněmovna vyhověla a schválila tuto novelu podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Sněmovny již v prvém čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa vidím přihlášku pana poslance Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Vážený a milý pane místopředsedo, dámy a pánové, je to velice jednoduchá novelka, která vypouští ze zákona zákaz správního a soudního přezkumu ke správním rozhodnutím. Jen bych rád řekl jednu poznámku, že když jsme bojovali v minulosti při přijímání zákona o to, aby správní a soudní přezkum byl možný, byli jsme odmítnuti, a ať už mám vztahy k evropským orgánům jakékoli, tak v tomto případě musím poděkovat, že na zásah Evropské komise se tento zákaz přezkumu musí zrušit. Já doufám, že i u dalších zákonů, které přijdou na řadu třeba na příští schůzi, už nebude tak velký odpor, když budeme zavádět soudní přezkum správních rozhodnutí, aby nemusela opět zasahovat Evropská komise.

Dovolte mi, abych sdělil, že klub poslanců KSČM podporuje tuto novelu a projednání podle § 90. Velice ji podporujeme. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi, který byl jediný přihlášený do rozpravy. Někdo další má zájem? Není tomu tak. Proto musím říci, že končím obecnou rozpravu.

Připomínám, že nebyla žádným klubem ani skupinou poslanců vznesena námitka proti projednání podle § 90 odst. 2, a budeme pokračovat. Budeme tedy rozhodovat podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu,.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1050 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 85 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 85 z přítomných 180 pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat. Bylo tedy rozhodnuto, že pokračujeme v jednání.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které také nemám žádné přihlášky. Upozorňuji, že v podrobné rozpravě podle § 90 odst. 6 nelze podat pozměňovací nebo jiné návrhy a lze pouze navrhnout opravu data účinnosti návrhu zákona a jeho legislativně technických, gramatických, písemných nebo tiskových chyb. Má někdo takovou potřebu? Není tomu tak, končím i podrobnou rozpravu. Znamená to, že můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1050."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 86 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 86 z přítomných 179 pro 156, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministru Urbanovi, děkuji zpravodaji panu Miloši Melčákovi a končím projednávání bodu č. 27, čtvrtého bodu dnešního jednacího dne, který byl pevně zařazen.

 

Přikročím k projednávání bodu číslo 5 dnešního programu, to je poslední pevně zařazený bod této schůze, ostatní body už půjdou podle pořadí, jak bylo na pozvánce.

Pátým bodem našeho dopoledního jednání je

 

46.
Zákon, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně
veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 824/5/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 824/6.

Nejdříve se táži zástupce navrhovatele paní ministryně Milady Emmerové, zda se chce ke stanovisku prezidenta republiky vyjádřit. Ano. Slova se ujme paní ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, dovolte mi, abych ve stručnosti uvedla předkládaný návrh zákona, kterým se mění zákon o ochraně veřejného zdraví a některé další zákony. Chci jen zopakovat, že návrh je souborem novel, z nichž nejrozsáhlejší je novela zákona o ochraně veřejného zdraví, na kterou navazují novely čtyř dalších zákonů, a to zákona o státní kontrole, zákona o přestupcích, zákona o potravinách a přechodná ustanovení zákona č. 316/2004 Sb., kterým byl novelizován zákon o potravinách.

Dne 12. září 2005 vrátil prezident republiky Poslanecké sněmovně tuto novelu s tím, že je do ní zakomponováno tzv. blokační ustanovení, § 99a, kterým se na přechodnou dobu, to je do dne nabytí účinnosti zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních, zakazuje krajům a obcím, jsou-li zřizovateli zdravotnického zařízení, převést zdravotnické zařízení do formy obchodní společnosti nebo svěřit provozování zdravotnického zařízení obchodní společnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP