Neautorizováno !


 

(9.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Já jsem dnes nějak nabitý statickou elektřinou a vždycky, když se dotknu mikrofonu, tak mě to praští a vybiji se. Já se omlouvám -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je lepší, když je to jen mikrofon.

 

Poslanec Karel Vymětal: Možná že by bylo vhodné, abych reagoval na některá slova, která zde řekl pan poslanec Kala jako můj předřečník.

V každém případě si myslím, že pokud budou přijaty pozměňovací návrhy hospodářského výboru, tak takováto nebezpečí, která tady zmiňoval, nehrozí. Jestliže bude mobilní čerpací stanice, jak to máme v návrhu, certifikována autorizovanou osobou, event. notifikovanou osobou, jako celek, tak je to dokument, který říká, že tato stanice je bezpečná, že splňuje ve všech ohledech parametry, které jsou od ní požadovány z hlediska bezpečnosti, ochrany životního prostředí, půdy atd. Zlehčovat nebo znevažovat takovéto rozhodnutí autorizované a notifikované osoby je podle mého názoru špatným přístupem k řešení tohoto problému. Pokud jde o osoby, které obsluhují takovéto zařízení, musím říci, že dnes už v Evropě i jinde ve světě se stavějí bezobslužné čerpací stanice jako stavby. Také tam není vůbec žádný člověk, ale je samozřejmé, že to musí být technicky a technologicky tak zabezpečeno, aby tam ten člověk být nemusel. A to je. V podmínkách říkáme, že to tak být musí. Já si myslím, že tyto obavy je možno při splnění podmínek, jak je navrhuje hospodářský výbor, vyvrátit.

Je třeba se bránit tomu, aby někdo měl představu, že si přijede nějaký valník někam na náměstí nebo na dvůr a začne čerpat pohonnou hmotu. Nesplní podmínky zákona, a je to proto vyloučeno, není to možné. Takovéto zařízení není vůbec možné provozovat.

Pokud jde o plyny. Víte, dámy a pánové, na jedné straně mluvíme o tom, že bychom se měli starat o ekologičnost paliv, na jedné straně podporujeme, aby byla motorová vozidla poháněna plynem, a na druhé straně chceme říci, že těmto uživatelům našich silnic znemožníme, aby u silnice měli čerpací stanice té pohonné hmoty, kterou používají? To snad nemyslíme vážně. Já tvrdím, že je třeba vytvořit podmínky, aby takováto motorová vozidla byla v České republice v provozu, ale čerpací stanice musí splnit přísné podmínky, které nastavíme. Když je splní, tak žádné nebezpečí nehrozí.

Nic není dokonalé, samozřejmě. Ale když si vezmu, že jsme byli schopni postavit čerpací stanici pod dálnicí pod Kongresovým centrem a nikomu to nevadí - co kdyby vybuchla, i stabilní čerpací stanice čas od času vybuchnou a hoří, tak to bude znamenat hroznou katastrofu. Stejně tak v letenském tunelu. Myslíte si, že by to nikomu neublížilo, kdyby nastala havárie na této čerpací stanici?

Buďme rozumní, nastavme parametry tvrdě, pro všechny stejně, a tvrdě je vyžadujme. Potom nemusíme mít obavy. Stoprocentní jistotu samozřejmě nikdy mít nebudeme. To je technika, to je technologie, nic není stoprocentně dokonalého.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ještě jednou pan poslanec Kala. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji. Dámy a pánové, to, co říká a obhajuje pan zpravodaj, bohužel neodpovídá textu usnesení hospodářského výboru. Já si dovolím to tady pokud možno ve stručnosti prokázat.

Stavební úřad na žádost vlastníka vydá podle odst. 1 písm. b) písemné povolení k provozu, pokud žadatel - poslouchejte dobře - doloží, že není umístěna v ochranném nebo bezpečnostním pásmu atd.; prokáže, že zařízení není umístěno v rozporu se stavebním zákonem - to znamená, pokud je to na určitém místě, tak není; prokáže zajištění dostatečné ochrany před bleskem a účinky statické elektřiny - to znamená, pokud tam přijede mobilní čerpací stanice, o které se tady hovoří jako o tom nejhorším případě, že to bude jakási cisterna na nějakém valníku a připojí se, pevně se spojí se zemí, bude zajištěna proti účinkům statické elektřiny, a toto vybavení běžně tyto cisterny samozřejmě mají; zajištění zásobování pracoviště pitnou vodou - to znamená, že někde v blízkosti musí být kohoutek s pitnou, případně s teplou tekoucí vodou; prokáže zajištění nepropustnosti - to znamená, že plocha může být v podstatě jakékoliv parkoviště, jakákoliv odstavná plocha, která se dnes používá pro odstavování nákladních vozidel apod.; zajištění zneškodňování odpadních vod - stejná záležitost jako u parkoviště; vybavení rekuperací benzinových par - to je tzv. odsávání benzinových par z nádrže toho motorového vozidla, což běžně všechny mobilní cisterny mají; prokáže, že čerpací stanice je certifikována jako celek - ano, cisterna, která je na nějakém valníku nebo na nějakém voze, je certifikována jako celek; zajištění nepřetržité ostrahy, pokud neprokáže, že je certifikována jako bezobslužná, prokáže plán opatření, prokáže, že vlastní nádrže jsou provedeny z nehořlavých hmot, a prokáže nasazení potřebného počtu sil a prostředků k uhašení požáru.

Tato dikce, která je tady nastavena, umožňuje, aby někdo, kdo bude mít mobilní cisternu na nějakém valníku, která bude mít velmi jednoduchý "výdejní stojan", prostě technologické zařízení s pistolí, s čerpadlem, s měřidlem, a bude certifikována jako celek, může tuto cisternu využívat v souladu s usnesením hospodářského výboru. Já tvrdím, že to není správné řešení, že je to výrazný posun. Nemám nic proti tomu, aby se využívaly ty čerpací stanice, které byly představeny jako mobilní, ale ve skutečnosti jsou to spíše kontejnerové čerpací stanice s nadzemními nádržemi. Tato dikce však umožňuje, aby se čerpalo z cisteren v podstatě na jakémkoliv záchytném parkovišti, které je vybaveno tak, aby zde mohly být odstavovány kamiony, nákladní vozidla apod. To je důvod, proč protestuji proti znění hospodářského výboru.

Ještě jednou opakuji, že se přihlašuji do podrobné rozpravy se svými pozměňovacími návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Do třetice pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Zase jsem se vybil. Já doufám, že naposledy v obecné rozpravě.

Znovu musím připomenout to, co tady na konec četl pan poslanec Kala, že podmínkou povolení provozu je, že čerpací stanice bude certifikována jako celek podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Já si nemyslím, že je možné, aby Poslanecká sněmovna zpochybňovala oprávněnost a úplnost takovéhoto certifikátu, pokud bude vydán. Jsem přesvědčen o tom, že žádná autorizovaná a notifikovaná osoba nevydá certifikát jako celek na čerpací stanici, která se bude skládat z valníku, ze stojanu a z nějaké bečky. Tomu prostě nevěřím. Pan poslanec Kala se domnívá, že to je možné. V tom si asi neporozumíme. Já věřím našim autorizovaným a notifikovaným osobám, že nic takového nikdy udělat nemohou. V tom se asi neshodneme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím, další kolega.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené dámy a pánové, já se domnívám, že byla odstraněna největší chyba, která byla v původním vládním návrhu, to je ponechání možnosti rozhodovat o umístění určitého typu čerpací stanice obecním úřadům, nikoliv stavebním úřadům, takže veškeré čerpací stanice by nyní měly podléhat povolovacímu řízení od stavebních úřadů.

Ovšem stalo se, že v hospodářském výboru neprošel další návrh, který říkal, že by prodejce, případně provozovatel čerpací stanice měl povinnost kontrolním orgánům prokazovat původ a způsob nabytí pohonných hmot. Myslím si, že to je třeba do tohoto návrhu ještě dostat. V tom smyslu předložím v podrobné rozpravě příslušný pozměňovací návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP