Neautorizováno !


 

(10.00 hodin)

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh jsem podrobně odůvodnil v prvním čtení, které bylo v říjnu loňského roku. Považuji za potřebné podtrhnout, co je smyslem předloženého vládního návrhu, a to je zpřesnit text zákona v části, která se týká tvorby a čerpání finančních rezerv na úhradu důlních škod, sanace a rekultivace a dosažení jistoty, že v případě úpadku některé důlní těžební společnosti budou zajištěny finanční prostředky uložené na zvláštním vázaném účtu pro účely náhrady důlních škod a sanačně rekultivačních prací.

Hospodářský výbor přijal k tomuto návrhu doporučující usnesení s pozměňovacími návrhy, které jsou pro mne akceptovatelné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Jeho usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 1132/1, respektive 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru kolega Tomáš Teplík.

Pan kolega Vidím má náhradní kartu č. 33.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. I já budu ve své zpravodajské zprávě stručný. Nebudu tady opakovat své výhrady k předloženému textu.

Chtěl bych říci, že tak jak naznačil pan ministr, projednávání této předlohy bylo velmi složité a velmi zdlouhavé. Chtěl bych poděkovat za vstřícnost panu ministru Urbanovi a úředníkům jeho ministerstva. Bohužel nemohu tak učinit v případě jiného ministerstva, a to Ministerstva financí. Neodpustím si poznámku, že bychom byli my všichni, jak tu sedíme, napříč všemi politickými stranami, ušetření celé řady problémů, kdyby se ministerstva pohybovala ve své vymezené působnosti a tuto svoji působnost nepřekračovala.

Nicméně jako zpravodaj hospodářského výboru jsem přesvědčen, že usnesení z hospodářského výboru z 52. schůze, která se konala 22. února letošního roku, je dobrým a asi v tuto chvíli i jediným možným kompromisem mezi představami předkladatelů, respektive duchovních otců, kteří nejsou na Ministerstvu průmyslu, a mezi reálnou praxí. Přimlouval bych se a budu navrhovat pochopitelně i dále, pokud by došlo na nějaké hlasování, aby Sněmovna ve třetím čtení vycházela z usnesení hospodářského výboru, které by poté podpořila. To je vše.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Rovněž do té se nikdo nehlásí, a proto i tu končím. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

51.
Vládní návrh zákona o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným
a bezpečnostním účelům na území České republiky a o změně zákona č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
(zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem)
/sněmovní tisk 1162/ - druhé čtení

 

I tento návrh uvede pan ministr Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, cílem předloženého návrhu je právně upravit nakládání s bezpečnostním materiálem, protože tato komodita v současné době nepodléhá žádnému povolovacímu ani kontrolnímu režimu. Má tak být do budoucna zabráněno tomu, aby nedocházelo k nekontrolovatelnému shromažďování nebo jinému nakládání s těmito komoditami, a mají se tím omezit případná bezpečnostní rizika z toho vyplývající.

Hospodářský výbor schválil na své schůzi pozměňovací návrhy legislativně-technického charakteru, se kterými plně souhlasím.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Usnesení výboru, a to hospodářského, jemuž jsme návrh přikázali v prvním čtení, bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1162/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, hospodářský výbor projednal předložený vládní návrh zákona na své schůzi 22. února. Jeho usnesení včetně pozměňovacích návrhů máte uvedeno ve sněmovním tisku 1162/01. Hospodářský výbor přijal pouze legislativně technické úpravy tohoto zákona a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby zákon schválila ve znění navržených pozměňovacích návrhů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Höniga. Prosím. Po něm pan kolega Teplík.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl včera rozdán na lavice spolu s důvodovou zprávou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové, velmi se omlouvám, že vás tady zdržím svým krátkým pozměňovacím návrhem, ale nemohl jsem jej přednést na hospodářském výboru, neb jsem byl na zahraniční cestě.

Tak tedy můj pozměňovací návrh spočívá v následujícím. V § 1 odst. 2 text: "Nakládáním podle odstavce 1 se rozumí nabývání vlastnictví, držení, nákup a prodej, půjčování, vývoj, výroba, úprava, uschovávána, skladování, přeprava, znehodnocování a ničení věcí, jejichž druhy a výčet jsou vedeny v příloze k tomuto zákonu."

Dále v § 15 odst. 3 vypustit poslední větu.

V § 23 za slovním spojením "policejního zaměření" udělat tečku a zbytek textu vypustit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já se také přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán na stoly.

Ještě bych přednesl jeden krátký pozměňovací návrh, a to v tisku 1162. Za dosavadní část třetí se doplňuje nová část čtvrtá. Část čtvrtá. Změna zákona o povinném značení lihu. Článek 8. V § 15 zákona č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona č. 545/2005 Sb. se doplňuje odstavec 4, který zní: "(4) Držiteli, který podal návrh na registraci do 31. prosince 2005, odebere kontrolní pásky do 31. května 2006 a vrátí celnímu úřadu nepoužité kontrolní pásky do 30. září 2006, vrátí celní úřad hodnotu, za kterou byly kontrolní pásky zakoupeny."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Teď dva kolegové. (Poslanci Melčák a Koudelka.) Buď starší, nebo hezčí. Pan kolega Koudelka bez udání metody výběru.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já se hlásím k hezčímu.

Vážená Sněmovno, dovoluji si načíst tento pozměňovací návrh. Vkládá se nová část třetí, která zní: Část třetí. § 23. V § 95 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění zákona č. 147/2001 Sb. a zákona č. 342/2005 Sb., se vypouštějí slova "a na vysoké vojenské školy se nevztahuje též § 2 odst. 2" a na konec se vkládá nová věta: "Státní vysoké škole mohou být poskytnuty prostředky dle § 18 odst. 5."

Ostatní části a paragrafy se přečíslují.

Podotýkám, že novelou učiněnou v minulém roce od 1. ledna začala platit nová pravidla pro dotace na ubytování a stravování studentů na veřejných vysokých školách. Došlo ovšem k tomu, že není upravena tato problematika u studentů na státních vysokých školách, kteří nejsou ve služebním poměru ať v Armádě České republiky nebo v Policii České republiky. Jinými slovy na Policejní akademii a na Univerzitě obrany nemohou být civilním studentům, kteří nejsou vojáky či policisty, dávány příspěvky, na které mají jinak civilní studenti právo na veřejných vysokých školách.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Melčák. Po něm pan kolega Schling.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP