Neautorizováno !


 

(12.50 hodin)

Poslanec Václav Exner: Tak ještě jednou. Pan poslanec Janeček mluví o tom, že ne každý podle zákona 255 mohl být uvažovanou a váženou osobou. Byl tam určitý výběr. On ale chce tady, pokud zařadí člověka do určité kategorie, aby bez jakéhokoliv výběru tento člověk byl zařazen pod působnost tohoto zákona. Musím konstatovat, že v mnoha případech je psychická újma, psychické působení horší než fyzické omezení pohybu člověka a to je právě to, co pan poslanec Janeček bohužel teď navrhuje. Musím tedy konstatovat, že on chce být přesně jako ti, jejichž jednání je z hlediska dnešního pohledu nepřijatelné proto, že vývoj názoru lidstva na to, co jsou svobody, co jsou práva, co je trest, se prostě a dobře za tu dobu vyvinul.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Josef Janeček a pak pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Josef Janeček: Já dávám za pravdu poslední větě kolegy Exnera, totiž že pojmy, co je demokracie, co je zločin a co je trest, se vyvíjely. Tato republika může být neskutečně hrdá na to, že zde v této zemi se velmi přesně vědělo, co je demokracie a co jsou lidská práva. Tato země poskytovala politický azyl demokratům, kteří utíkali z Ruska před běsněním ruských komunistů. To tato republika věděla. To, že najednou se snažíme vrátit kolo dějin zpět, jakoby říct, že o tom, co je demokracie, začínáme uvažovat až po roce 1989, je možná z velké části pravda a jenom to dosvědčuje, jak hlubokou morální devastací jsme za čtyřicet let komunismu prošli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, jenom poznámku. Když jsme psali tento zákon, tak jsme si byli vědomi, že je vždycky těžké rozlišit zásluhu od něčeho špatného, když se člověk v určité době chová dobře, nebo dokonce hrdinně, a v určité době se chová špatně a zbaběle. Proto nabídnu abstrakci. Představte si, že u nás by byl komunismus už za první republiky, a pak teprve by přišla německá okupace. Představte si člověka, který by se choval hrdinně v komunistické době, to je abstraktní, v první republice, byl by třeba zavřen, byl by mučen, a poté by nastala obrácená situace a v době fašismu by si zadal s fašismem. Dali bychom mu vyznamenání, nebo bychom mu nedali vyznamenání?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím a obecnou rozpravu končím.

Poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhy, které padly v první části obecné rozpravy na minulé schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v rozpravě vystoupilo celkem deset poslanců a poslankyň, v rozpravě padl návrh na zamítnutí návrhu zákona již v prvním čtení, a to od zpravodaje a od poslankyně Gruntové. K tomuto návrhu se připojil i poslanec Jičínský.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Všechny vás odhlásím a také pozvu všechny kolegy a kolegyně, aby se dostavili do jednacího sálu. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 33 z přítomných 109 poslanců pro návrh hlasovalo 68, proti 36. Návrh na zamítnutí byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Kolegyně a kolegové, blíží se 13. hodina. Nebudu již zahajovat projednávání dalšího bodu.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych jenom dodal, že jsme rozhodli o tom, že možná je nám bližší pan doktor Vaš než Heliodor Píka. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli vyhlašuji polední přestávku. Naše odpolední jednání zahájíme jako obvykle ve 14.30 hodin. Pro členy organizačního výboru připomínám, že za malou chvíli zahájíme jednání organizačního výboru. Přeji vám dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP