Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)
(pokračuje Mejstřík)

Co se týče dopadu na veřejné rozpočty. My jsme dopady konzultovali s patřičnými odbory Ministerstva financí České republiky a v podstatě ministerstvo konstatuje, že co se týče dopadů na veřejné rozpočty obcí a krajů, tak jsou zanedbatelné, jsou v řádu, opravdu v řádu desítek milionů - 65 milionů plus minus. Jiné dopady na ekonomiku lze charakterizovat jako neutrální.

Navrhovaná úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a právo Evropské unie uvedenou problematiku neupravuje, takže to je zcela na naší vůli.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane senátore. Organizačním výborem byla zpravodajkou pro první čtení stanovena paní poslankyně Anna Čurdová, která je ovšem na zahraniční pracovní cestě, a proto by ji měl zastoupit pan kolega Eduard Zeman. Nicméně je to změna, která podléhá hlasování, a prosím, abyste mi věnovali pozornost.

 

Budeme hlasovat o změně zpravodaje pro prvé čtení tohoto návrhu zákona a hlasováním bychom měli určit, že zpravodajem pro prvé čtení bude pan poslanec Eduard Zeman.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 69. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 117 pro návrh 71, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Slovo má pan kolega Zeman.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, zákon je velmi stručný - má dvě části. Zástupce předkladatelů je celkem zřetelně vysvětlil. Já nemohu jinak než s odkazem na stanovisko vlády, která první část považuje za ekonomicky problematickou a druhou část z hlediska mezinárodního považuje za nevhodnou, nemohu navrhovat jinak než zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Já přesto, že tento návrh podporuji, chtěl bych jenom jednu faktickou poznámku k panu senátorovi. V denním tisku proběhlo, že pan senátor zdůvodňoval tento návrh tak, že Velký pátek je nutno zařadit do státních svátků proto, že byl vzkříšen Ježíš Kristus. Já bych ho jen upozornil, že Ježíš Kristus byl v tento den ukřižován, vzkříšen byl o tři dny později (oživení v sále), tak kdyby mohl případně tento svůj výrok ve sdělovacích prostředcích poopravit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Janeček, po něm paní kolegyně Gruntová.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, já jsem snad ani nechtěl k této věci vystupovat, jenom mě zarazilo slovo zpravodaje, že by to byl svátek z mezinárodního hlediska nevhodný. Já se domnívám, že… Je to jinak?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ne, ne. Upozorňuji vás, že kolega Zeman řekl, že zrušení druhého svátku považuje z mezinárodního hlediska za nevhodné.

 

Poslanec Josef Janeček: To je něco jiného, to jsem se přeslechl. Omlouvám se. Ale to, co si myslím, že je podstatné na tomto návrhu, totiž že bych ho právě pokládal za svátek z mezinárodního pohledu vhodný, totiž za jakýsi symbol nenásilí. My víme, že po celém světě se šíří různá vlna násilí, že jakoby znovu chceme řešit věci silově místo diskusí, a takovýto svátek by mohl být přijatelný pro všechny lidi, kteří rádi žijí v míru, jako svátek nenásilí, a proto já tento návrh podporuji.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní kolegyně Gruntová.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, jak pan senátor uvedl, tak jejich návrh, senátní návrh, spočívá ve dvou změnách stávajícího zákona. Za prvé se navrhuje mezi ostatní svátky, tedy jako další den pracovního klidu, zařadit Velký pátek. Já bych chtěla jenom podotknout, že dosud máme šest ostatních svátků a mezi nimi jsou čtyři církevní. S ohledem na to, že převážná většina našich občanů se nehlásí k žádné církvi, domnívám se, že případný další volný den by již nemusel být právě církevní svátek; a vhodných dnů bychom jistě nalezli víc - například 2. listopad, Památka zesnulých. Ten by odpovídal skutečnému zájmu o volno v tento den mezi občany.

Za druhé se navrhuje vypustit z významných dnů 8. březen - Mezinárodní den žen. Dovolím si připomenout, že tuto změnu paragrafu 4 odst. 1 navrhoval už roku 2003 při projednávání novely dotčeného zákona, jednalo se o sněmovní tisk 281, pan poslanec Pleva, což při hlasování většinově podpořili poslanci klubu KDU-ČSL, US-DEU a ODS, jakož i devět poslanců, mužů, ze sociální demokracie, a z poslaneckého klubu KSČM se zdrželi hlasování dva poslanci a jedna poslankyně, návrh nepodpořil nikdo. K přijetí návrhu chybělo osm hlasů. V lednu 2004 Senát vrátil návrh zákona Poslanecké sněmovně a jedním z pozměňovacích návrhů bylo vypuštění významného dne 8. březen - Mezinárodní den žen. Poslanecká sněmovna 10. ledna 2004 setrvala na svém návrhu zákona, který byl vyhlášen 5. března 2004 ve Sbírce zákonů v částce 32 pod číslem 101/2004. A ve sněmovním tisku 1168 se k tomuto návrhu máme znovu vracet.

Já opravdu nevidím žádný důvod, abych tento návrh podporovala, a podávám návrh na zamítnutí sněmovního tisku 1168.

Děkuji za pozornost i za podporu mého návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Teď dvě přihlášky - pan poslanec Pleva a pak pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chtěl bych vaším prostřednictvím ujistit paní kolegyni Gruntovou, že i tzv. dušičky 2. listopadu jsou církevním svátkem, takže by si mnoho nepomohla.

A dále podávám návrh na zkrácení lhůty o 30 dní.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já nebudu zastávat tak tvrdé stanovisko jako možná kolegyně Gruntová. Mně, abych pravdu řekl, nedělá velký problém Velký pátek, ale co mně dělá problém, je vypuštění jako významného dne Mezinárodního dne žen. Já nevím, jestli páni senátoři nemají rádi ženy nebo ženy nemají rády pány senátory. Možná že v některých případech se nedivím. Ale jsem tedy pro to, že si myslím, že by přece jenom se měla tato materie dostat do výborů právě proto, že nemám tak velký odpor k tomu Velkému pátku, nicméně chápu, že kolem toho bude vedena zřejmě velice složitá a komplikovaná debata, a z toho důvodu navrhuji prodloužení lhůty o 20 dnů.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nikdo další se nehlásí… Tak přeci jen. Pan poslanec Janeček, pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Josef Janeček: Víte, to je úsměvné. Karel Vymětal dobře ví, že prodloužení lhůty o 20 dnů je totéž co zamítnutí, a v tom případě si myslím, že by bylo férovější prostě říct na rovinu: Nesouhlasím s tímto návrhem a zamítám ho. Čili v tomto pohledu musím říct, že postoj kolegyně Gruntové je jasný, čitelný - prostě ho nechce, je proti, navrhuje zamítnutí. Ale říkat, já vlastně ho jakoby chci, a udělám všechno pro to, aby spadl pod stůl, není myslím tak zcela fér.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP