Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Tím končí projednávání bodu 98, sněmovní tisk 1247 v prvním čtení. Můžeme přistoupit k dalším návrhům.

Měla jsem avizovaný procedurální návrh pana kolegy Václava Exnera. Prosím, aby tento návrh přednesl.

 

Poslanec Václav Exner: Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, navrhuji, abychom u bodů 99 až 108 spojili rozpravu k těmto bodům, protože ve všech případech jde o velmi podobné smlouvy - o zdanění příjmů z úspor. Domnívám se, že i pro zpravodaje i pro pana ministra i vlastní rozpravu to povede k úspoře času.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tento návrh. Než o něm budeme moci rozhodnout, musím konstatovat, že zpravodajkou k bodům 99, 100, 101, 102 a 103 je paní poslankyně Konečná. Zpravodajem k dalším bodům, které by se měly stát součástí onoho hromadně projednávaného bloku smluv, je u čísla 104, 105, 106, 107 a 108 schváleného pořadu schůze pan kolega Schwippel, který zde není, ale je přítomen pan poslanec Dub, který by se ujal v prvém čtení této zpravodajské role. O tom ovšem musí rozhodnout Sněmovna. Nejprve požádám, aby Sněmovna vyjádřila souhlas s tím, aby zastoupil pana kolegu Schwippela v těchto prvních čteních pan poslanec Dub. Pokud bude udělen tento souhlas, budeme hlasovat o tom, zda tyto smlouvy mohou být projednávány najednou.

 

Nejprve prosím Sněmovnu o souhlas s výměnou zpravodaje pro prvé čtení u bodů 104 až 108 - místo pana kolegy Schwippela pan kolega Dub.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s výměnou zpravodaje pro prvé čtení, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 73 přítomno 82, pro 70, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme hlasovat o sloučení debaty u bodů 99 až 108, jak zazněl procedurální návrh pana poslance Exnera.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem na sloučení rozpravy? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 74 přítomno 83, pro 62, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme postupovat v duchu tohoto procedurálního návrhu. Nejprve tedy zahajuji projednávání bodu

 

99.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva o zdanění příjmů z úspor
mezi Guernsey a Českou republikou
/sněmovní tisk 1237/ - prvé čtení

 

Opět požádám o úvodní slovo místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že předkládané smlouvy, tisky 1237 až 1246, se shodují z hlediska předmětu, ve kterém byly uzavřeny, až na některé odlišnosti, dovolte mi, abych se k těmto návrhům smluv vyjádřil současně a nevyjadřoval se speciálně ke každé smlouvě, jak je projednávána.

Chtěl bych sdělit, že vláda původně tento návrh předložila jako návrh společný jedné smlouvy, ale na základě požadavku legislativy, zejména legislativy Senátu, nakonec vláda tyto návrhy stáhla a předložila je jako souhrn samostatných smluv, to znamená sněmovní tisky 1237 až 1246. Tolik jen na vysvětlení, proč jsou tyto smlouvy předkládány samostatně, ačkoli byly uzavírány ve věcné a časové souvislosti.

K uzavření těchto smluv je Česká republika stejně jako ostatní členské státy Evropské unie zavázána směrnicí Rady číslo 48/2003, o zdaňování příjmů z úspor ve formě vyplácených úroků ze dne 3. 6. 2003. Ustanovení této směrnice jsou do českého právního řádu implementována § 38 zákona číslo 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Tato směrnice, ustanovení článku 17 odstavec 2, výslovně předpokládá uzavření výše uvedených smluv s relevantními závislými územími Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a závislými územími Nizozemí.

Smlouvy zařazené na program jednání Sněmovny jako tisky číslo 1237 až 1241 jsou prováděny prozatímně, a to v souladu s článkem 25 Vídeňské úmluvy o smluvním právu a článkem 27 směrnice vlády pro sjednávání, vnitrostátní projednávání a ukončování platnosti mezinárodních smluv vyhlášené usnesením vlády 131 ze dne 11. 2. 2004 od data účinnosti směrnice, které bylo rozhodnutím Rady stanoveno na 1. 7. 2005. Smlouvy zařazené na program jednání jako tisky 1242 až 1246 jsou také prováděny od 1. 7. 2005 prozatímně. Prozatímní provádění těchto smluv bylo sjednáno na základě zmocnění prezidentem republiky na návrh vlády podle usnesení číslo 680 ze dne 1. 6. 2005.

Základním principem uzavření těchto smluv je zajištění efektivního zdanění tím způsobem, že ke zdanění úrokových plateb dojde ve státě bydliště příjemce, skutečného vlastníka úrokových příjmů pro daňové účely. K zamezení daňových úniků bude realizována automatická výměna informací, při které kompetentní úřad smluvního státu platebního zprostředkovatele sdělí informace týkající se identifikace příjemce úrokových příjmů, platebního zprostředkovatele a konkrétní úrokové platby kompetentnímu úřadu smluvního státu trvalého bydliště skutečného vlastníka úrokového příjmu. Tato automatická výměna informací bude probíhat v souladu s principy směrnice Rady číslo 799 o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských států v oblasti přímých daní a daní z pojistného, která byla do právní úpravy České republiky implementována zákonem 253/2003, o mezinárodní pomoci při správě daní.

Z důvodů strukturálních odlišností právních řádů některých smluvních států umožňuje směrnice odložit po dobu přechodného období provádění této automatické výměny informací. Ze strany těchto zemí bude výměna informací nahrazena uplatňováním srážkové daně, jejíž výnos bude ve výši 75 % postoupen daňové správě země, ve které je skutečný vlastník úrokového příjmu rezidentem. Po první tři roky bude srážková daň činit 15 %, další tři roky 20 %, poté 35 %. Konkrétně se tedy jedná o Guernsey, Jersey, Ostrov Man, Antily, Britské Panenské ostrovy a Turks a Caicos. Česká republika však i ve vztahu k zemím aplikujícím srážkovou daň po dobu přechodného období bude uplatňovat automatickou výměnu informací.

Uzavření smluv zvýší efektivnost daní z příjmů z úspor v rámci členských zemí Evropské unie a relevantních závislých území, na základě čehož se předpokládá přímý dopad na zvýšení daňových příjmů státního rozpočtu.

Předmětné smlouvy patří mezi dvoustranné mezinárodní smlouvy, které v České republice musí být vnitrostátně projednávány jako smlouvy prezidentské.

Z uvedených důvodů si dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu, aby s těmito smlouvami vyjádřila při svém jednání souhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím nyní o slovo zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Kateřinu Konečnou.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás příliš nezdržovala, protože si myslím, že pan ministr řekl vše, co bylo potřeba říci k těmto sněmovním tiskům. Možná pro nás některé spíše zajímavým z geografického hlediska, protože jsme si oprášili zeměpis.

Nicméně nedá mi to a zeptám se na jedinou věc pana ministra.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím, abyste věnoval pozornost paní zpravodajce.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Pane ministře, jak bývá zvykem v předkládacích zprávách, přestože jsme si zvykli, že u mezinárodních smluv to bývá, zde to chybí. Mohl byste odhadnout očekávaný přínos pro státní rozpočet po vstoupení těchto smluv v platnost? Osobně se domnívám, že bude minimální, nicméně nedá mi to, abych se vás na to nezeptala. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP