Neautorizováno !


 

(10.40 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Kdo se o to pokouší, jedná proti ústavě a proti zájmům demokraticky smýšlejících občanů. A to je hlavní důvod, proč navrhuji posuzovanou předlohu k zamítnutí.

Dámy a pánové, dovolte mi učinit ještě několik poznámek. Jde o přímou reakci na úvodní vystoupení.

Především chci zdůraznit, že nechceme žádné návraty. Ani k první republice, která řešila občanskou stabilitu na úkor zbídačování pracujících, ani k předlistopadovému režimu, jenž řešil ekonomické otázky na účet některých občanských svobod. Tvrdím také, že lež zůstane lží, ať lže kdokoliv. Podobně pomluva, křivé svědectví, justiční vražda. Justiční vražda zůstane hanebnou skvrnou, ať jde o Husa, Rosenbergovy, Slánského či Horákovou, ať se kryje zájmy církve, zájmy kapitalismu nebo zájmy komunismu. Skutečný zájem pokroku nemůže nikdy spočívat na cynismu vůči osudům jedinců, na systematickém lhaní, na machiavelistickém taktizování, na zásadě, že vůči odpůrci je vše dovoleno. Podobně zůstane jakékoliv odborné zkreslování skutečností hanebností, ať vystupuje pod aureolou velikého Urválka nebo pod záštitou velikého Bendy, Mejstříka či Štětiny. (Potlesk poslanců KSČM.)

Dámy a pánové, mnohé se nám - a mluvím teď trošičku i za Komunistickou stranu Čech a Moravy, nejenom za sebe - dnes tady podsouvalo. Je to nesmyslné tvrzení, které nemá žádný reálný základ. Stačí si prostudovat naše poslední sjezdové závěry. Jen tak pro pořádek: VI. sjezd Komunistické strany Čech a Moravy svým usnesením jasně odmítl praxi, která připouští nebo ospravedlňuje omezování demokracie, diskriminaci nebo represi za názory.

Ještě k několika problémům.

Musím bohužel konstatovat, že z různých otázek, které zde byly prezentovány o marxismu, jako by čišely ty nejméně kvalitní propagandistické brožurky předlistopadového režimu. Marxismus byl a je ucelenou materialistickou teorií o společnosti. Byl a je uznáván, byl a je samozřejmě i zatracován. Nicméně není překonán. Ostatně stačí si zajít na některou ze západních univerzit. A pokud mám k tomu učinit drobnou poznámku, zdá se, že marxismus asi brzy bude i pro současné mladé lidi přitažlivý. Už dnes, a máme k tomu dost důkazů, mnozí vysokoškolští i středoškolští studenti se o marxismus zajímají, a nejen proto, že má kouzlo zakázaného ovoce.

Dámy a pánové, dovolte mi na závěr ještě citát: "Existuje několik druhů lidí v ochranné vazbě. První jsou profesionální zločinci, kteří spáchali nezávažnou vraždu, někam se vloupali. Ti jsou nejslušnější. Druhá skupina se skládá z politických vězňů. To už je horší společnost. Pak se dostáváme ke třetí skupině, ta reprezentuje odpad lidství a zdechlý plod našeho společenského života. Jsou v ní Židé. A existuje ještě čtvrtá skupina, která, pohlížíme-li na ni z pohledu lidské bytosti, stojí hluboko dokonce i pod Židy. Mohu si ušetřit námahu a nemusím tuto chamraď vůbec popisovat. Jsou to komunisté." Tak pravil reichsführer SS Heinrich Himmler k rakouským vězňům v Dachau bezprostředně po anšlusu v březnu 1938.

Uznejte, že ani různí Mejstříci a Štětinové by to nemohli říci lépe. (Potlesk poslanců KSČM.)

Co platno některým, kdyby si sněhobílou košili navlékli, když z pod ní prosvítá hnědé tričko. Vskutku nelze kázat o protikomunistickém tažení a nenasávat přitom nacistické splašky.

Ne, nehodlám nadále dráždit senátory Mejstříka a Štětinu. Mohlo by jim rupnout v kouli a nasadili by na mne po mašínovsku nástroje, které zabíjejí.

Dámy a pánové, svého času jsem v televizi sledoval medailonek akademika Otto Wichterleho. Jeho úsměvný nadhled se vznášel nad světem, tím minulým i tím dnešním. Vznášel se nad všemi režimy, které prožil, nad všemi ideologiemi, kterým nevěřil, nad lidskou malostí, kterou poznal. Nikoho nezatracoval, nikoho neodsuzoval. Vědom si toho, že čas se krátí lidem dobrým i zlým. Holt šlo o nespornou osobnost. Režim nerežim. Proti gustu žádný dišputát. Proti blbosti žádné sérum, senátor nesenátor.

A kdo se povyšuje, bude ponížen. Do propadliště dějin nikoho neposílám, navrhovatelé sami se svým jednáním i tlacháním stávají malými a ještě menšími, až propadnou kanálovou mříží.

Kéž zašlá bludice antikomunismu definitivně spočine tam, kde jí bude nejlépe. Pod smuteční vrbou dějin. A staniž se tak brzy za dnů našeho života, amen.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní vystoupí paní poslankyně Lenka Mazuchová, ještě předtím s faktickou poznámkou pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, myslel jsem, že mě drzosti komunistické strany nevyprovokují k reakci, ale vzhledem k tomu, že si syn komunistického estébáka a mučitele politických vězňů bere do úst mého otce, tak proti tomu se ohrazuji. Prosím, aby to už nedělal víckrát a aby těchto drzostí nechal. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní tedy paní poslankyně Lenka Mazuchová.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jako zpravodajka petičního výboru Poslaneckou sněmovnu seznámila s tím, že v současné době je projednávána žádost, tedy petice na zrušení komunismu. Mojí povinností tedy je vás s tím seznámit a já si ji dovolím přečíst:

My, níže podepsaní občané České republiky, prohlašujeme: Komunisté v naší zemi jsou stejným ohrožením demokracie, jako byli kdysi nacisté. Patnáct let po listopadu 1989 usilují o získání moci, aniž by alespoň vyjádřením lítosti a omluvou přispěli k tomu, aby se náš národ vyrovnal se svou komunistickou minulostí. Nezřekli se symbolů a názvů, které pro tisíce občanů znamenaly smrt a pro statisíce vyhnání, ztrátu svobody, majetku, půdy či zaměstnání nebo zákazy studia. Trvá-li KSČM na názvu komunistická, trvá tím na třídním boji, diktatuře proletariátu a omezení vlastnických práv občanů jako na ideologii, kterou je třeba uskutečnit v praxi. Pak je nutné požadovat její vyloučení z demokratické soutěže politických stran. S úctou k památce zničené země a statisíců zmarněných životů žádáme poslance a senátory, aby přijali právní normu, která by zakázala propagaci nacismu, komunismu a fašismu v názvech a programech politických stran. Vyzýváme vás ve jménu budoucnosti: Zakažte symboly diktatury.

Tato petice je projednávána na petičním výboru a oznamuji, vážené kolegyně a kolegové, že v současnosti ji podepsalo 11 519 lidí a další podpisy přicházejí elektronickou podobou nebo v podobě mailů.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP