Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Dostaly se k moci demokratickou cestou, aby ji pak tím nejhrůznějším způsobem demontovaly. Proto je tak důležité umět odpovídat na otázku, jak se to mohlo stát, proto je tak důležité vyrovnání s minulostí, právě proto, aby se to nikdy nemohlo opakovat. Proto je tak nesmírně důležité být citliví na všechny příznaky a sebemenší symptomy v situacích, kdy jako bychom si neuvědomovali nesmírná rizika, která plynou z chování a hnutí, která nerespektují skutečný obsah demokracie, kterým jsou základní lidská práva a svobody.

Představte si - už tu bylo několik odkazů na situaci v Německu, já si dovolím také jednu paralelu - že v roce 1960 předseda vlády Spolkové republiky Německo řekne, že je připraven se ve svém vládnutí opírat o nacistickou stranu. Naprosto nemyslitelný výrok. V České republice tento výrok zaznívá zcela otevřeně, a to přesto, že současný předseda vlády odmítá přiznat, že Komunistická strana Čech a Moravy je demokratickou stranou. On říká, že ji nepokládá za stranu plně demokratickou. Přesto se může hodit k vládnutí v demokratickém státě. Bude to potom opravdu ve svém obsahu plně demokratický stát? Představte si, že v roce 1960 ministr kultury Spolkové republiky Německo řekne, že nacisté mohou prospět této zemi, když budou mít moudré názory. Naprosto nemyslitelný výrok. Přesto ministr kultury České republiky se tohoto výroku ve vztahu ke komunistům dopustí, a nepohne se ani lísteček.

Zákony samozřejmě mají svůj symbolický význam. To není jenom o tom, co se smí a nesmí, ale je to signál, kterým ústavodárné shromáždění říká, co pokládá za správné, za riskantní a za nesprávné. A jestliže mnoho dnes velmi vysoce postavených ústavních činitelů, a jsou to jistě vzory, se dopouští částečného matení pojmů, tak kdo jiný než Parlament jako instituce by měl na toto riziko upozornit a říci, že jsou tady hnutí, která ohrožují cestu ke snížení deficitu mezi obsahem a formou demokracie, protože směřují k potlačování základních práv a svobod, a jsou to hnutí zejména nacistické a komunistické? Kdo jiný než Parlament by tento signál měl říci právě proto, aby nedocházelo k takovému matení pojmů, aby někdo neříkal, že komunisté nebo nacisté mohou prospět této zemi, když budou mít moudré názory?

Já bych chtěl poděkovat horní komoře, že jako instituce toto řekla, tento společenský signál vydala. Velmi bych si přál, aby to řekl Parlament jako celek. Ne pro tu minulost, ne proto, abychom si tady vyčítali tatínky a dědečky, ale pro tu budoucnost, aby se to prostě nemohlo opakovat. Dovolím si proto říci, že ten, kdo si opravdu z duše nepřeje, aby se to opakovalo, podpoří tento návrh zákona. Komu se po těch časech stýská, bude mít jiný názor.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, protože se mohlo stát, že ne všichni se dostali k přečtení těch rozhodujících materiálů, které máme jako Komunistická strana Čech a Moravy, dovoluji si panu Holáňovi a panu Kalouskovi na jejich obavy odpovědět citací z úvodu našeho volebního programu. Bude to velmi krátká citace: "Dlouhodobá orientace KSČM je nemyslitelná bez trvalé kritické distance od všeho, co znamenalo zneužití moci a deformaci socialistických myšlenek. KSČM odmítá jakékoliv ospravedlňování omezování demokracie, diskriminace nebo represe za názory v minulosti i současnosti."

Dovedete si, přátelé, kolegové, představit, že v dnešní době kritického pohledu občanů, v dnešní době mediálního světa a mediální moci bychom si cokoliv z takto závažných tvrzení mohli dovolit zpochybnit nebo snad nedodržet? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. S faktickou pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pan poslanec Kováčik citoval z programu KSČM. Dovolte to prosím i mně.

Program Komunistické strany Československa pro zemědělství, našim rolníkům, rok 1946: "Léta lhali reakcionáři naší vesnici, co by se stalo, kdyby se komunisté dostali k vládě - sebrali by vám majetky, nahnali by vás do kolchozů a zavřeli by vám kostely. Tak lhali našim zemědělcům. A co je skutečností? Komunistická strana Československa neochvějně hájí soukromé vlastnictví půdy a vesnici, bude podporovat soukromé rolníky a každé násilné zakladatele kolchozů bičem požene z české vesnice." (Potlesk zprava.)

To je doslovný citát programu z roku 1946. Máme 60. výročí od těchto voleb, a troufnu si říci, že komunistické hnutí se prostě nezměnilo.

Připojuji se ke kolegovi Holáňovi, abych řekl: Je mi líto, kolegové, ale já vám nevěřím. Do toho programu si můžete napsat co chcete. Pokud na základě toho programu se dostanete k moci, začnete se chovat zase jako komunisté. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak. Teď s faktickou poznámkou pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Chci říci jenom jednu poznámku. Vaším prostřednictvím, pane předsedající. Víte, pane předsedo Kalousku, tady, v této místnosti, v této Sněmovně, si můžeme vzájemně věřit nebo nevěřit, můžeme dělat vzájemné dohody, můžeme tady spolu nějakým způsobem vycházet či nevycházet, spolu schvalovat zákony, hlasovat spolu například pro mateřské příspěvky a různé jiné věci, ale koneckonců o tom rozhodne ten, kdo nám jako komunistům dlouhodobě dává podstatně více hlasů než vám jako křesťanským demokratům. Já si přeji, abychom tu spolu byli i nadále, v Poslanecké sněmovně. Já věřím, že ten dvouciferný výsledek, který očekáváte, nebude dvouciferný výsledek 4,9.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dovolte mi faktickou poznámkou k vystoupení pana Kalouska. Já tady nebudu citovat jako on některá vyjádření jiných prezidentů, jako on, kupříkladu prezidenta Havla z roku 1989 - 1990. To bychom se nasmáli! Ale chci věřit tomu, že pan Kalousek nelhal v jedné věci - když tady řekl, že komunistická strana se dostala k moci demokratickou cestou. Nevím, jestli si byl vědom toho, co říká, ale jinak v této Sněmovně zaznívalo vždycky něco o puči. Já mu za to děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gongolovi. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Josef Janeček, připraví se pan poslanec Zdeněk Jičínský.

Pan poslanec Nájemník má náhradní kartu číslo 12.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, vážené kolegyně, já se domnívám, že toho bylo řečeno velmi mnoho, čili skutečně už jen několik poznámek, a to možná proto, že mluvíme a vyslovujeme stejná slova, ale pod těmi slovy máme a rozumíme jiný obsah.

Pan poslanec Grebeníček hovořil o tom, že v historii se děly různé nepravosti. Má zcela jistě pravdu. Problém je v tom, že jedině v té historii, která byla definována oním nacistickým či komunistickým zločinem, se tyto věci děly nikoliv rozporu, ale v souladu s komunistickou či nacistickou ideologií. Čili není pravda, že došlo k nějakým úchylkám, k nějakému zneužití. To, co se dělo, bylo v souladu s komunistickým programem. Ostatně onen ústavní článek o vedoucí úloze strany, čímž tato strana deklarovala svoji nadřazenost nad všemi ostatními, a to dokonce formou ústavního zákona, je článek z roku 1960. Pan profesor Jičínský mi to jistě potvrdí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP