Neautorizováno !


 

(12.30 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Z lidožroutské minulosti svých předků si dnešní Fidžijci prý nedělají hlavu. V muzeu ve městě Suva je vystavena bota, jediné, co zbylo z misionáře Thomase Bakera. Proč to říkám? Protože jde o jistou démonizaci, a vy se pokoušíte dnes tady démonizovat Komunistickou stranu Čech a Moravy. Já tvrdím, že démonizace protivníka je zřejmý pozůstatek šamanských praktik. Jak to sedí dohromady - humanita a demokracie a fígle primitivních čarodějů?

Ano, z jiného soudku je moje reakce na vystoupení poslance Beneše. A to už jenom pro pořádek, protože si myslím, že vystoupil kultivovaně.

Víte, někdo by si mohl říci, že šermovat dnes s termínem fašismus je neodpovědné a lacině demagogické. Americké sdělovací prostředky blízké vládě George Bushe si to ale rozhodně nemyslí. Tímto termínem ovšem nečastují svého prezidenta, ale míří např. na jeho ruský protějšek Vladimíra Putina. Vyčítají mu fašistickou snahu dostat moc v zemi pod svou kontrolu, nadužívání silových ministerstev i neomalené ovládnutí celého ruského průmyslu. Pozoruhodná je přitom i teze, že fašistické Rusko je stále mnohem lepší než Rusko komunistické. Tato otevřená vstřícnost vůči idejím zakladatele fašismu, italského diktátora Benita Mussoliniho, může být pro někoho zarážející, pro americké liberály ovšem není ničím novým. Na nenápadný fašismus vznášející se nad Spojenými státy americkými poukazují už několik let a tvrdí, že kritika fašistických tendencí ruského prezidenta jen naplňuje známé rčení o zloději, který křičí: Chyťte zloděje!

Pan kolega Beneš se zmínil o pozoruhodné postavě do jisté míry opěvovaného demokrata Winstona Churchilla. Ten ovšem svého času prohlásil, že pokud by byl Ital, byl by celým srdcem na straně fašistů. Principy fašismu šířil i Henry Ford. Kromě vynálezu pásové výroby se totiž proslavil i jako zběsilý antisemita. Jeho nenávist vůči Židům dosáhla takové intenzity, že ho Adolf Hitler v předmluvě ke knize Mein Kampf označil za svého duchovního otce. Možná víte, že Fordovy závody ještě v roce 1940 odmítaly vyrábět letecké motory pro Anglii a místo toho produkovaly díly pro pětitunové nákladní vozy, které byly páteří dopravy německé fašistické armády.

Dámy a pánové, už jenom volně do finále. Ublížím panu poslanci Křečkovi, protože řeknu, že jeho vystoupení se mi zamlouvalo. Ano, i já bych mohl připomenout, např. Francouzskou komunistickou stranu. Této straně se po válce přezdívalo "strana zastřelených". Francouzi tak vzdávali hold organizaci, která obětovala osvobození vlasti desetitisíce životů. Nikoho by nenapadlo její roli ani zmenšovat, ani zesměšňovat, natož ji srovnávat s řáděním gestapa. Po osvobození Paříže z fašistického područí vstoupil, a to asi víte, do komunistické strany i slavný Pablo Picasso, stejně jako řada dalších levicových umělců a intelektuálů.

Dámy a pánové, všichni známe známý citát Otto von Bismarcka: "Nikdy se tolik nelže jako před volbami, po absolvovaném lovu a průběhu války." Já znám ještě jeden citát z dílny německého filozofa iracionalismu Arthura Schopehauera: "Múza dějin Clio je skrz naskrz nakažená a prolezlá lží jako děvka z ulice syfilidou."

Byl bych rád, abyste si pamatovali, co tady řekl nejen profesor Jičínský, ale i kolega Křeček. Nechtějme, abychom vnímali dějiny jako nakažené syfilidou. Dejme do toho rozum. A ukazuje se, že je to obrovská práce pro početné řady vysoce kvalifikovaných odborníků. My se nemůžeme ubírat jinou cestou, než jít do finále a hlasovat. Přesvědčováním přesvědčených nepřesvědčené nepřesvědčíte.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Grebeníčkovi. S faktickou poznámkou… (Rozčilený hlas muže z galerie: Odveďte ho!)

Pane, já vás musím napomenout. V Poslanecké sněmovně mohou hovořit poslanci.

Nyní to bude pan poslanec Marek Benda. (Další výkřiky z galerie vyjadřující nesouhlas s vystoupením poslance Grebeníčka.)

Pane, já vás žádám, abyste zachoval klid, posadil se. Pokud potřebujete hovořit, musíte mimo tuto Sněmovnu.

Nyní bude hovořit pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já jsem se přihlásil po projevu pana poslance Grebeníčka, který nám zase předvedl, jak tam v Americe mlátí černochy, s jednou opravdu faktickou poznámkou. Cítím se křesťanským bílým mužem, necítím se vinen v žádném bodě obžaloby. To je první poznámka.

Druhá poznámka směřuje k panu kolegovi Křečkovi a k jeho pokusu zrelativizovat viny komunismu. Já bych mu doporučil knihu Hannah Arendtové Úvod do totalitarismu, napsanou v roce 1955, která nebyla žádnou přesvědčenou pravičačkou, nebo jak to nazvat, která přesně ukazuje, jak komunistická a nacistická strana jsou řízeny stejnými principy, stejným způsobem způsobily svým národům stejné zlo. A chceme-li se zde bavit o Hitlerovi, tak se bavme o maršálu Stalinovi, který dokázal ve svém Sovětském svazu vyvolat několik umělých hladomorů, přesunout celé národy z jedné části Sovětského svazu do druhé části, vyvraždit celé skupiny lidí. Tam vina je a nerelativizujme ji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bendovi. Nyní bude hovořit místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, poté pan poslanec Miloš Titz.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, nepřítomní členové vlády, paní a pánové, nehodlám prodlužovat tuto debatu, jenom řeknu, co je podle mého soudu zatajeno tomuto shromáždění ne tím, že bychom to nevěděli, ale tím, že se to tady v této debatě neříká. "Nejsme jako oni" bylo heslo roku 1989. A já říkám, že KSČM také není tím, čím ji nazýváte.

Zkusme si rozebrat jenom některé pojmy - demokracii, autokracii a demagogii. Demokracie je základním principem toho, že mám nějaký pevný názor, a druhým základním principem demokracie je, že mám respekt k názoru druhého a nesnažím se ho okřikovat nebo zákonem zakazovat, aby přemýšlel on svým způsobem. V autokracii je tomu trochu jinak. Tam prosadím svůj názor a ostatní, kteří by chtěli říci svůj názor, to mají znemožněné, ať už rozhodnutím absolutistického vládce nebo zákonem. V demagogii je to ještě horší. Tam už nejde o prostou tautologii, že A je A, tady není jenom B béčkem, ale je jednoznačně něčím, co lze nazvat přesvědčením o tom, že já jsem jediný, který má pravdu.

Ti, kteří jsou tady přesvědčeni jenom o své pravdě, pochopte, že nejsme ani demagogové, ani autokratové, a že pokud chceme být demokraté, respektujeme váš názor, v klidu jsme ho vyslechli, v klidu vyslechněte i náš a pochopte, že žádnou peticí, která vyzývá k omezení demokratických práv a svobod včetně demokratické soutěže politických stran, politickou stranu, Komunistickou stranu Čech a Moravy, z této soutěže nevyloučíte. Nepomůže vám ani to, že když se vám to nehodí, začnete zpochybňovat rozhodnutí Ústavního soudu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP