Neautorizováno !


 

(15.10 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Součástí tohoto zákona je stanovení pravidel pro čerpadláře, tedy aby bylo jasné, jak má vypadat čerpací stanice, aby pohonné hmoty byly prodávány bezpečně, na základě moderních ekologických pravidel, a také aby existovala rovnost podmínek pro podnikatele.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Urbanovi. Kdo dále se hlásí do rozpravy? Nikdo, takže…(K posl. Vymětalovi:) Ještě v rámci rozpravy, pane poslanče? Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych přečetl dvě legislativně technické úpravy.

Za prvé v usnesení hospodářského výboru se v bodu A2 navrhuje mimo jiné vložení tří nových poznámek pod čarou, které jsou v tomto usnesení zatím pracovně označeny jako 6a, 6b a 6c. Vzhledem k tomu, že se jedná o nový zákon, nikoli jen o novelu, je zapotřebí ty poznámky pod čarou očíslovat průběžnou číselnou řadou. Proto navrhuji, aby tyto poznámky pod čarou obdržely čísla 7, 8 a 9 s tím, že ostatní poznámky se - včetně vnitřních odkazů - přečíslují. Takže to je první legislativně technická úprava.

A za druhé - bude-li přijat pozměňovací návrh D1 poslance Dolejše, bude zapotřebí změnit označení části čtvrté na část pátou.

To je všechno, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. A souhlasíte-li rozpravu uzavřu.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Nechť nás pan zpravodaj Karel Vymětal seznámí se svým názorem, jak budeme postupovat při hlasování, a my případně proceduru podrobíme hlasování, bude-li to třeba. Věnujte prosím pozornost tomu, co vám pan poslanec Vymětal bude říkat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové - děkuji za slovo, pane místopředsedo - navrhuji proceduru takovou, že bychom nejdříve se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, které se týkají předmětného zákona, a potom bychom se věnovali novele zákona, která nesouvisí s původní předlohou vládní. (Předsedající vybízí ke klidu.)

Takže v prvém kroku navrhuji, abychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které jsem přečetl v rozpravě. Dále bychom hlasovali o bodu označeném v pozměňovacím návrhu jako B1. Pokud by neprošel, hlasovali bychom o bodu B2. Dále bychom hlasovali o bodech C1 a C2 dohromady. Pokud by byly schváleny, byly by nehlasovatelné pozměňovací návrhy A1 až 3 a A6 a A7. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu E. Dále o pozměňovacím návrhu F1 až F25 dohromady. Pokud by tyto pozměňovací návrhy prošly, byly by nehlasovatelné A1 až 3 a A6 a A7. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu G1 a G2 dohromady. Pokud by tyto pozměňovací návrhy prošly, byly by nehlasovatelné A1 až 3 a A6 a A7. Poté bychom hlasovali buď o všech pozměňovacích návrzích označených A, event. o zbytku, to znamená o bodech A4, A5 a A8. Tím bychom se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, které se týkají zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích.

Potom bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu uvedeném D a následně o zákonu jako celku.

To je všechno, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Myslím si, že to podrobíme přece jenom hlasování, protože nebudeme hlasovat podle pořadí návrhů, jak byly předloženy.

 

Takže, dámy a pánové, zahajuji hlasování pořadové číslo 250 a ptám se, kdo souhlasí s tím, abychom postupovali podle návrhu, který přednesl pan poslanec Karel Vymětal. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 136 poslanců, 114 pro, nikdo nebyl proti, takže vám Sněmovna dala za pravdu.

 

Hlásí se pan ministr Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, snad se mi podaří tímto mým vystoupením ještě znovu otevřít rozpravu, aby mohli někteří poslanci ještě doplnit některé návrhy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak - asi mi nic jiného nezbývá, asi k tomu máte důvody. Nicméně teď prosím pana zpravodaje, aby sledoval pana poslance Kalu, do jaké míry eventuálně bude třeba znovu podrobit hlasování proceduru.

Takže slovo má pan poslanec Kala.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se, ale to ukončení rozpravy bylo tak rychlé, že jsem nestačil zareagovat.

Chtěl bych velmi stručně, a nebude to mít žádný vliv na proceduru, přednést legislativně technickou úpravu ke svému pozměňovacímu návrhu C2, který vypouští v § 5 odst. 1 písmena a) a b), a následující odst. 2 pracuje právě s § 5 odst. 1 písm. b). Z logiky toho pozměňovacího návrhu tedy je jasné, že odst. 2 se vypouští.

Prosil bych tedy, aby toto bylo zařazeno do hlasování o legislativně technických úpravách, tak jak je přednesl pan zpravodaj. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, pan zpravodaj kýve, že je to v souladu s jeho přesvědčením a znalostmi jednacího řádu. Já tuto velkorysost zcela nesdílím… Ale zdá se, že proběhla průběžná kontrola.

Mohu tedy v tuto chvíli ukončit rozpravu, dámy a pánové? Mohu, takže rozpravu končím.

U vědomí toho, že už jsme hlasovali o proceduře a že nikdo toto hlasování nezpochybňuje, že tedy to, co přednesl pan poslanec Kala, nenarušuje schválenou proceduru, můžeme tedy pokračovat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já potvrzuji, že skutečně to nenarušuje proceduru. Jde o legislativně technickou úpravu.

Takže v prvním kroku podle schválené procedury bychom hlasovali o všech legislativně technických úpravách, jak jsem je přenesl já a pan poslanec Kala. (Stanoviska zpravodaje i ministra byla kladná.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 251. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko ano a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 149 poslanců, 101 byl pro, 7 proti, takže legislativně technické úpravy byly přijaty.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B1, který se týká mobilních čerpacích stanic na zkapalněné plyny u komunikací. (Stanovisko zpravodaje bylo kladné, ministrovo záporné.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 252. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 152 poslanců, 55 pro, 36 proti, návrh nebyl přijat. Budeme tedy hlasovat o návrhu B2.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, o B2, protože B1 nebyl schválen. (Stanovisko zpravodaje bylo kladné, ministrovo záporné.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 253. Kdo souhlasí s B2, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 152 poslanců, pro 73, proti 41, návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP