Neautorizováno !


 

(11.50 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, seznámím vás s poněkud standardním usnesením zahraničního výboru z 52. schůze dne 18. ledna. Usnesení zní: Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Republikou Makedonie o sociálním zabezpečení, podepsané ve Skopji dne 7. října 2005. - Standardní body následují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji a otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Republikou Makedonie o sociálním zabezpečení, podepsané ve Skopji dne 7. října 2005."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 353. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 100 pro návrh 79, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Končím blok druhých čtení smluv. Přikročíme k projednávání bodu č. 86, kterým je

 

86.
Návrh poslanců Michala Haška, Michala Krause a Jiřího Dolejše na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku
České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku
České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku)
/sněmovní tisk 1222/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1222/1. Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas už v prvém čtení, nicméně avizuji, že mi byl doručen seznam poslanců, jejichž počet naplňuje ustanovení § 90, kterým tedy vetují zrychlené projednávání.

V každém případě má slovo za navrhovatele pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, vládo, dovolte mi, abych stručně odůvodnil předložený sněmovní tisk 1222, který je velmi nenápadný svým rozsahem, ovšem dosah v případě přijetí už je větší.

Účelem předloženého návrhu zákona je po faktické stránce zajištění finančních prostředků, které by umožnily řešit kritickou situaci nedostatku potřebných lůžek v domovech důchodců v České republice. V současné době je namísto asi 50 tisíc potřebných lůžek, která odpovídají počtu žádostí o umístění do domova důchodů, kapacita asi 38,5 tisíce ve státním sektoru a 1,8 tisíce lůžek v neziskovém nestátním sektoru. Čekací doba na umístění v domově důchodců činí čtyři až pět let a například jenom v hlavním městě Praze v současné době podle evidence a údajů Ministerstva práce a sociálních věcí je asi 9 tisíc čekatelů, kteří jsou zařazeni na pořadníky a seznamy. Je zřejmé, že tato doba, tedy čtyři pět let, je velmi dlouhá a v řadě případů samozřejmě nedůstojná. Platí také, že demografická křivka stárnutí obyvatelstva se vyvíjí a do budoucna by mohl být problém ještě větší.

Předkladatelé proto navrhují příslušnou novelou zákona o zrušení Fondu národního majetku, aby byla vyčleněna částka 2 mld. korun, aby byla převedena Ministerstvu práce a sociálních věcí a využita na výstavbu nových kapacit, eventuálně posílení kapacit stávajících. Ministerstvo práce a sociálních věcí aktuálně eviduje asi 150 investičních záměrů, které jsou investičními záměry obcí, eventuálně krajů. V rámci řádného schválení státního rozpočtu získává Ministerstvo práce a sociálních věcí ročně asi 250 až 300 mil. korun. Při celkové potřebě 5 mld. korun tak platí, že ročně vyčleňovaná částka standardně pokrývá pouze 6 % celkových požadavků na investice v této oblasti.

Všechny parlamentní strany mají ve svém programu tu více, tu méně rozsáhlé části, kde se hlásí k myšlence zajištění důstojného stáří pro naše seniory. Já věřím, že nepolitickým přístupem k projednávání této materie můžeme umožnit, že deklarované zájmy všech parlamentních stran mohou najít také praktického uplatnění.

Myslím, že jsem dostatečně odůvodnil hlavní princip, který je obsažen v předložené novele zákona. Pro tuto chvíli děkuji za pozornost a těším se na průběh rozpravy v prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení kolega Alfréd Michalík.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, v úvodním slově jste slyšeli důvody, které vedly skupinu poslanců k předložení tohoto návrhu, jehož obdobu jsme v nedávné době schvalovali pod číslem 1172, kdy se jednalo o podobný typ zákona, který umožňuje ze zdrojů Fondu národního majetku financovat některé jiné věci, které doposud zákon schválený v loňském roce, číslo 178/2005 Sb., neumožňoval. Stanovisko vlády k této novele nebo k tomuto návrhu je negativní s ohledem na obavy vlády, že přísun zdrojů ze zbývající privatizace bude nedostatečný a nestačí pokrýt všechny představy a požadavky, které jsou potřebné. Ale s ohledem na to, že se jedná vlastně o záměr a o možnost takovýto převod uskutečnit, není to příkaz k převodu těchto zdrojů, tak si myslím, že by bylo vhodné tento návrh zákona pustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu. S technickým sdělením nejdříve dávám slovo paní kolegyni Šojdrové, připraví se pán poslanci Hanuš a Janeček.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dovolte jen pro stenozáznam uvést, že žádám o opravu hlasování číslo 187. Bylo to hlasování o komplexním pozměňovacím návrhu pana poslance Krákory. Ve sjetině mám ano, hlasovala jsem ne. Neověřovala jsem si hlasování bezprostředně po hlasování, protože ten rozdíl hlasů byl velmi výrazný, nicméně když jsem se ujistila o hlasování, zjistila jsem, že záznam na hlasovacím zařízení je opravdu jiný, než jak jsem měla v úmyslu hlasovat. Prosím, aby byla učiněna oprava. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Hanuš, připraví se pan poslanec Janeček, po něm pan kolega Dolejš.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za udělení slova, pane místopředsedo. Já nemám problém podpořit tento návrh, protože samozřejmě vím jako bývalý starosta, jaká je situace v obcích a krajích v této oblasti, ale spíš bych měl dotaz. Předložení tohoto zákona také předcházely některé fámy, takže bych si dovolil vznést dotaz na předkladatele nebo na zde přítomného pana ministra práce a sociálních věcí, samozřejmě vaším prostřednictvím, pane předsedající, zda pro tyto peníze už jsou připravené akce nějak vyjasněné, nebo zda budou mít šanci obce, eventuálně kraje, které je uplatnily již před časem, na nárok nebo požadavek na peníze pro tyto účely. Předem děkuji za odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji a slovo má pan kolega Janeček. Připraví se pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, vážené kolegyně, bylo tady správně řečeno, že všechny politické strany nějakým způsobem chtějí nebo se snaží zajistit důstojné stáří. Já se domnívám, že nejdůstojnějším způsobem je situace, kdy vytvoříme takový systém, kdy ten starý člověk bude moci zůstat co nejdelší dobu ve svém přirozeném prostředí, to je mohl by zůstat v rodině nebo aspoň co nejblíže svému bydlišti, co nejblíže svým blízkým. Jak jistě víte, několikrát jsem tady hovořil o tom, že staří lidé často netrpí jen nemocemi a potřebou sociálních ústavních služeb, ale ztrátou kontaktu ke svým blízkým.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP