Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Já bych vás požádal o podporu, protože jak jsem uvedl na začátku, dvě miliardy korun jsou samozřejmě velká částka, na druhé straně je to částka, která je asi jenom třetinou toho, co by bylo potřeba, abychom dokázali alespoň částečně uspokojit požadavky, které jsou ze strany měst, obcí, krajů.

Tady samozřejmě je i další věc, která s tím souvisí. Myslím, že je důležité zde uvést i zařízení, která jsou dnes k dispozici, do přibližně srovnatelné úrovně, jako jsou nová zařízení, která jsou dnes výrazně nad průměrem toho, co je běžné v Evropské unii. Myslím, že se s tím můžeme i pochlubit.

Ještě bych připomenul, že prostředky, které vynakládáme v této oblasti, slouží i pro potřeby neziskových organizací. Čili není to jen pro města, kraje, obce, ale desítky a stovky takových institucí a zařízení provozují i neziskové organizace. Tam samozřejmě každá koruna je dobrá.

Vím, že je potřeba hospodařit s finančními prostředky, ale na druhé straně, pokud by nebyla vůle např. na další rozšiřování kapacit, pokud by byla dohoda třeba jen na obnově stávajících kapacit, které nevyhovují už dnešním podmínkám, je možné vést komunikaci. Uvítal bych případně i spolupráci se zástupci Poslanecké sněmovny, příslušného výboru, případně i Senátu v této věci, pokud by se jednalo o způsobu použití těchto prostředků, aby zde nevznikla nějaké představa, že schválíte nějaké prostředky a ministr si to rozdělí. Myslím, že to není účelem. Určitě by tam měl být zohledněno i určité rozložení v rámci celé České republiky podle jednotlivých krajů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan kolega Michalík.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl bych se vám omluvit za nepřesnou informaci, kterou jsem dal k stanovisku vlády k tomuto zákonu. Mluvil jsem o negativním stanovisku. Vláda tento návrh zákona projednala a posoudila a doporučila vzít v úvahu dva argumenty, a to že dosavadní závazky Fondu národního majetku převýší očekávané příjmy, druhý - předložený návrh zákona neodpovídá plně koncepčním změnám v oblasti poskytování sociálních služeb.

Ještě jednou se omlouvám za tuto nepravdivou informaci, ale tím pádem neměním své doporučení, abychom tento zákon pustili do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Protože jsem to nechtěl udělat procedurálně až ve svém závěrečném slově, dovolte mi vzhledem k tomu, že bylo použito veto na projednání v režimu § 90, navrhnout zkrácení lhůty o 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Ještě jednou konstatuji, že bylo podáno veto proti zkrácenému projednávání návrhu zákona, proto se budeme zabývat návrhem na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Jiný návrh nevidím.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 354 z přítomných 109 bylo pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Pan kolega Hašek navrhl zkrátit lhůtu k projednávání tohoto návrhu o 30 dnů. Na žádost z pléna jsem vás odhlásil a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme rozhodovat o zkrácení lhůty.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 355. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 90 pro návrh 75, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Tím končím jeho projednávání a zahájím projednávání dalšího bodu za malou chvíli, protože slovo má pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já za to slovo děkuji, pane předsedající. Omlouvám se, kolegyně a kolegové, že vás možná malou chvíli zdržím, ale bude to skutečně jen krátká chvíle. K mému "zdržování" mě inspirovala přítomnost pana ministra Škromacha.

Vážené kolegyně a kolegové, právě v této chvíli probíhá stávka strojvedoucích. Myslím, že situace v odborech v souvislosti s novým zákoníkem práce došla do takového stavu, kdy jedni odboráři se stavějí proti jiným odborářům. Chtěl bych v této chvíli vyjádřit podporu odborářům, kteří chtějí, aby podmínky pro zaměstnance byly co nejlepší, aniž bych se tím stavěl na tu či onu stranu sporu. Chci vyjádřit znepokojení nad tímto stavem a chci poprosit vládu, aby i nadále vedla s odboráři vážný a seriózní dialog. Stav, ve kterém nyní odbory jsou, je stav, který škodí jak odborové myšlence, tak i postavení zaměstnanců.

Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Možná by stálo za to podívat se, kdo pro ten zákoník práce hlasoval.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

92.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového
trhu a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1262/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vládní návrh zákona, kterým se mění obchodní zákoník, reaguje na otázku právní úpravy nabídek převzetí a práva výkupu účastnických cenných papírů, tzv. squeeze out, a komplexní právní úpravu institutu odkoupení na žádost menšinového akcionáře, tzv. sell out. Tato část právní úpravy představuje transpozici směrnic Evropského parlamentu a Rady číslo 2004/25/ES o nabídkách převzetí a dále vychází z poznatků praxe při aplikaci platné právní úpravy nabídek převzetí.

Právo výkupu účastnických cenných papírů, tzv. squeeze out, bylo do obchodního zákoníku zařazeno zákonem číslo 216/2005 Sb. s účinností od 1. července 2005. Předkládaný návrh uvádí platnou právní úpravu do souladu s požadavky citované směrnice o nabídkách převzetí. Z dalších navržených změn je třeba zmínit novelizaci § 13a obchodního zákoníku, která představuje implementaci článku 4 směrnice Rady, pokud jde o požadavky na zveřejňování týkající se některých firem společností, ve znění směrnice 2003/58/ES. Toto ustanovení uvádí, že informace, které směrnice blíže vymezuje a které jsou implementovány v platném § 13a obchodního zákoníku, musí být obsaženy nejen v obchodních listinách podnikatele, ale také na jeho internetových stránkách.

Dámy a pánové, žádám vás o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu místopředsedovi vlády a prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, budu se snažit být maximálně stručný. Pan místopředseda vlády a ministr Pavel Němec zde návrh uvedl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP