Neautorizováno !


 

(11.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Předám na chvíli řízení schůze paní místopředsedkyni Němcové a řeknu svůj návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Evě Dundáčkové. Nyní patří mikrofon místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové, myslím, že po projednání insolvenčního zákona, jeho schválení řekl bych opravdu velkou většinou Poslanecké sněmovny a úplnou změnou jsme dosáhli bodu, kdy jsme vyčerpali naše procedurální možnosti, kdy se budeme zabývat ještě změnou původního zákona, který má přestat platit právě nabytím účinnosti zákona o insolvenci. Navrhuji tedy zamítnutí tohoto senátního návrhu již v tomto čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi. Kdo se další hlásí do rozpravy k tomuto bodu? Paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, nebo pane předsedající, nevím, zda za mnou dochází ke změně v roli předsedajícího, vážené dámy a pánové, ráda bych vás poprosila, abyste vyhověli návrhu předkladatelů na přeřazení tohoto bodu na konec této schůze Poslanecké sněmovny, a to s ohledem na skutečnost, že jakkoli insolvenční zákon a jeho rekodifikace, která je v tuto chvíli v Senátu, měla opravdu velkou podporu Poslanecké sněmovny, nikdy nemůžeme do poslední chvíle předvídat, co se s takovýmto návrhem zákona stane. Nehledě na to, že až začne-li platit, začne platit od roku 2007, ne-li později. V okamžiku, kdy by nebyl schválen, ať už by důvod pro takovéto neschválení byl jakýkoli, až do roku 2007 bychom byli v situaci, že nebude projednáno nic.

Tisk, který nám poslal Senát, jsme měli k dispozici již dříve. Nebyl žádným zásadním způsobem obměněn a je způsobilý k rychlému projednání ve výborech. Proto vás prosím a činím tímto zároveň oficiálně návrh na to, aby došlo k přeřazení tohoto bodu na konec schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové, nemám sebemenší důvod nedůvěřovat paní kolegyni Dundáčkové. Věřím jí a vážím si jí, nicméně zde přednesla návrh na vůli předkladatelů. Předkladatel má právo, já si myslím, že i povinnost účastnit se jednání Poslanecké sněmovny. Já bych to rád slyšel od pana předkladatele, bohužel ho zde ale nevidím. Jsem na rozpacích, jak pokračovat v jednání o tomto návrhu zákona, když zástupce předkladatele není přítomen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je sice pravda, neznáme vyjádření, ale nijak to nebrání projednávání návrhu zákona. Paní kolegyně Dundáčková jako zpravodaj to jistě odůvodní.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: S nepřítomností zástupců předkladatelů se musíme vyrovnat. Jednací řád nám nebrání i tak návrh zákona projednávat. Můj návrh vnímejte jako návrh zpravodaje tohoto tisku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, zda chce paní zpravodajka závěrečné slovo. Není tomu tak.

Budeme postupovat podle § 72 odstavec 1 bod 1. Protože paní zpravodajka navrhla nejdříve odročení, což je podle tohoto paragrafu přednostní hlasování, posléze padl návrh na zamítnutí, budeme hlasovat tak jako tak o návrhu na odročení do skončení projednávání insolvenčního zákona v Senátu. To je postup, který odpovídá zákonu o jednacím řádu. My se s tím takto vypořádáme. Má někdo námitku proti postupu předsedajícího? Není tomu tak.

Odhlásím vás všechny a požádám o novou registraci. Přihlaste se svými hlasovacími kartami. Z předsálí přivolám ty, kteří mají zájem hlasovat o tomto návrhu.

 

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na odročení, který přednesla zpravodajka.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 390 z přítomných 110 pro 41 hlasovalo, proti 22. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 391 z přítomných 112 pro hlasovalo 71, proti 27. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl zamítnut.

 

Děkuji zpravodajce a končím bod 60.

Než zahájím další bod - z důvodů zdravotních omlouvám paní poslankyni Michaelu Šojdrovou z dalšího jednání.

 

Budeme pokračovat bodem

 

68.
Návrh zastupitelstva Libereckého kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, ve znění pozdějších předpisů,
a kterým se provádějí některá opatření v soudnictví
/sněmovní tisk 1017/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1017/1. Z pověření zastupitelstva předložený návrh zákona uvede hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, které je omluven podle protokolu. Pro omluvu byl tento bod navržen na konec této schůze. Požádám tedy zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Radima Chytku, který zde také není. Takže jsem se ocitl v docela složité procedurální situaci.

Připraven, jak vidím, je pan poslanec Jiří Pospíšil, ale s procedurálním návrhem pan kolega Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Jsme v prekérní situaci, protože předkladatel musí uvést v prvním čtení podle jednacího řádu návrh zákona. Normálně jsme to dávali na konec bloku příslušných čtení. V tomto případě navrhuji, protože situace je mimořádná, aby byl tento bod zařazen jako poslední bod této schůze, abychom umožnili panu hejtmanovi se zúčastnit a splnit své zákonné povinnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji za tuto procedurální pomoc. Padl návrh zařadit bod číslo 68 jako poslední bod této schůze. O tomto procedurálním návrhu dám hlasovat bez rozpravy.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 392 z přítomných 113 pro hlasovalo 95, proti nikdo. Procedurální návrh byl schválen. Končím bod 68.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

77.
Senátní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon číslo 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 1130/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1130/1. Předložený návrh odůvodní senátor Tomáš Julínek, kterého mezi námi vítám. Prosím, aby zaujal místo u stolku zpravodajů stejně jako pan poslanec Zdeněk Koudelka, který je zpravodajem pro prvé čtení. Prosím, aby zástupci klubu sociální demokracie sehnali pana kolegu Koudelku, abychom nezdržovali rozpravu.

Nyní prosím pana senátora Julínka, aby se ujal slova. Prosím, pane senátore.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP