Neautorizováno !


 

(14.30 hodin)

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, Program podpory malých a středních podnikatelů 6. rámcového programu Evropské unie se týká vývoje a výzkumu pro léta 2005 až 2007. Ten program přispívá právě ke zvýšení účasti malých a středních podnikatelů na projektech výzkumu a technologického vývoje. Tyto programy jsou zaměřeny na zvýšení konkurenceschopnosti a eliminaci bariér růstu a dalšího vývoje. O podporu z předloženého programu se může ucházet malý a střední podnikatel jako účastník nebo koordinátor, který se podílel na přípravě a podání projektu v rámci příslušné výzvy 6. rámcového programu při splnění bodového kritéria na základě hodnotící zprávy Evropské komise. Na realizaci tohoto programu jsou zajištěny z rozpočtové kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu v roce 2005 3 miliony, v roce 2006 4 miliony.

Myslím, že do úvodního slova to stačí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím možná zase pana poslance Urbana, aby zastoupil zpravodaje pana poslance Plachého a seznámil nás s usnesením hospodářského výboru.

 

Poslanec Ladislav Urban: Děkuji za slovo, pane předsedo. I tady si dovolím jednu větu. Kromě usnesení, které všichni máte, při projednávání Programu podpory malých a středních podnikatelů na léta 2005 až 2007 jsme konstatovali, že ty prostředky by měly být vyšší, ale jsou takové, jaké jsou rozpočtované.

Proto hospodářský výbor Poslanecké sněmovny po vyslechnutí výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu Mgr. Ing. Roberta Szurmana, zpravodajské zprávě poslance Ing. Jaroslava Plachého a po obecné a podrobné rozpravě 1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Program podpory malých a středních podnikatelů, kteří se aktivně účastní 6. rámcového programu Evropské unie pro výzkum a technologický vývoj v letech 2005 až 2007; 2. pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny přednesl zprávu o výsledcích projednávání ve výboru a 3. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny. Tolik k usnesení hospodářského výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji. Mohu otevřít všeobecnou rozpravu. Dívám se, jestli se někdo hlásí, ale zdá se, že zase nikdo, takže obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Do ní se zřejmě také nikdo nehlásí, takže uzavírám i rozpravu podrobnou a budeme hlasovat o návrhu usnesení, který jsme vyslechli z úst pana poslance Urbana.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh usnesení hospodářského výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 410, přítomno je 77 poslanců, pro hlasovalo 63, proti 6. Tento návrh byl přijat. Bod 165 máme hotový.

 

166.
Výroční zpráva a Roční účetní závěrka Fondu národního majetku
České republiky za rok 2004
/sněmovní tisk 1039/

 

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, výroční zprávu a roční účetní závěrku projednalo prezidium Fondu národního majetku na svém zasedání 7. dubna 2005, dozorčí rada FNM 20. dubna 2005 a vláda 8. června roku 2005. Dozorčí rada FNM a vláda přijaly k výroční zprávě a roční účetní závěrce svá stanoviska. Obě stanoviska jsou součástí materiálu předloženého Poslanecké sněmovně.

Rozpočet nákladů na provozní, mzdové a ostatní osobní náklady a investiční náklady schválený Poslaneckou sněmovnou na rok 2004 dosáhl 149 800 000 korun, skutečné čerpání těchto nákladů činilo 142 075 000 korun, což představuje čerpání ve výši 94,8 % a znamená úsporu nákladů ve výši 7 725 000 korun.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi a pana poslance Martina Kocourka bych požádal, jestli by nám sdělil, k čemu dospěl výbor rozpočtový. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru číslo 621, který projednal Výroční zprávu a účetní závěrku Fondu národního majetku za rok 2004 na své 47. schůzi dne 7. září 2005. Po rozpravě svým usnesením doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby výroční zprávu a účetní závěrku Fondu národního majetku České republiky za rok 2004, kterou máme v tisku 1039, schválila.

Tolik tedy doporučení a usnesení rozpočtového výboru. S návrhem usnesení se znovu přihlašuji do rozpravy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, asi budu tradičně jediným diskutujícím, i když se jedná o velmi důležitou zprávu, která by tuto Sněmovnu měla zajímat.

Je jistě dobře, že konečně Fond národního majetku České republiky 31. prosincem minulého roku skončil. To je jediná dobrá zpráva. Jistě si vzpomínáte, že jsme to navrhovali již asi sedm let a vždy dáváme i návrh na neschválení rozpočtu Fondu národního majetku České republiky na jednotlivá léta a i neschválení výroční zprávy a roční účetní závěrky. Podle mého názoru je to jen přesný součet nepřesných čísel. Snad jen to, že nás to v nákladech stojí ročně okolo 205 milionů, je pravda. Ale jen na provozních a investičních nákladech. Další náklady jsou vybraným firmám, které se živí na přípravě privatizace národního majetku vytvořeného lidem této země v minulosti. Důkazem je to, co se dnes děje kolem privatizace státního podniku Unipetrol. Takže národ si ještě platí různé vyjednávače a korupčníky.

Snad jako důkaz toho, že se jedná o součet nepřesných čísel, poslouží jeden údaj. Fond národního majetku České republiky udává ve výroční zprávě, že auditor konstatuje, že z ocenění cenných papírů a pohledávek Fondu národního majetku České republiky k 31. 12. 2004 vyplývá, že hodnota aktiv Fondu národního majetku České republiky vykázaná v předložených účetních výkazech je vyšší celkem o 22 mil. korun, než je skutečná hodnota.

Za velmi opatrné a snad i podle mého názoru nedůsledné lze považovat vyjádření auditora, který už opakovaně uvádí nesoulad s odhadovanými ekologickými náklady, které má hradit Fond národního majetku České republiky a které ve výroční zprávě vůbec nejsou zahrnuty. Jaké je to tedy vyhodnocení? Závazky přebírá Ministerstvo vnitra a lze očekávat, že další spory o úhradu těchto ekologických škod, které stát bude muset platit, budou rozporovány.

Dle mého názoru je zcela jasně porušen zákon o účetnictví, ale to ani vládě, ani členům statutárního orgánu Fondu národního majetku České republiky nevadí a vláda doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby Výroční zprávu a Roční účetní závěrku Fondu národního majetku České republiky za rok 2004 schválila.

V podrobné rozpravě přednesu návrh na neschválení, do které se hlásím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP