Neautorizováno !


 

(15.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Prosím, aby všichni zaujali svá místa. Budeme nejdříve hlasovat o návrhu pana ministra Kühnla přerušit projednávání tohoto bodu a pokračovat v něm až na příští schůzi Poslanecké sněmovny v dubnu 2006. Hlasujeme tedy o návrhu na přerušení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit projednávání tohoto návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 418. Přítomno je 151 poslanců, pro hlasovalo 21, proti 24. Návrh na přerušení nebyl přijat.

 

Hlásí se pan poslanec Ostrý. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Vzhledem k tomu, že tento náš návrh, resp. návrh ministra obrany Karla Kühnla na přerušení projednávání nebyl přijat, nebude se klub Unie svobody účastnit hlasování. Děkuji. (Oživení v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, my budeme pokračovat. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance.

Hlasovací zařízení je už nastaveno, mohu tedy přednést návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh trestního zákoníku podle sněmovního tisku 744/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 419. Přítomno je 147 poslanců, pro hlasovalo 20, proti 65. Návrh nebyl přijat. Konstatuji, že ani zákon nebyl přijat.

 

Končím projednávání bodu č. 4. Nicméně bod č. 5 se týká tohoto návrhu zákona, musíme se tedy zabývat také jím. Prosím ještě o pozornost.

 

Dalším bodem je bod

 

5.
Návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím trestního zákoníku
/sněmovní tisk 746/4/ - zamítnutý Senátem

 

I tento návrh zákona byl zamítnut Senátem. My jsme zde také obdrželi zamítnutí Senátu jako tisk 746/5.

Opět musím požádat pana ministra Pavla Němce, aby se vyjádřil i k tomuto textu. Prosím, pane ministře, abyste se vyjádřil k projednávání tohoto tisku.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, přes nesouhlasná sdělení od některých poslanců si myslím, že je samozřejmě formálně zcela správné, že jsem musel mít možnost tento sněmovní tisk uvést. Nicméně jsem avizoval, že se vzdám úvodního slova, neboť by z povahy věci bylo čistě formální. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se pana zpravodaje? Také se vzdává úvodního slova.

Otevírám rozpravu. Do ní se už zřejmě ani nikdo nehlásí, takže rozpravu končím. A myslím, že můžeme rovnou přistoupit k hlasování podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí je tady znovu potřeba souhlasu 101 poslanců, kvorum je nastaveno a my budeme opět hlasovat.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím trestního zákoníku podle sněmovního tisku 746/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 420. Přítomno je 144, pro hlasovalo 8, proti 59. Tento návrh také nebyl přijat.

 

Myslím, že můžeme ukončit i projednávání bodu č. 5.

 

Nyní budeme projednávat bod

 

185.
Zpráva České národní banky o měnovém vývoji za rok 2005 - červenec 2005

 

Našeho jednání by se měl zúčastnit guvernér České národní banky pan Zdeněk Tůma. Vítám pana guvernéra a prosím ho, aby zaujal místo ve Sněmovně.

Podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, je Česká národní banka povinna podávat Poslanecké sněmovně nejméně dvakrát ročně k projednání zprávu o měnovém vývoji. Poprosím pana guvernéra Zdeňka Tůmu, aby uvedl zprávu, kterou jsme všichni obdrželi pod názvem Zpráva o inflaci - červenec 2005.

Hlásí se pan poslanec Martin Kocourek k proceduře projednávání.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nás čekají dva body, které uvede pan guvernér České národní banky, body, které spolu přímo souvisejí, protože jedna zpráva navazuje na druhou, navrhuji, abychom vedli společnou rozpravu k oběma bodům.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněl návrh spojit rozpravu k bodům č. 185 a č. 149. Budeme hlasovat o návrhu na spojení rozpravy k bodům č. 185 a č. 149.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, spojit rozpravu k oběma bodům, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 421, přítomno je 148 poslanců, pro hlasovalo 105, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Požádám nyní pana guvernéra Zdeňka Tůmu, aby v tom případě uvedl oba materiály, jak zprávu k roku 2005, tak zprávu o měnovém vývoji - leden 2006, a my povedeme pak rozpravu k oběma zprávám zároveň.

Pane guvernére máte slovo.

 

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, budu tedy hovořit o vývoji za celý rok 2005, protože, jak víte, děláme čtvrtletní zprávy o inflaci a dvakrát do roka předkládáme zprávu o měnovém vývoji. Tyto zprávy se opírají právě o zprávy o inflaci, a to o zprávu o inflaci za 2. čtvrtletí roku 2005 a potom o lednovou, která hodnotí druhou polovinu roku.

Inflace spotřebitelských cen v závěrečných dvou měsících 4. čtvrtletí klesala, zůstávala však v cílovém pásmu. V prvních dvou měsících roku 2006 se inflace zvýšila a pohybovala se těsně pod tříprocentní hodnotou inflačního cíle. Růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí mírně zpomalil, nadále však dosahoval více než pětiprocentní úrovně. Vývoj na trhu práce byl ve 3. i 4. čtvrtletí v roce 2005 ve znamení pokračujícího oživování poptávky po práci, které však vedlo pouze k mírnému snížení míry nezaměstnanosti. Tržní úrokové sazby ve 4. čtvrtletí 2005 vzrostly. Kurz koruny k euru v posledních dvou měsících 4. čtvrtletí zpevňoval a tento trend pokračoval i začátkem roku 2006. Nicméně v dosavadním průběhu března se kurz k euru stabilizoval.

Co se týká růstu HDP, byl to nadále zahraniční sektor, který se rozhodující měrou podílel na ekonomickém růstu. Pokles příspěvku čistého vývozu byl z velké části kompenzován zvýšením příspěvku v prvním pololetí stagnující celkové domácí poptávky. K jejímu oživení ve 3. čtvrtletí přispěly všechny složky, tj. spotřeba domácností, investiční poptávka i spotřeba vlády. Růst HDP ve 4. čtvrtletí byl velkým překvapením, dosáhl téměř sedmi procent a byl o více než jeden procentní bod vyšší než v předcházejícím čtvrtletí. Obdobně jako v předchozím čtvrtletí k růstu přispěl především čistý vývoz a tvorba fixního kapitálu.

Pokračující rychlý růst české ekonomiky nadále vedl k oživení růstu zaměstnanosti a k mírnému poklesu míry nezaměstnanosti. Snižování cyklické složky registrované nezaměstnanosti však neprobíhalo v takové míře, jaká by odpovídala změnám v zaměstnanosti.

Co se týká měnově politického rozhodování, bankovní rada ve 4. čtvrtletí vycházela z říjnové prognózy inflace a rozhodla o zvýšení o 0,25 procentního bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP