Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Recman)

Všichni poslanci za tento region byli rovněž osloveni dopisem hejtmana z 29. srpna 2005, ve kterém nás požádal o podporu výstavby nového objektu krajské knihovny. I z hlediska Moravskoslezského kraje je tato akce považována za prioritu Moravskoslezského kraje.

Já se z tohoto důvodu rovněž přimlouvám, abychom tuto problematiku řešili v širším kontextu, abychom se věnovali nejenom problematice Národní knihovny České republiky, ale aby Sněmovna, potažmo Ministerstvo financí a Ministerstvo kultury se postavily kladně k žádosti Moravskoslezského kraje a poskytly určité finanční prostředky pro rozpracování dokumentace a zahájení výstavby nové Vědecké knihovny Moravskoslezského kraje.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Recmanovi. Dále se přihlásil pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velmi mě mrzí, že se k tomuto návrhu nemohou vyjádřit zainteresovaní ministři. Já jsem zde již v souvislosti s jiným bodem upozorňoval na rozpočtový střednědobý výhled rozpočtu Ministerstva kultury, který schválila tato Poslanecká sněmovna, a to přes nesouhlasné stanovisko výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, které říká, že kapitola Ministerstva kultury bude nadále a dosti výrazným způsobem klesat. Dále jsem zde také říkal a znovu to opakuji, protože opakování je matka moudrosti, že na všechny kulturní památky v programu záchrany architektonického dědictví, ať už jsou v rukou státu, obcí, krajů, církví nebo soukromých osob, je ročně dáváno něco málo přes 100 milionů korun. A tady se bavíme o investici v řádu několika miliard, možná se blížíme až k 10 miliardám korun. Já si nedovedu představit, jak je možné najít prostor v rozpočtu Ministerstva kultury, aby tato investice mohla být financována a zároveň nám všechny památky nespadly na hlavu, zároveň nebyla financována divadla, nebyly financovány orchestry, pěvecké sbory, nebyla financována živá kultura, protože všechno půjde na výstavbu jedné budovy v Praze.

Já si myslím, že tak jak je to předloženo, je to špatné. Proto v podrobné rozpravě dám pozměňovací návrh takový, aby tento náš apel šel pouze k Ministerstvu financí, nikoliv k Ministerstvu kultury, protože jsem přesvědčen o tom, že rozpočtové prostředky Ministerstva kultury nemohou v žádném případě, pokud se nestane něco zázračného, dostát těmto závazkům.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Do všeobecné rozpravy se hlásí pan navrhovatel poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane předsedající. Myslím, že je zřejmé, že tento materiál je víceméně proklamativní, že to není zákon, že to je věc, která říká, aby se tím někdo dále zabýval. Hovořili jsme už o rekonstrukci Klementina, hovořili jsme o tom, že hlavní město Praha vyhovělo tomuto přání Národní knihovny a již svým usnesením zajistilo svěření potřebných pozemků pro případnou výstavbu tohoto nového depozitáře Národní knihovny. Hlavní město Praha jako kraj maximálně podpořilo tento záměr už konkrétním činem a krokem.

Za další. V materiálu máte uvedeno, vy, kteří ho máte ještě před sebou, že by se tím vyřešila i tíživá situace knihovny Poslanecké sněmovny, vlastně Parlamentní knihovny, kde už také dochází depozitář a všechny nové tisky už není prakticky kam dávat.

Za další. Kdybychom chtěli se zaměřit na to, jak bude budoucí projekt vypadat, tak bych vám rád ještě sdělil, že jsem přišel s námětem, že naše Národní knihovna má nejucelenější sbírku slovanské knihovny ze všech slovanských zemí včetně Ruska a jistě by se dalo získat financování z Evropské unie např. na projekt tzv. Slovanské knihovny jako dědictví určitých států v rámci Evropské unie, a troufám si tvrdit, že by to mohla být i podstatná částka na celkové financování. Záměr tohoto projektu jsem předal panu řediteli Národní knihovny i pražskému radnímu pro kulturu. Myslím si, že je to věc, na které můžeme pracovat v následujících měsících a letech.

Dovolte mi, abych jako navrhovatel, soudě podle projednání v rozpočtovém výboru, které, jak pan kolega Recman řekl, bylo jistě bouřlivé, nelehké, ale přesto doporučující, abych poprosil všechny kluby, abychom se na to podívali touto optikou, abychom tuto věc neviděli ani politicky, a dokonce si troufám říci ani věcně, protože je to věc záměru. Souhlasím možná s kolegou Plevou, že na rozdíl od ministra kultury by se touto věcí měl spíše zabývat ministr financí nebo Ministerstvo financí, určitě budoucí, vzešlé po nových volbách. Nicméně signál, který by dnes Sněmovna mohla vyslat, bych považoval za dobrý, a proto mi dovolte, abych vás požádal v tuto chvíli o podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Přihlásila se místopředsedkyně Sněmovny paní Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, nevěřím, že je tady někdo, kdo by pochybovat o tom, že záměr, tak jak byl předložen, je záměrem bohulibým, vhodným, potřebným a bezpochyby pro budoucnost nezbytným. Nikdo takový určitě tady není, kdo by o tom pochyboval.

Já si ale nemohu odpustit poznámku na téma, zda opravdu tato forma je tou nejvhodnější formou, jak zahájit investici, která, ať si myslíme kdokoliv cokoliv, bezpochyby ponese, tak jak řekl kolega Petr Pleva, své důsledky do ostatních památek a ostatních potřeb z resortu Ministerstva kultury. Pokud by u tohoto záměru nebylo jasné potvrzení vlády, že ho vnímá jako něco, co stojí zcela mimo rozpočet Ministerstva kultury, že to je priorita vlády, ke které se hlásí, a zcela potvrzuje závazným způsobem, že nebude krátit ani o korunu všechny další projekty, které jsou shrnuty pod hlavičkou Ministerstva kultury, a neohrozí tím tedy financování památkového fondu, živého umění a ostatních subkapitol, které obsahuje rozpočet Ministerstva kultury, pak bychom se o tom samozřejmě velmi rádi bavili. Ale takovéto ujištění nám ani v této době vláda prostě nemůže dát, protože jsme tři měsíce před volbami. Možná by si to i přála. Domnívám se, že by třeba byla i ochotná pověřit svého ministra financí, aby nalezl prostředky takové, které budou rozloženy denně do několika etap a bude to závazné určení těchto prostředků na tuto akci, ale vláda k tomu nyní již své závazné stanovisko dát nemůže.

Já se obávám, že jsme nezvolili tu nejsprávnější formu. Velmi si vážím návrhu, který přichází a chce řešit bezpochyby tíživou situaci. Každý z nás si však vzpomene na to, když jsme zde stáli v listopadu při schvalování státního rozpočtu, a nejenom v listopadu při schvalování státního rozpočtu na rok 2006, ale v podstatě každý rok, kdy se schvaloval státní rozpočet, a snažili jsme se jaksi nafouknout rozpočet Ministerstva kultury tím, že jsme navrhovali různé akce, které se tam v průběhu přípravy státního rozpočtu ať na úrovni Ministerstva kultury samého či potom při projednávání ve vládě nedostaly. Byli jsme si vědomi toho, že jsou v České republice památky, které jsou velmi ohroženy, jsou dokladem naší vyspělé historie, naprosto úžasného a unikátního stavitelského umění, jsou zařazeny například na seznam památek UNESCO a jejich statika je ohrožena.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP