Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

25.01.2013   Předsedkyně PS odeslala nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová navrhuje sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru letos již potřetí v řadě.  

„Důvodem této opakované žádosti není pouze mé osobní přesvědčení, ale především vytrvalá iniciativa a neustále se zvyšující počet žádostí studentů z celé České republiky. Jejich aktivita svědčí o hlubokém zájmu mladé generace o hrdiny i oběti 2. světové války, o upřímném úsilí dát najevo, že si váží skutečných autentických hrdinů, nezapomínají na jejich činy a nechají se jimi inspirovat,“ uvádí v průvodním dopise M. Němcová. Opírá se především o petici na podporu nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru, kterou organizují studenti Gymnázia Open Gate z Říčan u Prahy a pod kterou je v tuto chvíli už více než 8 500 podpisů.

Nicholas Winton v roce 1939 zachránil před nacisty 669 židovských dětí z tehdejšího Československa tím, že zorganizoval jejich odjezd do Anglie a následné umístění do tamních rodin. O svém činu nemluvil, veřejně známým se stal až koncem osmdesátých let poté, co jeho žena náhodou při úklidu půdy našla knihu se seznam dětí. Ve spolupráci s historiky pak bylo zorganizováno setkání „Wintonových dětí“ v pořadu BBC That’s life, které bylo překvapením i pro samotného Nicholase Wintona.

Miroslava Němcová dlouhodobě zaštiťuje a osobně podporuje šíření odkazu Nicholase Wintona mimo jiné i prostřednictvím projektu Nickyho rodina do škol, který navazuje na jeden z dokumentárních filmů Mateje Mináče o Nicholasovi Wintonovi.

Odkazy na další zdroje:

http://www.nicholas-winton.blogspot.cz – letošní iniciativa studentů Open Gate

http://www.wintonfilm.com – filmy o Nicholasovi Wintonovi, vzdělávací projekt Nickyho rodina

Pavlína Kroupová
Tiskový odbor


Předsedkyně PS odeslala nominaci sira Nicholase Wintona  na Nobelovu cenu míru (25. 1. 2013)
Předsedkyně PS odeslala nominaci sira Nicholase Wintona  na Nobelovu cenu míru (25. 1. 2013)

Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)