Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

24.04.2013   Konference předsedů parlamentů členských zemí EU na Kypru

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová vystoupila na Konferenci předsedů parlamentů EU, která se konala ve dnech 21. - 23. dubna v kyperské Nikósii.

Konference, jíž se zúčastnili čelní představitelé parlamentů z 31 evropských zemí, byla soustředěna na trojici diskusních témat: 

  1. Role národních parlamentů EU a Evropského parlamentu v podpoře demokracie a ochrany lidských práv v třetích zemích, s důrazem na oblast Středomoří 
  2. Přiblížení občanů Evropské unii
  3. Sociální soudržnost v době úsporných opatření – co mohou dělat národní parlamenty

Klíčovým bodem setkání bylo pondělní jednání k článku 13 Smlouvy o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii (tzv. fiskální smlouva), jež se zabývalo vytvořením stálé meziparlamentní konference pro kontrolu rozpočtových záležitostí. Společný návrh předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslavy Němcové a představitelů Švédska a Velké Británie, aby nevznikala žádná nová instituce, žádná nová byrokratická struktura, byl v závěrečných ustanoveních konference přijat.

Tato stálá konference nahradí dosavadní jednání předsedů rozpočtových výborů členských zemí Evropské unie. Bude se scházet dvakrát ročně a organizovat ji bude předsedající země Evropské unie.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR hovořila také ve druhém bloku konference věnovaném otázce přiblížení občanů k Evropské unii a tématu tzv. demokratického deficitu, tedy nedostatečnému zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů na evropské úrovni. Miroslava Němcová mimo jiné uvedla, že narůstající úřednické struktury vytváří složité bariéry mezi institucemi Evropské unie a jejími občany, čímž nahrazují systém politického rozhodování byrokratickými rozhodovacími procesy. Následně zdůraznila, že jsou to především národní parlamenty, jež mají být nositeli vůle svých občanů.

Kancelář předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR


Konference předsedů parlamentů členských zemí EU na Kypru (24. 4. 2013)

Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)