Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

15.06.2022   Projev předsedkyně Sněmovny k vystoupení ukrajinského prezidenta

Vážený pane předsedo, děkuji za úvodní slovo,

Vážený pane prezidente, vážený, pane velvyslanče, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení spoluobčané,

Je to již více než sto dní, co jsme se zde na půdě českého parlamentu sešli, v první den brutální ruské agrese proti Ukrajině, abychom jednomyslně přijali usnesení, které tento barbarský akt odsoudilo. Všichni jsme tehdy chápali, že naplno propukl boj, který dlouho bobtnal – boj mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím, mezi pravdou a lží.

To, co se nyní děje na Ukrajině skutečně není běžná válka. Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí – zabíjení civilistů, vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a infrastruktury. Záměrné ničení zásob obilí, které hrozí vyvolat hlad v řadě zemí. Vyhánění a násilné přesuny obyvatel. To není nic jiného než terorismus! Nebojme se nazvat věci pravými jmény. To, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští považuji za státní terorismus.

Každá doba má své válečné zločince, ale i své hrdiny, kteří svým příkladem povedou národy k vítězství i navzdory pochybovačům. Myslím, že Vy, pane prezidente Zelenský, jste se stal takovým vůdcem. Za to Vám upřímně děkuji a jsem ráda, že Vás mohu dnes přivítat v Poslanecké sněmovně alespoň takto na dálku.

Dříve, než si vyslechneme Vaše poselství bych ráda dala slovo panu předsedovi vlády Petru Fialovi, který krátce shrne postoj české vlády vůči ruské agresi na Ukrajině.


Projev předsedkyně Sněmovny k vystoupení ukrajinského prezidenta (15. 6. 2022)
Projev předsedkyně Sněmovny k vystoupení ukrajinského prezidenta (15. 6. 2022)

Ing. Markéta Pekarová Adamová


Ing. Markéta Pekarová Adamová


ISP (příhlásit)