Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

22.02.2024   Poslanecká sněmovna si připomíná druhé výročí ruské agrese proti Ukrajině

Poslanecká sněmovna si nadcházející druhé výročí ruské válečné agrese proti Ukrajině připomene sérií aktivit. Vedení Sněmovny v čele s její předsedkyní se zúčastní např. vzpomínkového setkání u pražského památníku Tarase Ševčenka. Ve středu 28. února se pak ve sněmovním kinosále uskuteční projekce oceňovaného filmového dokumentu 20 dní v Mariupolu. Poté bude následovat panelová beseda se zástupci nevládních lidskoprávních organizací. Po celý týden bude navíc průčelí budovy ve Sněmovní ulici nasvíceno ukrajinskými národními barvami.  

 

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR si sérií událostí a aktivit připomene druhé výročí protiprávní ruské válečné agrese po celém území Ukrajiny. Už od pátku 23. února bude celý další týden průčelí nad vchodem do budovy z ulice Sněmovní 4 nasvíceno modrožlutými ukrajinskými národními barvami.

 

V sobotu 24. února v 11 hodin dopoledne se pak předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem, zákonodárci z vedení obou parlamentních komor a zástupci Velvyslanectví Ukrajiny v ČR zúčastní vzpomínkového setkání u pomníku významného ukrajinského básníka a bojovníka za nezávislost Tarase Ševčenka na smíchovském náměstí Kinských.

 

Taras Ševčenko je autorem myšlenky, že nemáme bojovat s neštěstím, ale s tím, kdo ho způsobuje. Ukrajinci dnes a denně dokazují, že jsou skutečnými dědici jeho odkazu. Už dva roky statečně čelí Putinově „třídenní speciální vojenské operaci“ a svůj boj proti ohromné přesile nevzdávají. Jejich boj je ale i naším bojem a my v něm i přes narůstající únavu nesmíme polevit nebo si nechat namluvit, že Putin ve skutečnosti není agresorem a hlavním původcem neštěstí na Ukrajině,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

 

Ve středu 28. února v 15.30 se potom ve spolupráci s nevládní neziskovou organizací Člověk v tísni a pod záštitou předsedkyně Sněmovny uskuteční ve sněmovním kinosále promítání mezinárodně oceňovaného ukrajinského dokumentárního filmu 20 dní v Mariupolu. Na projekci bude navazovat tematická panelová debata, v rámci které společně s ředitelem Člověka v tísni Šimonem Pánkem vystoupí i šéfka nevládní organizace Almeda Marija Suljalina, zástupkyně ředitelky organizace Divchata Darja Čekalova nebo členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix. Naproti sněmovnímu jednacímu sálu bude navíc k vidění fotografická výstava dětí z Ukrajiny.

 

Na psychologickou pomoc ukrajinským dětem se zaměřuje i veřejná sbírka, kterou u příležitosti loňského 2. parlamentního summitu Mezinárodní Krymské platformy vyhlásila předsedkyně Sněmovny ve spolupráci s Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové. Sbírka, do které je i nadále možné přispět zde, dosud vynesla přes 830 344 korun a pomohla tak 56 válkou zasaženým dětem a dospívajícím.


Poslanecká sněmovna si připomíná druhé výročí ruské agrese proti Ukrajině (22. 2. 2024)
Poslanecká sněmovna si připomíná druhé výročí ruské agrese proti Ukrajině (22. 2. 2024)
Poslanecká sněmovna si připomíná druhé výročí ruské agrese proti Ukrajině (22. 2. 2024)
Poslanecká sněmovna si připomíná druhé výročí ruské agrese proti Ukrajině (22. 2. 2024)

Ing. Markéta Pekarová Adamová


Ing. Markéta Pekarová Adamová


ISP (příhlásit)