Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

19.02.2021   On-line summit předsedů parlamentů zemí Slavkovského formátu

Předseda PSP ČR Radek Vondráček se 19. února 2021 zúčastnil on-line summitu předsedů parlamentů tzv. slavkovské spolupráce. Diskutoval s rakouským a slovenským protějškem Wolfgangem Sobotkou a Borisem Kollárem

Předsedové parlamentů zemí S3 jednali o současné pandemické situaci a způsobu, jak lze čelit tzv. britské variantě viru. Vysoký výskyt vedl k zařazení ČR, Slovenska a rakouské spolkové Země Tyrolsko do kategorie zemí, ze kterých je zákaz cestování do Německa. Předsedové parlamentů si vyměnili názory na to, jak se s touto situací vypořádat, a diskutovali také o parlamentní práci v podmínkách epidemie.

Dalším tématem byla svoboda slova na sociálních sítích, regulace ze strany technologických firem, která se v některých případech vymyká transparentním pravidlům a je standardními demokratickými pravidly nepřezkoumatelná. Na druhé straně se ve všech zemích a na úrovni EU diskutuje o zdanění technologických firem, proto si předsedové parlamentů slavkovské spolupráce vyměnili názory na tento problém.

Slavkovský formát, zahrnující ČR, Slovensko a Rakousko, vznikl v roce 2014 jako podpora středoevropské spolupráce těchto zemí. Na parlamentní úroveň se rozšířil z iniciativy předsedy PSP ČR Radka Vondráčka. První summit se uskutečnil v říjnu 2018 v Kroměříži. 

On-line summit předsedů parlamentů zemí Slavkovského formátu (19. 2. 2021)
On-line summit předsedů parlamentů zemí Slavkovského formátu (19. 2. 2021)
On-line summit předsedů parlamentů zemí Slavkovského formátu (19. 2. 2021)

Mgr. Radek Vondráček


Mgr. Radek Vondráček


ISP (příhlásit)