Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

25.01.2012   Přijetí delegace Národní rady Slovenské republiky

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová ve středu 25. ledna přijala oficiální parlamentní delegaci Národní rady Slovenské republiky v čele s předsedou Parlamentu Pavolem Hrušovským.

Při jednání se politici věnovali především aktuálnímu dění v Evropské unii a eurozóně. Předseda slovenské Národní rady Pavel Hrušovský zdůraznil v této souvislosti důležitost a vliv národních parlamentů v EU. „Bez souhlasu národních parlamentů nebude umět EU uvést do života jednotlivé kroky,“ uvedl. „V dnešní době je politika více než ideologická, buď zodpovědná nebo nezodpovědná, odvážná nebo zbabělá,“ dodal. Ocenil rozhodnutí české vlády o půjče Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc eurozóně. "Oceňuji odpovědný přístup české politické reprezentace, s jakým si uvědomuje budoucí osud Evropské unie," uvedl předseda Národní rady Slovenské republiky s tím, že není podstatné, kdo jakou částkou přispěje. "Rovněž Slovensko musí být součástí odpovědné politiky. Důležité je shodnout se a přijmout taková rozhodnutí, která budou přijatelná pro národní státy a národní parlamenty," dodal předseda Hrušovský. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová označila rozhodnutí české vlády za nejlepší možný kompromis. Zároveň však dodala: „Zda tyto peníze skutečně pomohou vyřešit krizi eurozóny, zda je to skutečné řešení do budoucna, zůstává ale otázkou.“

V další části jednání se politici věnovali otázce církevních restitucí. Předsedkyně Miroslava Němcová se zajímala, jak se s návratem majetku církvím vyrovnalo Slovensko. „Restituční proces na Slovensku je ukončen“, informoval ji předseda Hrušovský.“Návrat majetku církvím jsme řešili v rámci Generálního restitučního zákona. Vše, kde církve uměly prokázat vlastnictví, jim bylo vráceno. Tento zákon byl později ještě 2x novelizován. Nyní už dobíhají pouze jednotlivé sporné případy, které se řeší soudní cestou. Současný vztah států a církví považuji za dobrý. Církve a náboženské společnosti jsou finančně podporovány státem. Tyto příspěvky slouží k uhrazení platů duchovních a některých nezbytných nákladů, především na údržbu objektů, které patří k národním kulturním památkám,“ upřesnil předseda Národní rady Slovenska.

V závěru jednání se oba politici shodli na důležitosti úzké parlamentní spolupráce obou zemí. „Je nepsanou tradicí, že první a pak i poslední návštěva ve funkci předsedy Národní rady Slovenska patří vždy České republice,“ upozornil předseda Hrušovský s tím, že jeho funkční období se vzhledem k blížícím se předčasným volbám na Slovensku blíží ke konci. „Je to nesmírně hezká tradice. Myslím, že je pro naše země mimořádným vzájemným bonusem vědomí, že v současné složité situaci v EU máme souseda a blízkého spojence, na kterého se vždy můžeme obrátit,“ dodala Miroslava Němcová.


Přijetí delegace Národní rady Slovenské republiky (25. 1. 2012)
Přijetí delegace Národní rady Slovenské republiky (25. 1. 2012)
Přijetí delegace Národní rady Slovenské republiky (25. 1. 2012)
Přijetí delegace Národní rady Slovenské republiky (25. 1. 2012)
Přijetí delegace Národní rady Slovenské republiky (25. 1. 2012)

Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)