Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

14.03.2013   Nominace Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru za rok 2012

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se v úterý 12. března 2013 zúčastnila tiskové konference studentů, kteří si dali za cíl rozšířit po celém světě příběh Nicholase Wintona a podpořit tak jeho nominaci na Nobelovu cenu míru.

„Nic není nemožné, pokud to neodporuje zdravému rozumu“. Sir Nicholas Winton

„Tuto nominaci jsem již předkládala dvakrát. Ta třetí možnost je teď ve hře,“ uvedla Miroslava Němcová. K opakované nominaci ji vedlo nejen osobní přesvědčení, že si Winton cenu zaslouží, ale i aktivita studentů, kteří se o příběh zajímají. Němcová upozornila také na to, že Winton letos oslaví 104. narozeniny a Nobelův výbor uděluje cenu pouze žijícím osobnostem.

„Mrzí mě, že Nobelův výbor zatím nevyhověl této žádosti,“ dodala. Na to reagoval i učitel říčanského Gymnázia Open Gate Jiří Kostečka: „Mě to zasáhlo dost osobně, protože rozhodnutí padlo právě poté, co jsme se dozvěděli o příběhu Nicholase Wintona. Tak jsem si položil otázku: Na co tam v tom Oslu ještě čekají? Ve Velké Británii je člověk, kterému je 103 let, který prokazatelně zachránil stovky dětských životů. Tehdy jsem se rozhodl vystoupit na školním shromáždění.“

Studenti se s příběhem Sira Nicholase Wintona seznámili z dokumentárních filmů Mateje Mináče, osobně se také na besedě setkali se dvěma „Wintonovými dětmi“, dámami, které Winton ještě jako děti zachránil. „Příběh nás okamžitě uchvátil,“ komentovala to jedna ze studentek.

Winton o svém činu celá léta mlčel, a tak jeho činy zůstaly dlouhou dobu neprávem v zapomnění. „My jsme patřili mezi ty, kteří věděli, co to znamená, když se řekne Schindlerův seznam, ale už ne, když se řekne Wintonův seznam,“ řekl Kostečka.

David Nitsche, učitel Gymnázia Open Gate, který je původem z Velké Británie, dodal, že se to netýká jen České republiky. „O Siru Nicholasovi Wintonovi toho studenti v Anglii moc neví. A to je veliká škoda. Líbí se mi, že Češi, tedy čeští studenti, se rozhodli rozšířit příběh Sira Nicholase Wintona nejen do světa, ale také do jeho rodné země, a tímto mu poděkovat za to, co udělal. Protože na to se nesmí zapomínat.“

Vyzdvihl i to, že je kampaň příkladem bratrství národů. „Je to něco, o co usiloval i Alfred Nobel sám, snaha skloubit národy pod záštitou nějakého obecného dobra.“

Studentům z Gymnázia Open Gate se již povedlo v petiční akci sesbírat na podporu nominace Nicholase Wintona přes 30 tisíc podpisů, nyní se se svojí aktivitou obracejí do zahraničí, kde oslovují velvyslance i své vrstevníky. Zaměřit se přitom chtějí zejména na země, ve kterých dnes žijí „Wintonovy děti“ – tj. Velkou Británii, Izrael, USA, Německo, Rakousko, Švédsko, Norsko a Slovensko. „Potřebujeme podporu co nejvíce lidí a potřebujeme, aby se příběh rozšířil co nejdál. Chceme také ukázat, že se studenti umí spojit a společně něco dokázat,“ vysvětlila jedna ze studentských organizátorek.

Kromě zahraničních škol kontaktují s žádostí o podporu i známé osobnosti a natáčejí informační videospot. „K našemu velikému překvapení je o činy Nicholase Wintona – a to nejen o podepsání petice, ale i o šíření naší iniciativy – velký zájem,“ doplnila.

Aktivitu studentů ocenil i režisér několika mezinárodně oceněných filmů o Wintonovi Matej Mináč: „Já nic takového neznám, že se příběhu, který byl skoro 60 let v úplném zapomnění, chopili studenti ze škol v České republice. To ještě ani jejich rodiče nebyli na světě, nemají s tím příběhem nic společného. Nacházejí v tom něco strašně silného. Všude po světě se sbírají podpisy a mladí lidé se s tím příběhem seznamují. Zdá se mi to úplně fascinující.“

Studenti si jako realistický cíl stanovili získání čtvrt milionu podpisů, v květnu letošního roku se chystají petici odeslat do Nobelova výboru v Oslu, aby tím podpořili šance Sira Nicholase Wintona Nobelovu cenu získat.

Více informací o studentské iniciativě a samotnou online petici naleznete na webových stránkách studentů

http://www.nicholaswinton.eu/ (česky / english)

Ve čtvrtek 14. března si připomeneme výročí odjezdu prvního Wintonova vlaku z Prahy (14. března 1939).


Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)