Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

13.06.2013   Tisková konference k podpoře nominace Sira Nicholace Wintona na Nobelovu cenu za mír

Předsedkyně PS PČR Miroslava Němcová společně se zástupci studentské iniciativy z Gymnázia Open Gate pořádá ve čtvrtek 13. června 2013 od 10:30 tiskovou konferenci v souvislosti s předáním petice na podporu nominace Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír norskému Nobelovu institutu v Oslu.

Na tiskové konferenci vystoupí předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová a zástupce studentské iniciativy z Gymnázia Open Gate.

V petiční akci na podporu nominace Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír se podařilo nasbírat přes 212 000 podpisů. Podpisové archy studenti následující den, tedy v pátek 14. června 2013, předají v Oslu přímo tajemníkovi norského Nobelova institutu Geiru Lundestadovi.

Miroslava Němcová navrhla Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír letos v lednu již potřetí v řadě. K opakovanému podání návrhu ji inspirovala právě i aktivita českých studentů, kteří se Wintonovým příběhem nechali nadchnout.

Nicholas Winton zachránil v roce 1939 před nacisty 669 židovských dětí z tehdejšího Československa tím, že zorganizoval jejich odjezd do Anglie a následné umístění do tamních rodin.

Tisková konference se koná ve čtvrtek 13. června 2013 od 10:30 v předsálí pracovny předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR (Sněmovní 4, Praha 1).

Více informací o studentské iniciativě naleznete na www.nicholaswinton.eu, aktuality pak na www.facebook.com/NobelovaCenaZaMirProSiraNicholaseWintona.

Pavlína Kroupová
Tiskový odbor


Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)