USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDENÍ

č. 6

ke zprávě generálního prokurátora ČSSR a Nejvyššího soudu ČSSR o stavu socialistické zákonnosti /tisk 2/SL, 2/SN/

"Federální shromáždění Československé socialistické republiky dne 30. června 1972

1. bere se souhlasem na vědomí zprávu generálního prokurátora Československé socialistické republiky a Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti a oceňuje úsilí orgánů bezpečnosti, prokuratury a soudů o upevnění socialistické zákonnosti v souladu se závěry XIV. sjezdu Komunistické strany Československa;

2. zjišťuje, že proces upevňování socialistické zákonnosti, nastoupený po dubnovém zasedání ÚV KSČ v roce 1969, pokračuje a byly v něm dosaženy pozitivní výsledky. Přispěly k tomu zákonné předpisy vydané Federálním shromážděním v druhé polovině roku 1969 k upevnění a ochraně veřejného pořádku a v oblasti trestního práva. Vláda Československé socialistické republiky, vlády České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky, orgány bezpečnosti, prokuratury i soudy přijaly řadu opatření k upevnění socialistické zákonnosti. Zlepšilo se odhalování trestných činů i jiných protispolečenských jevů a zpřísnil se jejich postih, zejména důsledným plněním úkolů orgánů činných v trestním řízení. Tyto orgány přitom pečlivě dodržují zákony jak v přípravném řízení, tak v rozhodování.

Narušování socialistické zákonnosti, nedostatky v dodržování státní a občanské kázně, jakož i případy neúcty k socialistickým zákonům a jiným právním předpisům jsou však stále ještě vážným společenským problémem. Jeho řešení není jen úkolem orgánů činných v trestním řízení, ale všech státních orgánů, hospodářských i společenských organizací a všech občanů. Zejména je třeba zaměřit maximální úsilí do boje proti pachatelům trestných činů proti státu a společnosti, násilných trestných činů, trestných činů páchaných pod vlivem alkoholu, proti recidivistům a všem protispolečenským a parazitním živlům.

Orgány odpovědné za hospodářskou a kulturní výstavbu země musí zvýšit ochranu socialistické ekonomiky. Trestná činnost páchaná ke škodě národního hospodářství, zejména rozkrádání a poškozování majetku v socialistickém vlastnictví snižuje svými důsledky dosažené pracovní úspěchy, oslabuje uplatňování předností socialistické ekonomiky a do určité míry narušuje i princip socialistického rozdělování podle množství a jakosti vykonané práce. Trestnou činnost a ostatní protispolečenskou činnost usnadňuje někdy ve svých důsledcích nízký stupeň osobní odpovědnosti některých pracovníků na závodech, nedoceňování právních norem a jejich uplatňování v praxi, neodpovědný přístup ke svěřeným hodnotám, nedostatečná ostraha těchto hodnot, nedostatky v jejich finanční a hmotné evidenci a nedůsledná kontrola.

Plně není vždy využíván zákon o rodině a není doceňována ochrana rodiny a mládeže a jejího zdravého vývoje, ani výchova k odpovědnému a uvědomělému rodičovství a k zabezpečení jednoty výchovy dětí v rodině, ve škole a ve společnosti.

Málo účinný je boj proti přežitkům kapitalistické společnosti, které stále ještě ovlivňují rodinné vztahy i výchovu dětí, proti jednostrannému zdůrazňování spotřebitelské stránky socialistického životního stylu i proti formálnosti při výchově mládeže k socialistickému vlastenectví a proletářském internacionalismu.

Boj za snížení celkové trestné a ostatní protispolečenské činnosti musí být veden na široké frontě, energicky a koordinovaně, zejména odstraňováním příčin trestné činnosti a ostatní protispolečenské činnosti ve všech oblastech a na všech úsecích hospodářské a kulturní výstavby státu.

Do boje proti kriminalitě a jiným protispolečenským jevům, proti příčinám, které k nim vedou, a proti nevšímavosti a lhostejnosti k porušování zákonů musí rozhodněji nastoupit státní orgány a hospodářské organizace.

Výchovu občanů k dodržování socialistických zákonů a jiných právních předpisů a ke zvýšení jejich součinnosti při upevňování pořádku v naší společnosti je rovněž třeba zesílit. Vedle včasného, důsledného a rozhodného postihu trestné a ostatní protispolečenské činnosti je nutno docílit toho, aby na pachatele této činnosti dopadalo i morální odsouzení jeho protispolečenských činů v pracovních kolektivech a v široké veřejnosti. Je proto nezbytné pravidelně seznamovat občany se stavem socialistické zákonnosti, s příčinami jejího porušování a s činností orgánů trestního řízení a s jejich pomocí působit na zvyšování úrovně socialistického právního vědomí. Výchova občanů k úctě k socialistickému právu se musí stát nedílnou součástí činnosti všech státních orgánů, hospodářských i společenských organizací. K plnění těchto úkolů musí významnou měrou přispívat i hromadné informační prostředky a kulturní zařízení.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky proto

3. vyjadřuje plnou podporu opatřením, které vláda Československé socialistické republiky již přijala na základě zpráv o používání a účinnosti mimosoudních forem postihu protispolečenského jednání v ekonomické oblasti a o stavu kriminality a činnosti orgánů trestního řízení;

4. doporučuje generálnímu prokurátorovi Československé socialistické republiky a vládě Československé socialistické republiky zaměřit v zájmu účinné ochrany státu, společnosti a občanů své úsilí především na důsledné stíhání trestných činů proti státu a společnosti, násilných trestných činů, trestných činů páchaných pod vlivem alkoholu, recidivisty a ostatními protispolečenskými živly a aktivně přispívat k spravedlivému a včasnému potrestání pachatelů soudy;

5. obrací se s naléhavou výzvou na všechny státní orgány, hospodářské i společenské organizace, aby zvýšily své úsilí o dodržování a nekompromisní prosazování socialistické zákonnosti v okruhu své působnosti, jakož i o vytváření ovzduší odsouzení činů, které jsou v rozporu se socialistickou zákonností a socialistickou morálkou, a poskytovaly orgánům bezpečnosti, prokuratury a soudů účinnou pomoc;

6. zaměří v souladu se závěry XIV. sjezdu Komunistické strany Československa své úsilí v zákonodárné činnosti ke zdokonalování předpisů tak, aby umožnily účinněji postihovat závažnou trestnou a protispolečenskou činnost;

7. ukládá

a/ výborům, aby pravidelně sledovaly působení zákonů, prosazovaly jejich dodržování, iniciativně upozorňovaly na ty zákony, které zaostaly nebo z jiných důvodů přestaly sloužit dalšímu rozvoji naší společnosti a hodnotily účinnost výchovy občanů k dodržování a prosazování socialistického právního řádu.

b/ všem poslancům, aby ve svých obvodech aktivně pomáhali uvádět do života závěry vyplývající z tohoto usnesení pro upevňování socialistické zákonnosti a přispívali k zvyšování právního uvědomění občanů."


Kryll v.r.
Indra v.r.
Tomášik v.r.
předseda Federálního shromáždění
ověřovatelé



Přihlásit/registrovat se do ISP