USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 26

ke zprávě vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení

Federální shromáždění Československé socialistické republiky projednalo na společné schůzi svých sněmoven dne 13. prosince 1972 zprávu vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení, kterou přednesl předseda vlády Československé socialistické republiky dr. Lubomír Štrougal. Federální shromáždění s uspokojením konstatuje, že programové prohlášení vlády Československé socialistické republiky se úspěšně plní.

Úspěšné plnění úkolů daných XIV. sjezdem KSČ, konkretizovaných v programovém prohlášení vlády Československé socialistické republiky, potvrzuje správnost a cílevědomost politiky Komunistické strany Československa. O její reálnosti a prospěšnosti se přesvědčuje celá naše společnost.

Dokazuje to i další růst politické angažovanosti a pracovní iniciativy.

Díky obětavé práci dělníků, družstevních rolníků a pracující inteligence jsou plněny záměry vlády Československé socialistické republiky a úkoly pátého pětiletého plánu. Větší rozsah vytvořených zdrojů umožnil jejich užití nad plánovanou výši, upevnil celkovou ekonomickou a sociální stabilitu a podpořil růst životní úrovně. Tak se výrazně prohloubily sociální jistoty všech našich občanů.

Federální shromáždění pozitivně hodnotí úsilí vlády Československé socialistické republiky rozhodněji využívat existující rezervy národního hospodářství k zajištění plánovaného zvyšování jeho efektivnosti.

Plně schvaluje záměr vlády Československé socialistické republiky energicky prosazovat na všech stupních řízení plnění úkolů, vyplývajících z komplexního programu socialistické racionalizace. Bude podporovat vládu Československé socialistické republiky při účinném zapojování československé ekonomiky do komplexního programu mezinárodní socialistické integrace.

Schvaluje přístup a opatření vlády v upevňování socialistického státu, rozvoje všech jeho funkcí, v prohlubování a upevňování socialistické zákonnosti a v rozvoji socialistické demokracie.

Federální shromáždění schvaluje zahraniční politiku vlády Československé socialistické republiky, které dalo plnou podporu svým usnesením z 31. října 1972. Bude usilovat o prohloubení jednoty, semknutosti a spolupráce socialistických zemí v pevném spojenectví se Svazem sovětských socialistických republik. Bude vždy stát na pozicích socialistického a proletářského internacionalismu, na straně socialismu, pokroku a míru.

Federální shromáždění si váží výsledků práce nově zvolených národních výborů i orgánů a organizací Národní fronty při postupném realizování volebních programů. Zvlášť významné je, že se národním výborům, orgánům a organizacím Národní fronty stále více daří plnit jejich společenskou funkci ve stále užším spojení s občany.

Vědomo si své odpovědnosti vůči voličům bude Federální shromáždění zkvalitňovat svou činnost a pod vedením Komunistické strany Československa napomáhat vládě Československé socialistické republiky při plnění náročných úkolů současné etapy budování vyspělé socialistické společnosti.


Kohoutová v. r.

Tomášik v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění



Přihlásit/registrovat se do ISP